Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Γαλάζια πανστρατιά για περιφέρεια και δήμους - Στόχος το «13 στα 13» και το «3 στα 3»

Γαλάζια πανστρατιά για περιφέρεια και δήμους  Στόχος το  «13 στα 13» και το «3 στα 3» 

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να βρισκόταν στη Γρανάδα, Πέμπτη και Παρασκευή, διεκδικώντας πόρους για το Μεταναστευτικό και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μυαλό του δεν ήταν στην Αθήνα και στον κεντρικό στόχο που έχει θέσει.

Να πετύχει 13 νίκες στις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας και σε 3 νίκες στους 3 μεγάλους δήμους στους οποίους η Ν.Δ. έδωσε στήριξη, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα, υπουργοί και στελέχη της Ν.Δ. βρέθηκαν σε περιφέρειες όπου έχει δοθεί το βάρος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε στην Κέρκυρα, στο πλευρό της υποψήφιας περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, βρέθηκε στην Καβάλα, στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

Δύο περιφέρειες όπου η Ν.Δ. έχει… πονοκέφαλο από τους «αντάρτες» που κατεβαίνουν απέναντι στους έχοντες το επίσημο χρίσμα. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, στη Ν.Δ. ελπίζουν ότι η μάχη θα τελειώσει από τον πρώτο γύρο στις εξής περιφέρειες: στην Κρήτη, όπου στηρίζεται ο Σταύρος Αρναουτάκης, στην Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο, στην Ηπειρο με τον Αλέκο Καχριμάνη, στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ενώ ισχυρή πρωτιά καταγράφεται στη Θεσσαλία με τον Κώστα Αγοραστό, στη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, αλλά και στην Αττική με τον Νίκο Χαρδαλιά. Ενδιαφέρον θα έχει και ο… Πελοποννησιακός Πόλεμος, με τον Πτωχό να έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον Π. Τατούλη.

Πάντως στην Πειραιώς ήδη ετοιμάζουν το plan B για τις όποιες εκκρεμότητες μπορεί να υπάρξουν σε έναν δεύτερο γύρο και έχουν έτοιμη τη στρατηγική των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη και κεντρικών «γαλάζιων» στελεχών για την ενδιάμεση εβδομάδα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι θα κάνει σε κάθε περίπτωση δύο περιοδείες, ενώ στις 11 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης, στον οποίο δόθηκε το χρίσμα, «καθαρίζει» από τον πρώτο γύρο, καθώς δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο. Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι μια ανάσα από το 43%, ενώ ο Κ. Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη προηγείται των αντιπάλων του και ενδιαφέρον θα έχει ποιος θα είναι σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο απέναντί του.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε: «Υπάρχει μια εντύπωση από τις μετρήσεις που γίνονται τοπικά ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει η Ν.Δ. με την απόφαση του πρωθυπουργού, ως προέδρου της Ν.Δ., έχουν αναπτύξει μια σημαντική δυναμική. Αυτό αποτυπώνει -παρά τα προβλήματα που ζούμε- και το έργο που έχει γίνει σε επιμέρους περιφέρειες, τα έργα που έχουν προχωρήσει, όλα αυτά τα χρήματα που έχουν μετατραπεί σε έργα, τα οποία αρχίζουν οι πολίτες και τα βλέπουν. Στόχος μας είναι να κερδίσουν και οι 13 επιλογές μας».