Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ολυμπιακός-Γκενκ 1-0: Ικανοποίησε και έχει… στα χέρια του την πρόκριση - Έγραψε ιστορία ο Φορτούνης

 

Ιδανικό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακού του Ντιέγκο Μαρτίνεθ που επικράτησε της Γκενκ με σκορ 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Φορτούνη στο 22ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Ένα ιστορικό γκολ για τους Πειραιώτες, αφού είναι το πιο γρήγορο που έχουν πετύχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ενθουσίασαν με την εικόνα τους, αφού δεν ήταν παραγωγικοί στην επίθεση, αλλά τουλάχιστον έκαναν τη δουλειά και πήραν τη νίκη βάζοντας βάσεις για να προκριθούν εις βάρος της Γκενκ.

Μετρημένα κουκιά ήταν η ενδεκάδα του Ολυμπιακού αν και υπήρχε μία σκέψη από τον Μαρτίνεθ για έκπληξη στα χαφ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και ξεκίνησε με τετράδα στην άμυνα τους Ροντινέι, Ρέτσο, Φρέιρε και Κίνι. Ιμπόρα, Μαντί και Καρβάλιο έπαιξαν στα χαφ με τον τελευταίο να κινείται λίγο πιο μπροστά τους. Ο Μασούρας ξεκίνησε δεξιά, ο Φορτούνης αριστερά και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί. Από την πλευρά του ο Βράνκεν παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1 όπως αναμενόταν και απέφυγε επίσης τις εκπλήξεις.

Το ξεκίνημα στο παιχνίδι ήταν ιδανικό για τον Ολυμπιακό. Με γκολ μόλις στα 22 δευτερόλεπτα από τον Φορτούνη οι Πειραιώτες πήραν κεφάλι στο σκορ. Ήταν μία φάση που τη δημιούργησε από τη δεξιά πλευρά ο Ροντινέι, ο οποίος είναι σε ανοδική πορεία και φυσικά ο Φορτούνης εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της άμυνας των Βέλγων. Η Γκενκ χρειάστηκε κάμποσο χρόνο για να συνέλθει από το σοκ του γρήγορου τέρματος και ο Ολυμπιακός την πίεσε ψηλά προκειμένου να της δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη.

Οι Βέλγοι από ένα σημείο και μετά προσπάθησαν να βγουν στην επίθεση, αλλά οι αντιδράσεις που είχε η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν σωστές. Η Γκενκ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να απειλήσει την ομάδα του Πειραιά και να της δημιουργήσει θέματα. Από την άλλη πλευρά ούτε ο Ολυμπιακός κατάφερε να εκμεταλλευτεί το καλό γι' αυτόν μομέντουμ και να φτάσει σε ένα δεύτερο τέρμα αφού επί της ουσίας δεν απείλησε ξανά μετά το γκολ. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Γκενκ μπήκε με διαφορετικό τρόπο και σκεπτικό στο γήπεδο. Οι Βέλγοι πήραν τη μπάλα στα πόδια τους και δεν άφησαν στους Πειραιώτες να έχουν την κυκλοφορία και τον έλεγχο της αναμέτρησης. Οι «ερυθρόλευκοι» γι' αρκετή ώρα περίμεναν πίσω από τη σέντρα με τη Γκενκ να είναι αυτή που κυκλοφορούσε και αναζητούσε τρόπους για να δημιουργήσει καταστάσεις. Ο Μαρτίνεθ αντιλήφθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με την κόπωση να έχει κάνει την εμφάνιση της. Έτσι στο 63' έβαλε τον Αλεξανδρόπουλο στο παιχνίδι μαζί με τον Μπιέλ. Από εκείνο το σημείο και μετά η ομάδα του Πειραιά άρχισε να παίρνει τα πάνω της και να βγάζει σφυγμό στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει τη μπάλα στα πόδια του να βγάζει την εικόνα που είχε δείξει στα πρώτα 45 λεπτά. Πήρε τον έλεγχο του ματς αν και μέχρι το 65' κινδύνεψε σε κάποιες περιπτώσεις από τους Βέλγους. Το θέμα για τους Πειραιώτες ήταν πως δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν και φάσεις. Τους έλειπαν οι συνδυασμοί στην επίθεση αν και στο 75' ο Μπιέλ πήγε να βάλει ένα υπέροχο γκολ με σουτ έξω από την περιοχή, όμως, η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, αλλά οι Πειραιώτες έδειχναν να έχουν υπό έλεγχο το ματς αλλά στις καθυστερήσεις και συγκεκριμένα στο 90+6 ο Ελ Χανούς έκανε το σουτ, αλλά ο Πασχαλάκης βρήκε τη μπάλα και την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι και κάπως έτσι έμεινε το 1-0.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης - Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Κίνι - Ιμπόρα, Μαντί, Καρβάλιο (63' Αλεξανδρόπουλος)- Μασούρας (76' Ελ Κααμπί), Φορτούνης (76' Ντόη), Ελ Αραμπί (63' Μπιέλ)

Γκενκ: Βάντερβουρντ - Μουνιόθ, ΜακΚένζι, Κουέστα, Καγιέμπε (71' Αρτεάγκα)- Χροσόφσκι, Γκαγιάρθα (66' Αζίζ)- Πέιντσιλ, Ελ Χανούς, Τρεσόρ (80' Μπαα) - Αροκοντάρε (66' Σορ)