Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: Η Καθαριότητα ΕΙΝΑΙ η Εικόνα μας

Η Καθαριότητα ΕΙΝΑΙ η Εικόνα μας 

ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΣ- ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
Από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής θητείας ο Δήμος μας έθεσε βασικό στόχο την βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της συλλογής των απορριμμάτων. Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η εικόνα της καθαριότητας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα του Δήμου μας.
Παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε είναι ελάχιστο και τα μηχανικά μέσα σε προβληματική κατάσταση, έχουμε κατά κοινή ομολογία καταφέρει να αλλάξουμε σημαντικά την εικόνα του τομέα καθαριότητας. Είμαστε αυτή τη στιγμή από τους πιο καθαρούς Δήμους της Κορινθίας. Αυτό το καταφέραμε με σωστή οργάνωση και πάνω από όλα με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων της υπηρεσίας.

Έχουμε προγραμματίσει την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, την αγορά νέου απορριμματοφόρου, ενώ έχουμε τοποθετήσει 70 νέους κάδους και προχωρούμε στην αγορά άλλων 150 νέων κάδων. Για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε όμως τις παρεχόμενες υπηρεσίες έχουμε ανάγκη την βοήθεια και την συνεργασία όλων των δημοτών. Η καθαριότητα της πόλης είναι συλλογική υπόθεση και απαιτεί τον τερματισμό λανθασμένων συνηθειών χρόνων και την εμπέδωση αυτονόητων πρακτικών όσον αφορά την απόθεση των απορριμμάτων.
Ειδικά την περίοδο της πανδημίας την οποία διανύουμε είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε όλοι την υποχρέωση που έχουμε να συνεισφέρουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και των εργαζομένων στην αποκομιδή οι οποίοι με κίνδυνο της υγείας τους αποτελούν μια ακόμη ασπίδα προστασίας για όλους μας.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ακολουθούμε πιστά τους παρακάτω κανόνες:
  •  Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν τα απορρίπτουμε στον δρόμο, καθώς αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης. 
  • Μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  • Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης  ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου).
  • Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Ας αποφύγουμε έτσι την επαφή απορριμμάτων με αδέσποτα ζώα. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο.
  • Αποφύγετε την εναπόθεση κλαδεμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε δέστε τα ώστε να είναι εύκολη η αποκομιδή τους.
  • Περιορίστε όσο είναι δυνατό την  εναπόθεση ογκωδών  αντικειμένων όπως έπιπλα, στρώματα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  • Ανοίξτε τα χαρτοκιβώτια ώστε να μην καταλαμβάνουν όλο τον χώρο των κάδων της ανακύκλωσης.
  • Απαγορεύεται η εναπόθεση υπολλειμάτων οικοδομικών εργασιών ( μπάζα κτλ). Αυτή την εποχή αποφύγετε εργασίες που παράγουν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια οικιών.

Εάν είστε σε καραντίνα ή έχετε κάποιο κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι:
  • Μην διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψετε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια. 
  • Γεμίστε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, δέστε τες σφιχτά και τοποθετήστε τις σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνετε  σφιχτά. Προσέξτε  καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιήστε και τρίτη σακούλα. 
  • Χρησιμοποιήστε γάντια για να κλείσετε και να δέσετε τις σακούλες και να τις μεταφέρετε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσετε σπίτι, τα πετάτε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε. 
Η καθαριότητα του Δήμου, μας αφορά όλους, μας χαρακτηρίζει όλους και αποτελεί την πρώτη και καθοριστική εικόνα του τόπου μας. Την εικόνα αυτή πρέπει να την υπερασπιστούμε ώστε να αποτελέσει διαφήμιση για τον τόπο μας.

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ