Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Νέα Δημοκρατία-Ζάππειο: Μήνυμα ενότητας και νίκης έστειλαν Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς / Σκληρά λόγια για την Ευρώπη από τον Καραμανλή

Νέα ΔημοκρατίαΖάππειο: Μήνυμα ενότητας και νίκης έστειλαν Μητσοτάκης Καραμανλής και Σαμαράς 

 Μήνυμα ενότητας και νίκης της Νέας Δημοκρατίας για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, κατά την εκδήλωση του κόμματος στο Ζάππειο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης αλλά και την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ. 

mitsotakis-1 

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ξανά λανθασμένες συνταγές, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

 «Γιορτάζουμε απόψε την μεγάλη επιτυχία, την ημέρα της Ευρώπης, η ΝΔ παραμένει στην ευρωπαϊκή λεωφόρο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Μιλάμε συχνά για την γεωπολιτική Ευρώπη αλλά έχουμε μείνει εν πολλοίς στα λόγια. Η πολιτική της ΝΔ ήταν είναι και θα είναι πολιτική αρχών σε όποια έδρανα κι αν καθόμαστε. Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες, δεν διαπραγματεύτηκα 17 ώρες αλλά πέντε μέρες και έφερα 31 δισ.. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη στον Έβρο, είναι άδικο να επιμερίζεται το βάρος της φύλαξης των συνόρων μόνο στις χώρες πρώτες υποδοχής. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση και η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές. Δεν πρόκειται ως Ελλάδα να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος τα οποία τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Η Ελλάδα έχει σήμερα πολύ καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερες οικονομίες. H επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το 2023 με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

samaras-zappeio-1
Σαμαράς: Κάποιοι ετοιμάζουν «Πρέσπες» του Αιγαίου

Για βαρείς συμβολισμούς τόσο για την παράταξη όσο και για τη χώρα από την παρουσία δύο πρώην πρωθυπουργών μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ζάππειο. «Πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα! Μετά την 21η Μαϊου, θα πάμε μπροστά» τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, έχει σταθεί πλέον στα πόδια της χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «μέσα σε μια Ευρώπη, που επιστρέφει στις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Μέσα σε μια Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα εθνικά κράτη της! 'Όχι μια Ευρώπη των ανεξέλεγκτων τεχνοκρατών, και της άχρωμης γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη Ευρώπη που μπορεί να υπάρξει στο εξής! Και μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής - όχι "κομπάρσος". Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, Δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς για την Παράταξη και για τη χώρα. Όλοι με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Και με αγωνία για μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη. Μια νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε. Σε μια νέα Ευρώπη, που τη δικαιούμαστε».

Αιχμηρός για το ρόλο της Γερμανίας και επί της δικής του διακυβέρνησης άφησε και ο κ. Σαμαράς στη δική του τοποθέτηση. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και ατελείωτες τριβές στη σημερινή ΕΕ. Κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι ενώ στήριζε την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα, στη συνέχεια εγκαινίασε λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της. «Αυτά που μόλις ανέφερα δεν φωτογραφίζουν καμία Ενωμένη Ευρώπη. Πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε;» διερωτήθηκε. Και ο κ. Σαμαράς άσκησε επίσης κριτική στη στάση της ΕΕ όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Επί χίλια χρόνια περίπου, η Ευρώπη αντιστάθηκε στην Ισλαμική επέκταση. Και απέκτησε έτσι κοινή ταυτότητα, παρά τις εσωτερικές της συγκρούσεις, ως πολιτιστικά “Χριστιανική Ευρώπη”, “συνομιλώντας” συνεχώς με τον Πλάτωνα και των Αριστοτέλη. Μέσα από την Αναγέννηση και των Διαφωτισμό… Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν.



Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «για μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης, μου είναι οδυνηρό να βλέπω μια Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλη χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες "Πρέσπες του Αιγαίου", που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν... Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει. Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ».

Καραμανλής: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα - Μόνο η ΝΔ μπορεί να την εγγυηθεί

karamanlis-1 

«Το όραμα του Κ. Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Είχε τρία σκέλη: την ένταξη της χώρας σε έναν χώρο ασφάλειας ειρήνης και αλληλεγγύης και την ένταξη της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας και την ένωση της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών διασφαλίζοντας το πολίτευμα που είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν. Η στρατηγική αυτή δικαιώθηκε», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια» ανέφερε ο πρωην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την υπογραφή της Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές» ανέφερε επίσης ο Κώστας Καραμανλής στέλνωντας μήνυμα συσπείρωσης για τις εκλογές της της 21ης Μαϊου. Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι «Σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Η αναποτελεσματικότητα και η εσωστρέφεια είναι διάχυτες και κοντόφθαλμες πολιτικές υπονομεύουν την προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις». Τα μειωμένα αντανακλαστικά σε διαχείριση κρίσεων όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση της πολιτικής που είχε χαραχθεί.

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη εναντίον είτε ονειροβατεί είτε υστερόβουλα επιδιώκει συνεχή ένταση.

Για την Τουρκία ο Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του εδάφους της ή να στέλνει μηνύματα κατευνασμού εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία επιδιώκει ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας δεν επιφέρει καμία αμφιβολία επ αυτού. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου είναι δηλωτική και δεν μπορεί να έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα ζητήματα είναι λυμένα. Πολύ ορθώς πράξατε κε Πρωθυπουργέ που το τονίσατε και πάλι. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός κάθε άλλης συζήτησης, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι μονομερές και στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα!

Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ποια είναι αυτά τα τρία στοιχεία που πρέπει να υπηρετεί πιστά η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας:

  • Σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς
  • Σεβασμός απέναντι στους πολίτες ειδικά τους αδυνάτους
  • Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα 4ετίας. Τη σταθερότητα αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί δεκαετίες. Η ΝΔ θα επιτύχει τη νίκη. Έχει επιδείξει σοβαρό έργο στην οικονομία, το μεταναστευτικό, το ψηφιακό κράτος, τις ένοπλες δυνάμεις. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και παιδείας και στην απονομή της δικαιοσύνης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το κλειδί της δύναμης της παράταξης είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της στην ιστορική της διαδρομή: σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας, πάντα δίπλα στους λιγότερο ευνοημένους και άγρυπνη για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Καλή δύναμη σε όλους!».

Τι προηγήθηκε

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Πορφυλένια Κανελλοπούλου. Αυτό υπήρξε το θεμέλιο της μακροβιότερης δημοκρατίας που έζησαν ποτέ οι Έλληνες. Σε αυτή την Δημοκρατία χτίστηκε η πρόοδος που ακολούθησε.

Προσκλήσεις έχουν λάβει οι πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πρώην υπουργοί Εξωτερικών και επίτροποι στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης, για να τιμήσει τη Διακήρυξη Σούμαν που υπογράφηκε το 1950. «Η Διακήρυξη Σούμαν έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα και την ενότητα της ΕΕ», επισημαίνεται.

Παρουσιάστηκε βίντεο με δηλώσεις του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενώ μεταδόθηκε βίντεο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο οποίο τόνισε ότι «Αυτή η χώρα είναι φάρος όχι μόνο της αρχαίας σοφίας αλλά και της ζωντάνιας και της σύγχρονης ανθεκτικότητας» ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.