Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Αυτή είναι η τροπολογία για τις ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη- Αφαίρεση 5-10 βαθμών

Ολοκληρώθηκε το «ξέπλυμα» του ΠΑΟΚ με την κατάθεση της τροπολογίας | in.gr

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα , με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η τροπολογία που αλλάζει τις ποινές για θέματα που προκύπτουν από γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση:

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.
Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.
Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.
Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας η οποία θα γίνει την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι.με αποτέλεσμα η τροπολογία να μην ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις γεννήσεις αλλά να μεταφερθεί προς ψήφιση αύρο το μεσημέρι μαζί με κύρωση διακρατικής συμφωνίας.
Τη νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε και τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της ΝΔ.
Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Λευτέρη Αυγενάκη, προβλέπεται ότι η αλλαγή του νόμου θα ξεκινήσει να ισχύει από την τρέχουσα περίοδο.
Δηλαδή, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Το ερώτημα είναι πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ποινή. Στο τωρινό πρωτάθλημα ή στο επόμενο; Είναι ερμηνεία που δίνει η νέα τροπολογία η οποία λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί από το τρέχον πρωτάθλημα κι αν η παράβαση διαπιστωθεί μετά τη λήξη της περιόδου τότε θα ισχύσει από την επόμενη.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:
«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει ένομμο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.
Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις»

Στην σύντομη παρέμβασή της η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι με την τροπολογία «επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε διαπίστωση παραβάσεων του αθλητικού νόμου».
«Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση σέβεται πλήρως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανα τους την νέα ρύθμιση . Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρηση της ποινής στο πλαίσιο που ορίζει ο νομοθέτης» τόνισε η υπ. Πολιτισμού για να προσθέσει: «Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Οπως υπογράμμισε ακόμη η Λίνα Μενδώνη «η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον Αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει έναν νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μας αυτό επιδιώκουμε με την τροπολογία. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε ένταση είτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».