Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Επιστημονικό επίτευγμα: Έβαλαν βακτήριο – εμβόλιο σε κουνούπια και νίκησαν τον δάγκειο πυρετό

 Έβαλαν βακτήριο - εμβόλιο σε κουνούπια και νίκησαν τον δάγκειο πυρετό 

Από φορείς μετάδοσης του επικίνδυνου δάγκειου πυρετού σε… φτερωτά, φυσικά εμβόλια κατά της ίδιας ασθένειας μετατράπηκαν εκατομμύρια κουνούπια σε πολλές χώρες του κόσμου, ύστερα από την κατάλληλη εργαστηριακή «επεξεργασία»!

Αυτό αποκαλύπτει ινδονησιακή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», δίνοντας ελπίδες για την εξάλειψη μιας δυνητικά θανατηφόρας ενδημικής νόσου. Οι Ινδονήσιοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι σε κοινότητες της Ινδονησίας, του Βιετνάμ, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας όπου οι άνθρωποι τσιμπήθηκαν από κουνούπια που έφεραν το βακτήριο Wolbachia, τα περιστατικά δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 77% και ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας έπεσε κατά 86%.

Το συγκεκριμένο βακτήριο, που εμφύτευσαν οι ειδικοί στον οργανισμό των κουνουπιών, έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τους ιούς όχι μόνο του δάγκειου πυρετού, αλλά και των Zίκα και Τσικουνγκούνια, που είχαν ταλαιπωρήσει τα προηγούμενα χρόνια τη Βραζιλία. (Δυστυχώς, δεν καταπολεμά το ίδιο την ελονοσία.) Να σημειωθεί ότι το Wolbachia είναι ένα φυσικό βακτήριο, απολύτως αβλαβές για τον άνθρωπο, που υπάρχει στο 60% των κοινών εντόμων όπως οι μύγες.

Στις ινδονησιακές κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 8.144 ασθενείς που νοσηλεύονταν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες με υψηλό πυρετό. Η «χειραγώγηση» κουνουπιών με το Wolbachia στο πλαίσιο του World Mosquito Program (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών, πρώην Eliminate Dengue/Εξαλείψτε τον Δάγκειο) έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Σε μια περίοδο 27 μηνών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε περιοχές με ισχυρή παρουσία κουνουπιών με Wolbachia ο δάγκειος έπληξε μόνο το 2,3% του πληθυσμού, έναντι 9,4% στις περιοχές όπου κυριαρχούσαν τα κουνούπια χωρίς το «βακτήριο-αντίδοτο».

Για πρώτη φορά τα «ενισχυμένα» με Wolbachia κουνούπια του είδους Aedes aegypti – που αποτελούν κύριους φορείς του δάγκειου- απελευθερώθηκαν πριν από μια δεκαετία στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, συμβάλλοντας στη μείωση της μετάδοσης της ασθένειας κατά 96%. Tώρα το World Mosquito Program ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν σε Κολομβία, Σρι Λάνκα, Ινδία και περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.

Κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν ότι η μαζική απελευθέρωση «εργαστηριακών κουνουπιών» μπορεί να διαταράξει τα οικοσυστήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο.