Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Βουλή: Πρώτος αντιπρόεδρος ο Πλακιωτάκης - Δεν εξέλεξαν αντιπροέδρους Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας

 Βουλή: Πρώτος αντιπρόεδρος ο Πλακιωτάκης  Δεν εξέλεξαν αντιπροέδρους Νίκη Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας 

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτάθηκε για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας. Και οι τρείς έλαβαν 269 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκαν κατά σειρά.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη. Έλαβε 270 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.Έλαβε 270 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκε. 

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτάθηκε για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης. Έλαβε 269 ψήφους υπέρ και 31 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτάθηκε για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης. Έλαβε 25 ψήφους υπέρ και 275 παρών και δεν εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτάθηκε για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος. Έλαβε 256 ψήφους υπέρ και 44 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτάθηκε για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης. Έλαβε 31 ψήφους υπέρ και 269 παρών και δεν εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτάθηκε για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης. Έλαβε 94 ψήφους υπέρ και 205 παρόν και δεν εκλέχθηκε. 

Την ίδια ώρα ο Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης και ο Βασίλης Γιόγιακας που είχαν προταθεί από τη ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων συγκέντρωσαν από 270 ψήφους ο καθένας ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Η Μαρίνα Κοντοτόλη, προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του κοσμήτορα συγκέντρωσε 270 ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. 

Ακόμη από τη ΝΔ προτάθηκαν για το αξίωμα των γραμματέων ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, η Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Γιώργος Βρεττάκος και ο Σπυρίδων Κουλκουδίνας. Όλοι τους πήραν από 270 ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Παππάς έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Τέλος από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβς 270 ψήφους και 30 ψήφισαν παρών.

Σύμφωνα , με πληροφορίες η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε όλους τους υποψήφιους εκτός από τον προτεινόμενο της ΚΟ των Σπαρτιατών λόγω τις σύμπλευσης με τον Ηλία Κασιδιάρη και τους προτεινόμενους από τις ΚΟ της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς παραβίασαν την παράδοση της συναινετικής εκλογής του προεδρείου.

«Πλεύση Ελευθερίας», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» δήλωσαν «παρών» σε όλους υποψήφιους αντιπροέδρους εκτός από τους δικούς τους υποψήφιους. Τέλος η Ελληνική Λύση υπερψήφισε όλους τους προτεινόμενους.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσε να ρίξει τίτλους τέλους στη συνεδρίαση προκειμένου να αποφύγει το πρώτο επεισόδιο με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε το λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για την διαδικασία και για το τελικό αποτέλεσμα καθώς μεταξύ των υποψηφίων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την εκλογή τους ήταν και ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης της Πλεύσης Ελευθερίας. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θα προχωρήσει εκτάκτως σε ανακοινώσεις στις 5 το απόγευμα