Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4: Τον ζάλισε η "τσίκνα"/ Νέος ισραηλινός «εφιάλτης» και άμυνα - παιδική χαρά!

 https://www.fosonline.gr/media/news/2024/03/07/292623/main/osfp-maccabi.jpg 

Η κατάρα των ισραηλινών ομάδων ξαναχτύπησε τον Ολυμπιακό! Αυτή τη φορά με πολύ σκληρό τρόπο, γιατί οι Πειραιώτες βρίσκονταν σε «καλό φεγγάρι» και ήρθε η Μακάμπι Τελ Αβίβ για να τους προσγειώσει ανώμαλα με το εμφατικό 1-4 που πήρε στο Καραϊσκάκη. Οι «ερυθρόλευκοι» προδόθηκαν από την ανασταλτική τους λειτουργία, την οποία ξεχαρβάλωναν οι Ισραηλινοί σε κάθε ευκαιρία που τους δινόταν. Επί της ουσίας, έκαναν πέντε σοβαρές φάσεις και πέτυχαν τέσσερα γκολ. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός ενώ

είχε την κατοχή και την κυκλοφορία, είχε ουσιαστικά δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Ελ Κααμπί, με τον Μαροκινό να αξιοποιεί τη μία εξ αυτών. Και φυσικά το δοκάρι στο τέλος με τον Καρβάλιο όταν το σκορ είχε ήδη ξεφύγει...

Δίχως εκπλήξεις η ενδεκάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος τεχνικός πήγε με την ενδεκάδα που είχε παρατάξει και στη Βουδαπέστη απέναντι στη Φερεντσβάρος. Δηλαδή με 4-3-3, έχοντας τον Πασχαλάκη στα γκολπόστ, τους Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε, Τσικίνιο και Όρτα στα χαφ και επιθετική τριάδα τους Ποντένσε, Φορτούνη και Ελ Κααμπί. Με 4-3-3 παρατάχθηκαν και οι Ισραηλινοί, με τον Ζαχάβι στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από την τραγική του ανασταλτική λειτουργία και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-3 από τη Μακάμπι. Μια Μακάμπι που έκανε συνολικά τέσσερις σοβαρές ευκαιρίες για γκολ και σημείωσε τρία τέρματα. Και τα τρία γκολ ήταν απόρροια της πολύ κακής αμυντικής συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Στο πρώτο τέρμα του Ζαχάβι ο Έσε είδε την μπάλα να περνάει κάτω από τα πόδια του στην πάσα του Μίλσον (5’). Στο δεύτερο γκολ του Σαχάρ όλη η αριστερή πλευρά των Πειραιωτών (Ορτέγκα, Κάρμο) ήταν… αλλού γι’ αλλού (9’) και στο τρίτο γκολ του Ζαχάβι (30’), ο Μίλσον πέρασε στο σπριντ τον Ροντινέι και έδωσε έτοιμο γκολ στον Ισραηλινό «μπόμπερ». Οι Πειραιώτες πίεζαν ασφυκτικά, έπαιζαν τη Μακάμπι στο δικό τους μισό γήπεδο, όμως, πιάστηκαν στη… φάκα σαν πρωτάρηδες! Οι Ισραηλινοί είχαν ξεκάθαρο πλάνο να δώσουν χώρο στον Ολυμπιακό και να τον βρουν μπόσικο στον ανοικτό χώρο. Ο Κανικόφσκι (κυρίως) και ο Φαν Όβεριμ ήταν οι δύο παίκτες της Μακάμπι που έκαναν τεράστια ζημιά από τον άξονα, καθώς εκείνοι ήταν που έσπαγαν την μπάλα αριστερά και δεξιά για να δημιουργηθούν ρήγματα. Ο Ολυμπιακός ξέχωρα από το γκολ του Ελ Κααμπί που μείωσε σε 1-2 στο 13’ είχε να επιδείξει μόνο το γεγονός ότι κυκλοφορούσε την μπάλα γύρω από την περιοχή της Μακάμπι, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την ισραηλινή άμυνα. Αναλώθηκε σε σέντρες, κάποιες κάθετες πάσες κόπηκαν από τους στόπερ της Μακάμπι και κάπως έτσι οι φιλοξενούμενοι με έναν πανέξυπνο τρόπο πήγαν στα αποδυτήρια ευρισκόμενοι μπροστά στο σκορ με 1-3!

Ο Ολυμπιακός μπήκε πάλι με το ίδιο στυλ. Να έχει την κατοχή, την κυκλοφορία και να προσπαθήσει να κλείσει τη Μακάμπι στην περιοχή της. Στο 52’ ο Ελ Κααμπί έχασε μοναδική ευκαιρία με το τετ α τετ που απέκρουσε ο Μισπάτι για να βάλει τον Ολυμπιακό για τα καλά στο κόλπο. Οι Πειραιώτες πίεζαν, οι Ισραηλινοί περίμεναν και το παιχνίδι όσο περνούσε η ώρα πήγαινε στα μέτρα των φιλοξενούμενων. Στο 74’ ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ολυμπιακό. Στην πρώτη της ευκαιρία η Μακάμπι σκόραρε με τον Πέρετζ έπειτα από έξοχη σέντρα του Μπιτόν και έγραψε το 1-4. Στη συνέχεια ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, έριξε στη μάχη τους Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί μπας και μείωνε το σκορ, αλλά ο Καρβάλιο ήταν εκείνος που λίγο έλειψε να βρει δίχτυα, με το σουτ του όμως να σταματάει στο δοκάρι στο 89’.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4-3-3): Πασχαλάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα – Έσε, Τσικίνιο (67’ Μασούρας), Όρτα (84’ Ιμπόρα) – Φορτούνης (78’ Γιόβετιτς), Ποντένσε (78’ Καρβάλιο), Ελ Κααμπί (84’ Ελ Αραμπί).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (4-3-3): Μισπάτι - Σαχάρ, Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο - Φαν Όβεριμ (77’ Κάρζε), Κανικόφσκι (81’ Νταβιντάντζα), Πέρετζ – Μίλσον (81’ Γκολάσα), Νταβίντα (69’ Μπιτόν), Ζαχάβι (77’ Τούργκεμαν) 

Άνετο ήταν το πέρασμα της Λιλ από την Αυστρία, επικρατώντας με 0-3 της Στουρμ Γκρατς, στο πρώτο ματς της φάσης των «16» του Conference League. Τα γκολ σημείωσαν οι Ντέιβιντ (28', 51') και Ζεγκρόβα (71').

Άγιαξ και Άστον Βίλα έμειναν στο 0-0 και θα λύσουν τις διαφορές τους στη ρεβάνς, ενώ αμφότερες οι ομάδες ολοκλήρωσαν το ματς με δέκα παίκτες. Ο Κόνσα για τους Άγγλους και ο Γκούιντερ για τους Ολλανδούς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 83' και το 86' αντίστοιχα.

Η Μόλντε έκανε το βήμα πρόκρισης στους «8» του Conference League, αφού επιβλήθηκε με 2-1 της Μπριζ.

Ο Στέβενικ στο 43' έκανε το 1-0, ο Ντε Κάιπερ στο 84' ισοφάρισε να πέναλτι, ενώ ο Γκούλντμπρασεν έδωσε τη νίκη στο 90+2'

 Η νίκη της Μακάμπι Τελ Αβίβ επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» έδωσε την ευκαιρία στο Ισραήλ να ξεφύγει από την Ελλάδα στην 16η θέση της βαθμολογίας της UEFA. 

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στο πρώτο του παιχνίδι με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από την αντίπαλό της.

Η εξέλιξη αυτή ήταν συνάμα «καταστροφική» και για την Ελλάδα, αφού είδε την διαφορά της από το Ισραήλ στην κατάταξη της UEFA να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Η βαθμολογία της UEFA:

14. Νορβηγία 31,625
15. Δανία 31,450
16. Ισραήλ 30,875
17. Ελλάδα 28,725