Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Χρυσοβαλάντη Μέλλο




Της Γιώτας Μπάγκα

Αναμφισβήτητα η προηγούμενη εβδομάδα με κορύφωση την Παρασκευή, ήταν μια από τις πιο δύσκολες για τον Νομό μας καθώς έντονη φημολογία κυριάρχησε τόσο στο Ξυλόκαστρο, όσο και στο Λέχαιο για εκδήλωση πιθανών  κρουσμάτων του κοροναϊού. Ο πανικός εξαπλώθηκε, η αμηχανία κυριάρχησε, εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, εκπαιδευτικές επιχειρήσεις έκλεισαν,  ωστόσο  οι φορείς διαβεβαίωσαν πως δεν νοσεί κανείς από τον νέο ιό και δεν υπάρχει κρούσμα στον Νομό κι έτσι επικράτησε ηρεμία.
Ηρεμία εξάλλου συνέστησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Χρυσοβαλάντης Μέλλος ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μας και ήρθε στο σταθμό μας My Radio 89,6 να μιλήσουμε για τον κοροναϊό στην Κορινθία.
 Στο άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης  την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από τη σελίδα μας στο facebook και στην ιστοσελίδα του σταθμού μας : «Mypressnet.gr».
Ποιος μας ενημερώνει και πώς;

Ο κ. Μέλλος αρχικά επισήμανε πως η χρονική στιγμή της συνέντευξης ήταν πολύ σημαντική, καθώς ο κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αντιμετωπίζουμε μια καινούργια κατάσταση και επομένως μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος προαγωγής της ενημέρωσης η οποία πρέπει να πηγάζει  από τους υπεύθυνους φορείς, δηλαδή από τους επαγγελματίες Υγείας, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.  Τόνισε έπειτα  πως πρέπει να αποφύγουμε τον πανικό , να κυριαρχεί ηρεμία χωρίς ωστόσο εφησυχασμό.
Ποια πρωτοβουλία ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας και με ποιο σκοπό;
Ο Ιατρικός Σύλλογος ανέλαβε  την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τους αρμόδιους φορείς για να συζητήσουν τη συντονισμένη δράση που πρέπει να αναλάβουν για την καλύτερη διαχείριση αυτής της έκτατης κατάστασης. Πράγματι, την Παρασκευή 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και ο Ιατρικός σύλλογος  δια του προέδρου του ανέλαβε να στείλει ενημερωτικό υλικό σε όλους τους Δήμους του Νομού μας, καθώς μεγάλο μέρος της ευθύνης ενημέρωσης του κοινού βαρύνει και τους Δήμους. Ο κ. Μέλλος άλλωστε τόνισε πως το διακύβευμα είναι να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Στην ερώτηση πώς μεταδίδεται ο ιός ο κ. Μέλλος απάντησε πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή ( απόσταση κάτω του ενός μέτρου ανάμεσα σε ανθρώπους, παραμονή πάνω από 15 λεπτά της ώρας σε κλειστό χώρο, διαμονή με ασθενείς, συγχρωτισμός και συνάθροιση σε κλειστό χώρο) και μεταφορά μικροσταγονιδίων με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήχα.
Ποιες κατηγορίες πολιτών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο;
Όπως και στη γρίπη,  ευάλωτες κατηγορίες θεωρούνται οι ηλικιωμένοι ( άνω των 65), ανοσοκατεσταλμένοι  ασθενείς, ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφράγματα. Σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα ο κ. Μέλλος ανέφερε  ότι ισχύει ό, τι ισχύει και με τη γρίπη.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός;
Ο κ. Μέλλος τόνισε πως δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τα ποσοστά θανάτου της γρίπης ( περίπου 0,1%) με αυτά του κοροναΪού  (3,4% με βάση τα έως τώρα δεδομένα). Ο  κοροναϊός είναι μια άγνωστη απειλή , ενώ έχουμε μάθει να ζούμε με τη γρίπη. Αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στη φάση 2 του ιού, δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο της φάσης 3 που είναι η πανδημία. Ο έως τώρα αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αποδεικνύει πως η χώρα μας τα πήγε καλά στο θέμα του περιορισμού του ιού, όμως ο πρόεδρος προέβλεψε με κάθε επιφύλαξη, καθώς πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση και τα δεδομένα αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα, πως ο πιο δύσκολος μήνας  θα είναι ο Απρίλιος.
Φροντίζω τον εαυτό μου, σώζω ζωές!
Αυτό ήταν το σύνθημα που μας είπε ο κ. Μέλλος όταν τον ρωτήσαμε για τους τρόπους αντιμετώπισης. Τόνισε πως πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ατομικής  υγιεινής  – σχολαστικό πλύσιμο των χεριών  και χρήση αντισηπτικού – και διατροφικής υγιεινής  (σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καλό ύπνο και αποφυγή καπνίσματος). Σημαντικό είναι να επιδείξουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Η απομόνωση τόνισε ο γιατρός είναι  ένα μέτρο που καθυστερεί την επιδημία και πολλοί έλαβαν αντίστοιχες  οδηγίες από τους γιατρούς τους. Η μάσκα για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος δεν προστατεύει τους υγιείς , αλλά εμποδίζει όσους νοσούν να μεταδώσουν το μικρόβιο. Επομένως, η μάσκα δεν μπορεί να μας προφυλάξει.
Είναι έτοιμο το νοσοκομείο Κορίνθου να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα;
Το Νοσοκομείο μας – επισήμανε ο κ. Μέλλος- έχει ενισχυθεί κτιριακά στο τμήμα των επειγόντων και έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο ασκήσεις αντιμετώπισης κρούσματος. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας δεν αρνήθηκε ότι έχουν γίνει λάθη, όμως επισήμανε πως η προσφορά του Νοσοκομείου μας είναι πολλαπλάσια των όποιων λαθών και τόνισε την ανάγκη συμβολής όλων των φορέων ώστε το Νοσοκομείο να γίνει καλύτερο. Μίλησε ωστόσο με αυστηρότητα για όσους ασκούν αβασάνιστα κριτική στο Νοσοκομείο κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρθηκε στις θυσίες που γιατροί και νοσηλευτές αγόγγυστα  κάνουν για να λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο και να προσφέρει στην Κορινθιακή κοινωνία.
Είναι σίγουρο πώς ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Σε κάθε περίπτωση όμως αν επιδείξουμε ψυχραιμία και σύνεση, θα αντιμετωπίσουμε λιγότερα προβλήματα. Ας είμαστε αισιόδοξοι: και το 2009 αντιμετωπίσαμε τον H1N1 και βγήκαμε νικητές. Ας δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμη της επιστήμης και περισσότερη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Ίσως κι εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε προς το καλύτερο…

Giota Baga