Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Παιδικές χαρές στο Δερβένι.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, κείμενο και νερό
Του Αναστασίου Προδρομίδη*


Οι παιδικές χαρές ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων οι οποίοι για το σκοπό αυτό οφείλουν να φροντίζουν για την εύκολη πρόσβαση διαθεσημότητα και ασφάλεια στα παίδια αλλά και τους συνοδούς τους.
Η νομοθεσία που διέπει τις παιδικές χαρες άλλαξε το 2014. Με υπουργική απόφαση (27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014)και πρόβλεπε συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τον εκσυγχρωνισμό την ασφαλή λειτουργία την συντήρηση και τον έλεγχο των δημοτικών παιδικών χαρών.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναφέρονται για νέες παιδικές χαρές ενώ για αυτές που έχουν στηθεί πρίν το 1998 εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά το χρόνο εγκατάστασης τους.
Με λίγα λόγια οι νέες παιδικές χαρές προβλέπουν τα παρακάτω.

1Είσοδος κοινού με άνοιγμα 1μ.
2)ζώνη όδευσης εσωτερικά πλάτους 1.50μ
3)Κατάλληλος φωτισμός
4)Καθίσματα για τους συνοδούς
5)Βρύση με πόσιμο νερό
6)Καλάθια απορριμάτων
7)Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για Α.Μ.Ε.Α
8)Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Οι παιδικές χαρές ειναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για το χωριό μας και θεωρώ πως μια απο τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας είναι η ύπαρξη προσβάσιμων και ασφαλών χώρων ψυχαγωγίας για τα παιδία τους.
* Ο Αναστάσιος Προδρομίδης είναι Πρόεδρος του εμπορικού και βιοτεχνικού Συλλόγου Δερβενίου και Περιχώρων και υποψηφιος κοινοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΔΕΡΒΕΝΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"  για την τοπική Κοινότητα Δερβενίου