Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Εγκληματικές ευθύνες στη Περιφέρεια για την κατάρτιση Ειδικών Εξωτερικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (Εξωτερικών ΣΑΤΑΜΕ) στη Κορινθία.


Αποτέλεσμα εικόνας για λαικη συσπειρωσηΤρίπολη 24-2-2020


Ενώ σύμφωνα με την οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 3 και τις σχετικές αποφάσεις-οδηγίες  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει για τις βιομηχανίες που εντάσσονται στην ανώτερη βαθμίδα της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ 3 Eιδικό Eξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια της Περιφέρειας.

Πριν τρία χρόνια υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια τα Εσωτερικά ΣΑΤΑΜΕ βιομηχανιών που είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν τέτοια. Δεν έγινε κανένας όμως έλεγχος, αν αυτά είναι επικαιροποιημένα, αν έχουν τεσταριστεί, αν έχουν γίνει και γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας κλπ. Λες και δεν υπήρχαν οι δεκάδες νεκροί εργάτες που κάηκαν στη Σωληνουργία Κορίνθου και στις Λιγνιτικές Μονάδες στη Μεγαλόπολη, που πνίγηκαν από αναθυμιάσεις στα πηγάδια της ΔΕΗ.
Όμως αυτά τα σχέδια των βιομηχανιών, που αφορούν τον εσωτερικό χώρο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μπορούν να αποβούν άχρηστα, αν δεν κουμπώνουν με αντίστοιχα Εξωτερικά σχέδια ΣΑΤΑΜΕ, που είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει η Περιφέρεια, να τεστάρει και να επικαιροποιεί κατά διαστήματα, να εκπαιδεύει με ασκήσεις ετοιμότητας κλπ τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.
Σε μια περιοχή λοιπόν όπως η Κόρινθος, τα Ίσθμια οι Άγιοι Θεόδωροι
·       που χρόνια λειτουργούν τέτοιες μονάδες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
·       που γειτνιάζουν με εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
·       που υπάρχουν χιλιάδες μόνιμες και εξοχικές κατοικίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
·       σε μια περιοχή που διασχίζει η παλαιά και νέα εθνική οδός, ο προαστιακός σιδηρόδρομος που περνούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αφού εξυπηρετείται η μισή Ελλάδα.
·       σε μια τέτοια περιοχή δεν υπάρχουν από την Περιφέρεια σχέδια και δρόμοι διαφυγής, καθορισμένοι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης, και ό,τι άλλο απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ένα Τεχνολογικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης, μια μεγάλη φυσική καταστροφή.
Τέτοιοι κίνδυνοι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι μόνο το Μάτι και η Μάνδρα που θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα, είναι η φωτιά του Ιούλη το 2018 που έφτασε μέχρι το προαύλιο χώρο των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ, η φωτιά στις εγκαταστάσεις της πριν ένα μήνα με σοβαρό τραυματισμό 4 εργαζομένων, είναι οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή που έκλεισαν για ώρες τις εθνικές οδούς, είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν την κατάρτιση, την επικαιροποίηση και την εκπαίδευση του λαού με τέτοια Εξωτερικά Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ανώτερη βαθμίδα της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ 3 ως συνέχεια των Εσωτερικών ΣΑΤΑΜΕ, που είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν όλες οι βιομηχανίες που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία.
Επειδή κ. Περιφερειάρχα κ. χωρικέ Αντιπεριφερειάρχα, κ. Γκιολή, κ. θεματικέ Αντιπεριφερειάρχα κ. Καπέλιο προκληθήκατε από τον κ. Τατούλη στη Συνεδρίαση του ΠεΣυ στις 20-11-2019 και δεν απαντήσατε.
Πάρτε θέση καθαρή. Υπάρχουν ναι ή όχι Ειδικά Εξωτερικά ΣΑΤΑΜΕ  της Περιφέρειας για τις βιομηχανίες που εντάσσονται στην ανώτερη βαθμίδα της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ 3 στην Κορινθία; Δεν μιλάμε για τα τυχόν σχέδια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής ή δεν ξέρω τίνος άλλου, εμείς ρωτάμε για τα σχέδια που είναι υποχρεωμένη να έχει η Περιφέρεια και επαναλαμβάνουμε ότι τέτοια σχέδια δεν υπάρχουν και είναι εγκληματικές οι ευθύνες αυτών που έπρεπε να τα έχουν καταρτίσει.
Αλλά το πιο σημαντικό Δεσμευτείτε κ. Νίκα μέχρι πότε θα έχουν καταρτιστεί και θα έρθουν εδώ στο ΠεΣυ για συζήτηση και έγκριση; Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο θέμα, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε στο έλεος του θεού, θα είμαστε συνένοχοι, είμαστε εκτεθειμένοι «ου μη γέννητω» σε ένα Τεχνολογικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης.

Γόντικας Νικ
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
                                            στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ