Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Χαρδαλιάς- απαγόρευση κυκλοφορίας: Μόνο με σφραγίδα εργοδότη δεκτό το πιστοποιητικό Α


Νεότερα στοιχεία για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά τη σφραγίδα του εργοδότη ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νίκος Χαρδαλιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. Sms διεκπεραιώθηκαν, ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Διαμήνυσε όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
 18 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μετακινήσεις

Τα «μυστικά» για… νόμιμες μετακινήσεις στην «εποχή» της απαγόρευσης της κυκλοφορίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις που οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι τους προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.
  • Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μετακινήσεων μου εκτός σπιτιού;
Οχι, αρκεί να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους, ο οποίος θα αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση κίνησης, την οποία πρέπει να έχετε μαζί σας:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και η παραμονή στο σπίτι.
2) Τι είναι η βεβαίωση κίνησης;
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων έχουν δημιουργηθεί δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά στις μετακινήσεις των εργαζομένων, η οποία συμπληρώνεται μία φορά και ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.λπ.) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
  • Πού μπορώ να βρω αυτές τις βεβαιώσεις;
Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα:
  • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου (PDF)
  • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου (MS-Word)
  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)
4) Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να δηλώνω τις μετακινήσεις μου ώστε να μην συμπληρώνω τις βεβαιώσεις;
Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (SMS) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο σας κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι σας. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει να δηλώνετε το ονοματεπώνυμό σας, τη διεύθυνση κατοικίας σας και το λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις
β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Οπου Χ βάζετε το λόγο εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες της πρώτης ερώτησης. Στη συνέχεια, θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.
Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.
  • Οταν στέλνω γραπτό μήνυμα στο 13033 για να πάω για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ, πρέπει να περιμένω το απαντητικό SMS για να βγω;
Οχι. Η απάντηση που αποστέλλεται δεν είναι κάποιας μορφής έγκριση. Σε περίπτωση ελέγχου αρκεί η επίδειξη του μηνύματος που στείλατε εσείς στον πενταψήφιο αριθμό, μαζί με την επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας.
6) Μπορώ να μεταβώ στην εργασία μου στέλνοντας SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033;
Οχι. Η αποστολή γραπού μηνύματος (SMS) στο 13033 δεν αφορά στην κυκλοφορία εργαζομένων. Προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για τις κατ’εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών που αφορούν στη μετάβασή τους σε φαρμακείο ή γιατρό, σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, σε οικείο συγγενικό πρόσωπο για παροχή βοήθειας, σε τελετή ή για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
7) Εάν δεν έχω εκτυπωτή στο σπίτι μου και πρέπει να πάω στη δουλειά μου, καλύπτομαι με τη χειρόγραφη βεβαίωση;
Η χειρόγραφη βεβαίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία και μόνο φορά, εφόσον δεν έχετε μεταβεί στην εργασία σας για να παραλάβετε τη σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη σας. Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει καθημερινά να έχετε μαζί σας την πάγια «βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου» (τύπου Α) που είναι απαραίτητη για τη μετάβασή σας προς και από την εργασία σας κατά τις εργάσιμες ώρες. Το εν λόγω έγγραφο παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου σας, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, η περιφέρεια στην οποία κινείστε, το ωράριό σας, καθώς και το όνομα και τα στοιχεία του υπευθύνου της εταιρίας που εργάζεστε (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση).
8) Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ, τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’και Βεβαίωση τύπου Β’).
9) Είμαι αγρότης. Ποια βεβαίωση πρέπει να έχω μαζί μου για να πηγαίνω στα χωράφια μου;
Οι αγρότες εντάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ως εκ τούτου μπορείτε να συμπληρώσετε και να έχετε καθημερινά μαζί σας την πάγια «Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου» (τύπου Α) προκειμένου να πηγαίνετε στην αγροτική ή κτηνοτροφική σας εκμετάλλευση. Ωστόσο, εξετάζει να υπάρξουν βελτιώσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ώστε όσοι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν τη βεβαίωση από την ιστοσελίδα forma.gov.gr, να κάνουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, το λόγο της μετακίνησης (π.χ. εργασία σε χωράφι), τη διεύθυνση προορισμού, καθώς και την ημερομηνία, την ώρα και την υπογραφή. Σημειώνεται ότι οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους εργάτες που απασχολούν είτε είναι ημεδαποί είτε αλλοδαποί.
10) Είναι ανάγκη να μεταβώ σε μια δημόσια υπηρεσία. Ωστόσο, το έντυπο τύπου Β δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Τι μπορώ να κάνω;
Οπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν ραντεβού που θα πιστοποιείται με email από τη δημόσια υπηρεσία στον πολίτη.
11) Εργάζομαι, ωστόσο δεν οδηγώ. Στην εργασία μου με πηγαίνει ο σύζυγός μου. Πρέπει κι εκείνος να έχει μαζί του κάποια βεβαίωση;
Σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Ο οδηγός θα λαμβάνει βεβαίωση από τον εργοδότη του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες εργασίας.
12) Είμαι οδηγός φοργητού τροφοδοσίας. Τι χαρτιά πρέπει να έχω μαζί μου για να μη μου επιβληθεί πρόστιμο σε ενδεχόμενο έλεγχο;
Για την κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή σχετικό δελτίο κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς courier.
13) Είμαι οδηγός ιδιωτικού λεωφορείου. Τι βεβαίωση χρειάζομαι;
Πρέπει να έχετε τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη σας (τύπου Α), ενώ πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το 50% των καθισμάτων του λεωφορείου σας.
14) Βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω. Θα μου επιτραπεί;
Φυσικά. Απλώς σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis) ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.
15) Εχω δύο μικρά παιδιά και δεν μπορώ να τα αφήσω μόνα τους σπίτι. Ωστόσο, το όριο για τα αυτοκίνητα είναι τα δύο άτομα. Πώς μπορώ να κινηθώ;
Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις, στα αυτοκίνητα επιτρέπεται να βρίσκεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα.
16) Είμαι οδηγός ταξί. Πόσα άτομα μπορώ να πάρω στην κούρσα μου;
Για τα ταξί, επιτρέπεται μόνο ένα άτομο, εκτός αν τίθεται ανάγκη μετακίνησης λόγω υγείας, οπότε και επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης.
17) Στους λόγους της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης είναι και η σωματική άσκηση. Μπορώ να πάω σε ένα γήπεδο να παίξω μπάσκετ;
Οχι. Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
18) Θα υπάρχουν πρόστιμα αν βγω από το σπίτι χωρίς τη σχετική βεβαίωση;
Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.