Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Παράταση μέχρι 12/1/2020 για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο BLUE PROTOTYPE μετά από αιτήματα νέων ερευνητών και ομάδων – στο επίκεντρο η καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία



Παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην πρωτοβουλία Blue Prototype by TEE, HCMR-ΕΛΚΕΘΕ and Attica Region” μέχρι 12 Ιανουαρίου 2020, αντί της σημερινής ημέρας (31/12/2019) που έληγε αρχικά, δόθηκε κατόπιν αιτήματος νέων ερευνητών και ομάδων που θέλουν να προετοιμάσουν καλύτερα τις προτάσεις τους.

Το Blue Prototypeαποτελεί πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού το Τεχνικό
Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Περιφέρεια Αττικής  για την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, ατομικών ή ομαδικών, ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρηματιών, σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει και το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας https://prototype.tee.gr/

Οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν απευθυνθεί και στα γραφεία διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων προκειμένου να ενημερώσουν φοιτητές, ερευνητικές ομάδες και ακαδημαϊκούς συνεργάτες για την πρωτοβουλία αυτή. Σκοπός των διοργανωτών είναι να παρακινήσουν άτομα ή ομάδες έως και πέντε (5) ατόμων, ερευνητές, νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες, να επιταχύνουν την κατάρτιση νέων ιδεών σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία, τις οποίες να εμπιστευτούν σε μια νέα διαγωνιστική διαδικασία για να τις αναδείξουν μέσα από αυτή. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν.

«Καλώ κάθε φιλόδοξη ομάδα ή ερευνητή, μηχανικό ή μη, να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε για να προωθήσουμε την καινοτομία στη θαλάσσια οικονομία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, και πρόσθεσε την ευχή «το ξεκίνημα του 2020 ας είναι και ξεκίνημα μιας νέας, πιο φιλόδοξης πορείας της χώρας στα θέματα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης». «Με την επιστημονική, διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή γνώση που δίνουν στο ΤΕΕ οι 110 χιλιάδες μηχανικοί μέλη του, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε στην πράξη την επόμενη γενιά επιχειρηματικών ιδεών και εφαρμοσμένης έρευνας της χώρας μας, εστιάζοντας φέτος ειδικά στον πολλά υποσχόμενο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας, όπου η χώρα διαθέτει και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και ανάγκες για το μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον στήριξης του προγράμματος και από τον επιχειρηματικό κόσμο, από σημαντικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο κατάλογος των οποίων θα ανακοινώνεται σταδιακά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν, όχι μόνο να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αλλά και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ομάδες συνεργατών τους για προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζουν, ώστε να ωριμάσουν και να βγουν στην αγορά ακόμη πιο γρήγορα.

Η θεματική ταξινόμηση του Blue Prototype υιοθετεί, ως οριζόντια προσέγγιση, τη θαλάσσια οικονομία και επιμερίζεται στοχευμένα σε πέντε συγκεκριμένες διαφορετικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στην Ευρωπαϊκή στρατηγική «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth) και είναι οι εξής:
  1. Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια [Marine Aquaculture (MA)] και Αλιεία μικρής κλίμακας [Small Scale Fisheries (SSF)]
  2. Θαλάσσια βιοτεχνολογία [Marine Biotechnology]
  3. Παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός [Coastal and Maritime Tourism]
  4. Θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [Marine Renewable Energy (MRE)]
  5. Θαλάσσια επιτήρηση [Maritime Surveillance]

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν προτάσεις ηλεκτρονικά μέχρι 12 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας:


Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία Blue Prototype
Το BLUE Prototype by TEE – ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας τεχνοδικτυακός επιταχυντής καινοτόμων ιδεών ειδικά για τη θαλάσσια οικονομία, τις οποίες υποστηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, προκειμένου αυτές να εξελιχθούν σε επίδοξα επιχειρηματικά σχέδια, με σκοπό να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και δυναμικά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ειδικότερα προς διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρας σε συνάρτηση με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και διαχείριση και τη συμβολή της στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του Prototype by TEE and Attica Region, που συνέβαλε στην ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών και startup επιχειρήσεων στα πεδία δραστηριοποίησης των μηχανικών την περίοδο 2017-2018. Έχει επίσης προηγηθεί η οριοθέτηση από το ΕΛΚΕΘΕ των ερευνητικών και τεχνολογικών προκλήσεων με υψηλό δυναμικό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία και εντοπίσθηκαν καλές πρακτικές που αξιοποιούν το δυναμικό αυτό.
Μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, ενημερωτικά βίντεο και βοηθητικά κείμενα εργασίας στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας https://prototype.tee.gr/

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου