Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Αυλαία στους ομίλους του Ευρω24 . Όλα ανοικτά στον 5ο όμιλο και το φινάλε αναμένεται δραματικό / Στον 6ο όμιλο Τουρκία και Τσεχία για τη 2η θέση | Ψάχνει το… θαύμα η Γεωργία

  

Το φινάλε των δύο τελευταίων ομίλων ( 5ο και 6ο) του Euro 2024 προμηνύεται δραματικό με τις οκτώ ομάδες να εξακολουθούν να ελπίζουν για την πρόκριση στους «16».

5ος Όμιλος

Όμιλος-φωτιά έχει χαρακτηριστεί ο 5ος του Euro 2024 και απόλυτα δικαιολογημένα, καθώς και οι τέσσερις ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς και απομένει μία αγωνιστική για το τέλος. Ρουμανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ουκρανία διεκδικούν δύο ή και τρία εισιτήρια για τη φάση των “16”. 

Σλοβακία-Ρουμανία

Στις 19:00 στο “Waldstadion” της Φρανκφούρτης, η Ρουμανία αντιμετωπίζει τη Σλοβακία σε έναν αγώνα που θα κρίνει πολλά, αλλά από την άλλη δείχνει να βολεύει και τις δύο ομάδες η ισοπαλία, καθώς θα τις φέρει αμφότερες σε κάθε σενάριο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, κάτι που θα αποτελέσει και για τις δύο μία πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αυτές οι δύο ομάδες έχουν ήδη βιώσει τα σκαμπανεβάσματα της φάσης των ομίλων του Euro 2024, ενώ απομένει ακόμη ένα παιχνίδι. Η συναρπαστική εναρκτήρια νίκη της Ρουμανίας επί της Ουκρανίας προκάλεσε αναστάτωση, ενώ ακολούθησε η ήττα του Βελγίου από τη Σλοβακία. Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες έχασαν σε μια 2η αγωνιστική που τους έφερε όλους στα ίσα. Ακόμα κι έτσι, ο προπονητής της Σλοβακίας Φραντσέσκο Καλτσόνα στηρίζει την "ομάδα σταχτοπούτα" του - και είναι περήφανος που έφτασε σε αυτή τη συγκυρία στοχεύοντας ακόμα στη φάση των 16, όντας ισόβαθμη με τους υπόλοιπους στους τρεις βαθμούς.

Η Ρουμανία έδειξε πραγματική υπόσχεση την 1η αγωνιστική, και το 3-0 που εξασφάλισε με την επιδέξια αντεπίθεσή της την κρατά στην πρώτη θέση του ομίλου ενόψει αυτής της δοκιμασίας των δυνατοτήτων της. "Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πόσο δυνατοί είμαστε και πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο προπονητής Έντουαρντ Ιορντανέσκου

Ουκρανία-Βέλγιο

Την ίδια ώρα διεξάγεται και το άλλο ματς του ομίλου.  Ουκρανία  και   Βέλγιο  ήρθε η ώρα να… κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους για μία θέση στα νοκ-άουτ στην “MHPArena” της Στουτγκάρδης.

Η Ουκρανία και το Βέλγιο έμοιαζαν πολύ περισσότερο με τον εαυτό τους τη 2η αγωνιστική, όταν και τα δύο έθνη έβαλαν τους πρώτους τους βαθμούς στο σακούλι με συναρπαστικές νίκες. Για τον προπονητή της Ουκρανίας, Σέρχι Ρεμπρόφ, η ομάδα του έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα για να κάνει την ανατροπή και να νικήσει τη Σλοβακία. "Είδατε την ψυχική μας δύναμη", εξήγησε ο μέσος Μίκολα Σαπαρένκο. Αν μπορέσουν να κρατήσουν αυτόν τον χαρακτήρα και να τον αναπαράγουν την Τετάρτη, τότε όλα είναι πιθανά για τους γαλαζοκίτρινους.

Η βαθμολογία του ομίλου δείχνει την Ουκρανία τελευταία και το Βέλγιο δεύτερο- ωστόσο, οι ισορροπίες είναι λεπτές και ευμετάβλητες. Η αξιοποίηση των ευκαιριών θα μπορούσε να είναι κρίσιμη σε αυτή την περίπτωση, οπότε ο προπονητής των Κόκκινων Διαβόλων, Ντομένικο Τεντέσκο ίσως ζητήσει από την ομάδα του να ανεβάσει τη δική της μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στη Ρουμανία που θα μπορούσε να έχει αποφέρει περισσότερα από τα δύο γκολ. "Νομίζω ότι ήταν δυνατό να πετύχουμε τρία, τέσσερα ή πέντε γκολ", δήλωσε. "Πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί"

Τα αποτελέσματα, το πρόγραμμα και η βαθμολογία του 5ου Ομίλου:

Δευτέρα 17 Ιουνίου

Ρουμανία – Ουκρανία 3-0

Βέλγιο – Σλοβακία 0-1

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Σλοβακία – Ουκρανία 1-2

Σάββατο 22 Ιουνίου

Βέλγιο – Ρουμανία 2-0

Τετάρτη 26 Ιουνίου

19:00 Σλοβακία – Ρουμανία (ΕΡΤ3)
19:00 Ουκρανία – Βέλγιο (ΕΡΤ1)

Βαθμολογία:

1. Ρουμανία 3β. (3-2)
2. Βέλγιο 3β. (2-1)
3. Σλοβακία 3β. (2-2)
4. Ουκρανία 3β. (2-4)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.  

 6ος Όμιλος ( 22.00 )

 

Με το 6ο γκρουπ θα ολοκληρωθεί απόψε (26/6, 22:00) η φάση των ομίλων του Euro 2024, με τρεις ομάδες να έχουν ελπίδες για πρόκριση στους "16", όπου ήδη βρίσκεται η Πορτογαλία. 

Γεωργία-Πορτογαλία

Μοιάζει με ποδοσφαιρική μάχη… Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, αυτή ανάμεσα στη “σταχτοπούτα” του Εuro 2024 Γεωργία και τη σούπερ φορμαρισμένη Πορτογαλία που θα ξεκινήσει στην “AufSchalke Arena” (22:00)  Επικρατεί μια ικανοποίηση για τη Γεωργία και την Πορτογαλία που εισέρχονται σε αυτή την τελευταία βραδιά της φάσης των ομίλων. Ο ηρωικός τερματοφύλακας Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι εξασφάλισε τον πρώτο βαθμό της Γεωργίας στο Euro 2024 το Σαββατοκύριακο, σε ένα παιχνίδι όπου η τελευταία ευκαιρία για νίκη χάθηκε. Ο προπονητής Γουίλι Σανιόλ βλέπει αυτή την καταιγιστική εκστρατεία ως μια καμπύλη εκμάθησης για την ομάδα του: "Στόχος μας ήταν να αποκτήσουμε εμπειρίες από αυτό το EURO". Ωστόσο, η πρόκριση δεν είναι απίθανη και ο ακραίος επιθετικός Κβίτσα Κβαρατσκέλια εξακολουθεί να στοχεύει να φτάσει ψηλά, προσθέτοντας: "Θέλουμε να προχωρήσουμε και θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται απέναντι στην Πορτογαλία".

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνες είναι ο μοναδικός προπονητής που κάθεται άνετα, αφού η Πορτογαλία πρόσθεσε την Τουρκία στη λίστα με τα σκαλπ της, κερδίζοντας τον όμιλο. Έχει την πολυτέλεια να μπορεί να κάνει δοκιμές με την ομάδα του ενόψει της επικείμενης αποστολής για τους 16. Παρ' όλα αυτά, ο Μαρτίνες θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη δυναμική προς τα εμπρός, τονίζοντας: "Το να είσαι πρώτος στον όμιλο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί παίκτες στα αποδυτήρια που αξίζουν να παίξουν. Μεγαλώνουμε παιχνίδι με παιχνίδι". 

Τσεχία-Τουρκία

Από την άλλη, είναι η τρίτη φορά σε όμιλο Euro, μετά το 2008 και το 2016, που θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες σε ματς της 3ης αγωνιστικής η Τσεχία και η Τουρκία.

Η Τσεχία έχει να επιδείξει έναν μόνο βαθμό για τις προσπάθειές της σε αυτό το τουρνουά, οπότε οι παίκτες του Ιβάν Χάσεκ έχουν μεγαλύτερο βάρος να πάρουν τη νίκη εδώ από ό,τι η Τουρκία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Αναμφισβήτητα, οι Τσέχοι θα έπρεπε να έχουν περισσότερα, αν σκεφτεί κανείς ότι η Πορτογαλία τους νίκησε στο φινάλε την 1η αγωνιστική, πριν από την ανάκαμψη του δευτέρου ημιχρόνου του Σαββάτου απέναντι στη Γεωργία, από την οποία έλειπε μόνο ένα νικητήριο γκολ. "Όταν βλέπεις πόση καρδιά έβαλαν τα παιδιά σε αυτό το παιχνίδι, καταλαβαίνεις ότι δεν θέλουμε να πάμε σπίτι μας. Θα παλέψουμε για την πρόκριση", δήλωσε ο Χάσεκ.

Η Τουρκική ομάδα ήταν ανεβασμένη μετά τη νίκη της στην πρεμιέρα του ομίλου F απέναντι στη Γεωργία, αλλά έχασε μέρος αυτού του ενθουσιασμού στην ήττα που ακολούθησε από την Πορτογαλία, αν και ο προπονητής Βιντσέντζο Μοντέλα πιστεύει ότι τιμωρήθηκε σκληρά για μερικά λάθη. Παρ' όλα αυτά, το μάντρα στο νεανικό τουρκικό στρατόπεδο παραμένει θετικό: ναι, πρέπει να τα πάνε καλύτερα, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη ότι μπορούν και θα τα πάνε καλύτερα. Ο μέσος Ισμαϊλ Γιουσέκ είπε πως: "Αν είμαστε καλά οργανωμένοι, μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε ομάδα".

Το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του 6ου Ομίλου:

Τρίτη 18 Ιουνίου

Τουρκία – Γεωργία 3-1

Πορτογαλία – Τσεχία 2-1

Σάββατο 22 Ιουνίου

Γεωργία – Τσεχία 1-1

Τουρκία – Πορτογαλία 0-3

Τετάρτη 26 Ιουνίου

22:00 Γεωργία – Πορτογαλία (ΕΡΤ1)

22:00 Τσεχία – Τουρκία (ΕΡΤ3)

Βαθμολογία:

1. Πορτογαλία 6β. (5-1)

2. Τουρκία 3β. (3-4)

3. Τσεχία 1β. (2-3)

4. Γεωργία 1β. (2-4)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.