Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Κακοκαιρία: Πολλά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

 Κακοκαιρία: Συνεχίζεται και την Πέμπτη - Για ποιες περιοχές έχει σημάνει συναγερμός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που προκαλεί προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας από τη Δευτέρα (22.8.2022) μέχρι σήμερα, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε «ποτάμια» στην Αττική και σε άλλες πόλεις ενώ η Πυροσβεστική έχει ήδη επέμβει για απαντλήσεις υδάτων και πτώσεις δέντρων. 

 Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» για τις επόμενες 48 ώρες, καθώς τα προβλήματα από την κακοκαιρία συνεχίζονται σε πολλές περιοχές και την ΕΜΥ να εκδίδει νέο αναβαθμισμένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην «καρδιά» της κακοκαιρίας, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Πέμπτης (24.8.2022) μέχρι και την Παρασκευή.

«Σήμερα το βράδυ, είναι πιθανό ισχυρή καταιγίδα να πλήξει την πόλη», τονίζει στο GRTimes.gr ο μετεωρολόγος, Δρ. Σταύρος Κέππας. «Τα νεότερα στοιχεία, “δείχνουν” εκκίνηση του νέου κύματος κακοκαιρίας στην κεντρική Μακεδονία και κατά το διάστημα 22:00 – 01:00, ισχυρό θα είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας και από τη Θεσσαλονίκη. Κατά διαστήματα, δεν αποκλείεται τα καιρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα ισχυρά».

Από τους δυνατούς ανέμους και τη σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε κατολίσθηση στην Τορώνη της Χαλκιδικής στον δρόμο προς το Πόρτο Κουφό, με συνεργεία της Περιφέρειας να έχουν σπεύσει στο σημείο για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Διακοπές ρεύματος έχουν καταγραφεί σε Τορώνη, Σάρτη και Καλαμίτσι και η νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα. «Δεν έχει σταματήσει να βρέχει από το πρωί. Στη Συκιά τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ προέκυψε ζήτημα με τη γέφυρα της περιοχής», τόνισε στο GRTimes.gr, επειδή τα νερά έχουν σχηματίσει ορμητικό ποτάμι.

Λόγω του μεγάλου όγκου νερού στους παραλιακούς δρόμους της Χαλκιδικής, εγκλωβίστηκε ένα βαν γεμάτο Βούλγαρους τουρίστες. Τα μηχανήματα και τα συνεργεία των δήμων των γύρω περιοχών της Χαλκιδικής επεμβαίνουν σε όσα περισσότερα ζητήματα μπορούν ταυτόχρονα, καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. 

Στην Αθήνα, έβρεχε  καταρρακτωδώς ενώ προβλήματα υπάρχουν σε Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Κορυδαλλό, ενώ στα βόρεια προάστια με τα μεγαλύτερα προβλήματα να είναι στον Διόνυσο όπου η πυροσβεστική επιχείρησε για τον απεγκλωβισμό οδηγών ενώ έχει δεχτεί και πολλές κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια.

Κλειστές λόγω καθίζησης ήταν οι οδοί: Τριπόλεως στο Κερατσίνι από το ύψος της οδού Ιππόλυτου έως και την οδό Αμαζόνων, Τριπτολέμου στο Γκάζι, καθώς και οι δεξιές λωρίδες στην Πειραιώς στο ύψος της Μυλλέρου (η κίνηση διεξάγεται από τις αριστερές λωρίδες). Επίσης, κλειστή είναι η σήραγγα στην ακτή Ηετιώνειας στον Πειραιά.

Οι πολίτες ενημερώνονται για την εμφάνιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 48ωρο (καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και κεραυνοί).

Σε «λίμνες» μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά οι κεντρικοί δρόμοι της Καρύστου μετά την νεροποντή που ξέσπασε μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Η κακοκαιρία «χτύπησε» έντονα τη νότια Εύβοια, ενώ αντίστοιχα ο καιρός αρχίζει να αγριεύει και στη Χαλκίδα.

Πολίτες εγκλωβίστηκαν για αρκετά λεπτά στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι δρόμοι έγιναν ποτάμια μετά την ισχυρή καταιγίδα και το χαλάζι που έπεσε.

Πληγές από την κακοκαιρία μετρά ήδη η Άνδρος στην οποία έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού τις προηγούμενες ώρες. Αποτέλεσμα ήταν λόγω των φερτών υλικών που βρέθηκαν στο οδόστρωμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Άνδρου-Γαβρίου.

Η κακοκαιρία έπληξε και το Αγρίνιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με τα σοβαρά προβλήματα να καταγράφονται στην Αβόρανη και το Παναιτώλιο.

Σύμφωνα με το agriniotimes.gr, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία από το Αγρίνιο προς την Αβόρανη, καθώς ο δρόμος έχει πλημμυρίσει ενώ έπεσε και η σκεπή ενός σπιτιού στο κέντρο του Παναιτωλίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί ή άλλες υλικές ζημιές.

Οι Κυκλάδες και η Εύβοια επλήγησαν από την κακοκαιρία, με κατολισθήσεις να σημειώνονται σε Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Τήνο ενώ πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν σε Αλμυροπόταμο και Κάρυστο. 

Σήμερα, επίσης, η Πυροσβεστική έλαβε 128 κλήσεις για να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, δέχθηκε :

  • Στην Αττική, 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, 2 για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων και έξι 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.
  • Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, 32 κλήσεις εκ των οποίων, 24 για αντλήσεις υδάτων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.
  • Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, 4 κλήσεις εκ των οποίων, 2 για αντλήσεις υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για πλύση οδοστρώματος.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 κλήσεις εκ των οποίων, 1 για άντληση υδάτων και 3 για κοπές δέντρων.
  • Στη Σαντορίνη, 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • Στη Μύκονο, 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • Στην Άνδρο, 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Ήδη, νωρίτερα σήμερα το 112 έστειλε μήνυμα στα κινητά των κατοίκων 7 περιφερειών, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις- Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών», έγραφε το μήνυμα του 112.

Άλλωστε, η καταιγίδα που έπεσε στην Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αναμένεται και αύριο, σύμφωνα με το δελτίο του καιρού της ΕΜΥ. Σήμερα, ειδικά, έπεσαν πάνω από 50.000 κεραυνοί έως τις 17:00 . Το μεγαλύτερο ύψος βροχής (102mm) καταγράφηκε στο Κάβο Ντόρο, ενώ στην Αττική, ο Άγιος Στέφανος και οι γύρω περιοχές δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (63mm).

 

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη και τη Θάσο), στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως το βράδυ στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας).

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.