Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Η λαχαναγορά «μπήκε» στην ψηφιακή εποχή

 Η λαχαναγορά του Ρέντη «μπήκε» στην ψηφιακή εποχή 

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας, ψηφιακής πλατφόρμας «e-Λαχαναγορά» έκανε η διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ), παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή σε κινητά για επαγγελματίες, που προσφέρει σε όλους τους μισθωτούς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χονδρικής.

Συγκεκριμένα αφορά σε B2B επιχειρήσεις και επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών χονδρικού εμπορίου, όπως φρούτα, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά, μυρωδικά. Μέσω του app παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν την παραγγελία, να δουν το ιστορικό των παραγγελιών και αναλυτικές πληροφορίες, να αναζητήσουν τις κοντινότερες επιχειρήσεις με ελάχιστη παραγγελία, να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές με κάρτα ή μετρητά, καθώς και να επιλέξουν delivery ή παραλαβή από το κατάστημα.

Επόμενα βήματα

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, έκανε λόγο για ακόμη ένα ψηφιακό εργαλείο, που αναμένεται να πάρει σειρά, το e-Ιχθυόσκαλα, το οποίο είναι υπό ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Το έργο σχετίζεται με την ψηφιοποίηση των χονδρεμπορικών συναλλαγών αλιευμάτων από την εκφόρτωση στο μόλο μέχρι το τελικό σημείο πώλησης.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού (σ.σ. ΟΚΑΑ) να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη επιχείρηση, σε ένα σύγχρονο οργανισμό που θα μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πελάτες του, καλά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές και θα τηρεί τους κανόνες της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν μείνει οριστικά πίσω», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως «το e-Λαχαναγορά αποτελεί ένα καινοτόμο, απλό και εύχρηστο εργαλείο, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο σύστημα από χονδρεμπόρους, τοπικές αγορές και supermarkets για την προμήθεια πρώτων υλών».

Tο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στη διοίκηση του ΟΚΑΑ, χαιρετίζοντας την είσοδο της Λαχαναγοράς του Ρέντη στην ψηφιακή εποχή. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη λαχαναγορά είναι τοπόσημο για την τοπική επιχειρηματικότητα στον κλάδο των τροφίμων και σημείο αναφοράς για το ΕΒΕΠ, αφού καταλαμβάνει έκταση 260 στρεμμάτων, στα οποία δραστηριοποιούνται περίπου 350 επιχειρήσεις, που προμηθεύουν το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Διακινεί το 1/5 της εγχώριας παραγωγής φρούτων και λαχανικών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο συνολικός τζίρος εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.

Αποτελεί βασικό κρίκο για τη διατροφή και το εμπόριο, αφού μέσω αυτής διατίθενται προϊόντα 30.000 παραγωγών, μεμονωμένων ή συνεταιρισμών και τροφοδοτούνται περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού.