Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών



Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στις κρίσιμες συγκυρίες εν μέσω των οποίων διεξήχθη η Σύνοδος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης του Κοινοβουλίου προκειμένου να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός για τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του, σημείωσε τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να αποτελέσει βασικό όχημα για τη διαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών πολιτικών.
Αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα της Συνόδου, που ήταν η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ότι 26 κράτη μέλη, πλην της Πολωνίας, συνυπέγραψαν τον στόχο της ενεργειακής ουδετερότητας μέχρι το 2050, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για τη στήριξη των περιοχών της χώρας που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση.  
Ως προς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, στάθηκε στην αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στους επιδιωκόμενους στόχους  και στη διάθεση ορισμένων κρατών μελών να συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε δε στην αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων στο παράνομο μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με την οποία «το μνημόνιο συνεννόησης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» ενώ επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων αποτελεί βαρύ διπλωματικό εργαλείο πριν από οτιδήποτε άλλο, και θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποτροπής σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης