Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Στα 464 τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα – 16 διασωληνωμένοι, και 6ος νεκρός

Κορωνοϊός: Η «ακτινογραφία» των πέντε θυμάτων - Στα 387 ανέβηκαν τα κρούσματα 
 Στα  464 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Στα τα 46 νέα κρούσματα.
Από αυτά, 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 16 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. ενώ 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο. “Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Τους έξι φτάνουν πλέον οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 70χρονο του οποίου το τεστ βγήκε θετικό μετά τον
θάνατό του. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Καστοριά, ενώ τα θύματα είναι όλοι άνδρες και είχαν υποκείμενα νοσήματα.  . “Θέλω να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Συμπάσχουμε και θρηνούμε μαζί σας”.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε για άλλη μία φορά έκκληση στους πολίτες να σεβαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν γίνεται τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου και να είναι γεμάτα. Αυτό υποβαθμίζει την προσπάθεια μας”.
Επιπλέον, είπε ότι ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο που θα εξετάσει 45 ανθρώπους σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. “Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει το καλοκαίρι”.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όσοι Έλληνες επιστρέφουν στην χώρα υποχρεωτικά σε 14 ημέρες καραντίνα. Οι πολίτες να παραμένουν στο σπίτι τους για να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα εκτός της οικογένειάς τους.
Είπε ακόμα ότι: «Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στα φαρμακεία και τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Τους επαγγελματίες οδηγούς και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες. Είναι επίσης να αναδείξουμε το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο που μας έκανε να ξεχωρίζουμε. Μένουμε σπίτι και αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό.