Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η Ιστορία θα ξεχάσει την απαλλαγή Τραμπ, αλλά… όχι τον Ρόμνεϊ

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές κήρυξαν τον Αμερικανό πρόεδρο αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Όσοι πόνταραν στη Νάνσι Πελόζι να… κλέψει τη βραδιά, κέρδισαν τα χρήματά
τους. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μας χάρισε την απόλυτα viral στιγμή στο πλαίσιο της Ομιλίας προς το Έθνος, καθώς έσκισε το αντίγραφο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα των χειροκροτημάτων.
Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του, το Κογκρέσο, στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, όρθιο τον χειροκροτούσε, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δίπλα της… έδινε τον ρυθμό, και εκείνη συνέχισε την… αντίσταση.
Με επιδεικτικό τρόπο, η Νάνσι Πελόζι σήκωσε τα χαρτιά με το αντίγραφο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, που ο ίδιος ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ της είχε δώσει, την ώρα που ανέβαινε στο βήμα, τα έσκισε και… κοίταξε μπροστά.
Οι δυο τους άλλωστε ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά, καθώς η Νάνσι Πελόζι ήταν εκείνη που, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κίνησε τη διαδικασία παραπομπής και καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου… δεν μπορεί να ξεπεράσει.
Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.
Νωρίτερα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ είχε ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Ντόναλντ Τραμπ στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.
 Η στιγμή που έγινε viral. Η Νάνσι Πελόζι… σκίζει το αντίγραφο της ομιλίας Τραμπ«Ο πρόεδρος είναι ένοχος μιας φρικτής κατάχρησης της εμπιστοσύνης του κόσμου. Γνωρίζω ότι ορισμένοι στο κόμμα μου θα αποδοκιμάσουν σθεναρά την απόφασή μου και, σε ορισμένους κύκλους, θα καταγγελθώ με σθένος», είπε ο γερουσιαστής από τη Γιούτα σε ομιλία του στη Γερουσία.
Ο γενναίος Μιτ, λοιπόν… Από την πρώτη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με το ερώτημα της καθαίρεσης από την Προεδρία των ΗΠΑ, τα μάτια όλων στράφηκαν στον Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Γερουσιαστής  ήταν η πιο ισχυρή φωνή αντίστασης στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και ο μόνος που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας εσωκομματικής εξέγερσης, ώστε να ανατραπεί η ισορροπία υπέρ των Ρεπουμπλικανών, και έτσι, αντί για τη βέβαιη απαλλαγή του, ο Ντόναλντ Τραμπ να βρεθεί αντιμέτωπος με την καθαίρεση.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ με τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών το 2012, πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και Μορμόνος επιχειρηματίας, δεν κατάφερε να παρακινήσει κι άλλους να τον ακολουθήσουν.
Διατήρησε ωστόσο για τον εαυτό του το δικαίωμα να περάσει στην Ιστορία, όταν, μερικές ώρες πριν την ψηφοφορία που θα οδηγούσε στην απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε δημόσια ότι διαχωρίζει τη θέση του από το υπόλοιπο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ψηφίζει υπέρ της καθαίρεσης του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Η οργή του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitteer ήταν… το μικρότερο κακό. Την απαλλαγή Τραμπ, η Ιστορία θα την ξεχάσει. Τη γενναιότητα του Μιτ Ρόμνεϊ… θα τη μνημονεύει στις γενιές που θα ακολουθήσουν.