Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο 15ο τεύχος του ηλεκτρονικό περιοδικού της Βουλής

  

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εστιάζεται το 15ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου».

Στο νέο τεύχος παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις που έγιναν στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ καταγράφονται οι εξαγγελίες τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα λειάνουν τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Επίσης φιλοξενούνται άρθρα της ευρωβουλευτού, αντιπροέδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζας Βόζεμπεργκ, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιου για θέματα Ισότητας και προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων, Δημήτρη Παπαδημούλη  και της Ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μάρως Παντελίδου Μαλούτα.

 

Επίσης, με αφορμή το θέμα των ανισοτήτων λόγω φύλου, γίνεται γνωστό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον φεμινισμό, με τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, του Ιδρύματος  της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, υπάρχει ειδική ενότητα για το έργο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τόσο με αναφορά στην τιμητική εκδήλωση της Ολομέλειας της Βουλής, όσο και με άρθρα που αναφέρονται στη δράση του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας αλλά και του Φιλικού Γεωργίου Λασσάνη που αφιερώθηκε στην Εθνική Επανάσταση των Ελλήνων.

Επίσης, καταγράφονται δύο ακόμη ομιλίες καθηγητών του ΕΚΠΑ, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, από τον κύκλο διαλέξεων 21 Ομιλίες για το ’21.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο, παρουσιάζονται τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Υπάρχει ακόμη ρεπορτάζ σχετικά με την αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την «υπόθεση Λιγνάδη», αλλά και για τη νέα δομή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Στο 15ο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε, επίσης, ρεπορτάζ για τη συγκρότηση του Φόρουμ Ελλάδα 2040, καθώς και την ενημέρωση που παρείχε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Αναπτύσσεται, εξάλλου, το θέμα της διασφάλισης του κατώτατου μισθού στην Ευρώπη και οι θέσεις που εξέφρασαν τα εθνικά κοινοβούλια για το πώς οφείλει να κινηθεί η γηραιά ήπειρος.

Στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, παρουσιάζεται ρεπορτάζ για όσα είπαν στο πλαίσιο του MED GROUP ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Έλληνες βουλευτές, καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Τέλος, στο νέο τεύχος περιλαμβάνεται το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ στη στήλη Επίλογος & Εικόνα οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέξουν σε στοιχεία σχετικά με την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στη Βουλή την τελευταία τριακονταετία.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης