Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΓΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Πολύ σημαντική η ανάπτυξη της τροπολογίας για ίδρυση Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου στη Νεμέα Κορινθίας, καθώς και η πρόταση του Βουλευτή για ίδρυση Ινστιτούτο Μελισσοκομίας στην Κορινθία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
                                                                                              
Αθήνα 23.04.2019

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σφοδρή, αλλά ανυπόστατη κριτική της Νέας Δημοκρατίας κατά του παρόντος νομοθετήματος και η αδικαίωτη αμφισβήτησή του υποδηλώνει με διακριτή σαφήνεια ότι τη φοβίζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Τη φοβίζει η προφανής κοινωνική του αποδοχή και επιχειρεί να το περιορίσει και να το λοιδορήσει ταυτόχρονα.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως. Κάθε φορά που φοβάται την ακεραιότητα και τη χρησιμότητα ενός νομοσχεδίου, βρυχάται για να θολώσει τις διατάξεις του. Αυτό κάνει και
σήμερα, απλά καταστροφολογεί. Δραματοποιεί μία πραγματικότητα που είναι απλώς εντελώς διαφορετική, που είναι αντιθέτως σαφής και ειλικρινής.
Η κυβέρνησή μας παίρνει στα σοβαρά τη δομή της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού η όποια συζήτηση που την αφορούσε καθυστέρησε χαρακτηριστικά.
Πλέον στο μηχανογραφικό των μαθητών θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα. Η πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση γίνεται μια ενιαία μαθησιακή αλυσίδα στο πανεπιστημιακό σύστημα, που στο μέλλον θα λειτουργεί ως κόμβος έρευνας και γνώσης. Και σε συνδυασμό με τους ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς πόλους που αποκτά η χώρα, την εντάσσουν στην εξελικτική διαδικασία που ακολουθείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το παρόν σχέδιο νόμου ολοκληρώνει την αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση στην παιδεία, ανταποκρινόμενο στις υπαρκτές αδικίες, ανισότητες και αγωνίες των μαθητών και γονέων, συγκροτώντας έναν ενιαίο χώρο στην εκπαίδευση. Είναι το τέλος μιας διαδρομής του εθνικού διαλόγου για την παιδεία από το έτος 2016. Είναι το τέλος μιας εντατικής διαβούλευσης που κράτησε περί τα τρία έτη, ακολουθώντας μια πρωτόφαντη διαδικασία δημοκρατικής ανάλυσης και διαλόγου σχετικά με τη βελτιστοποίηση των πεδίων λειτουργίας της παιδείας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Συνεπώς, οι αιτιάσεις σας περί προχειρότητας, βιασύνης και fast track διαδικασιών είναι αποκυήματα πεπλανημένων ιδεοληπτικών αντιλήψεων, στείρας και άγονης αντιπαράθεσης με το βλέμμα στις εκλογές και μόνο.
Το σχέδιο νόμου καταρρίπτει τουλάχιστον δύο μύθους: ότι καταργείται η τεχνολογική εκπαίδευση και ορφανεύει το Λύκειο από την Γ΄ τάξη του, δήθεν υποκύπτοντας στα ταξικά συμφέροντα. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο αυτά θέματα αναβαθμίζονται. Και είναι δεδομένο ότι αν δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, οδηγούμαστε στο παρελθόν και στη συνέχιση του παλαιού καθεστώτος, εναντίον του οποίου κόπτεσθε μεν, χωρίς να επιθυμείτε την αλλαγή του δε. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει την Γ΄ Λυκείου, παρά μόνο το απαξιωμένο απολυτήριο, που όμως με τις νέες ρυθμίσεις αποκτά νόημα και υπόσταση, με βάση το οποίο οι νέοι και νέες μπορούν υπό προϋποθέσεις να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Πρόκειται για μια σημαντικά καινοτόμο διάταξη.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το παρόν σχέδιο νόμου δεν είναι απλά ένα νομοσχέδιο, αλλά μια ιστορική μεταρρύθμιση ολιστικής εκπαιδευτικής αντίληψης. Και ήδη παίρνει τον δρόμο του για το ραντεβού του με τον ιστορικό του μέλλοντος. Και είμαι σίγουρος για τη θετική του στάση απέναντι σε αυτό.
Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο, μια βαθιά άροση στον χώρο της εκπαίδευσης.
Και έρχομαι στην τροπολογία σχετικά με την ίδρυση Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου στη Νεμέα Κορινθίας και Μελισσοκομίας στο Άργος.
Με την τροπολογία αυτή επιχειρείται να επιλυθεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Κορινθίας και ειδικότερα της Νεμέας, με την πλούσια παράδοση στην παραγωγή οίνου. Η θεσμοθέτηση φορέα της πολιτείας με στόχο την ολοκληρωμένη και εφαρμοσμένη έρευνα στον αμπελουργικό και οινικό τομέα αποτελεί την τελευταία πράξη που έθεσε τέλος στην ανυπαρξία εξειδικευμένων γνώσεων περί την αμπελουργία και τον οίνο, η έλλειψη της οποίας σίγουρα επηρέασε την παραγωγική διαδικασία.
Έτσι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της πρόβλεψης για ίδρυση πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου, η πρόταση για την ίδρυση Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Οίνου με έδρα τη Νεμέα Κορινθίας αναμένεται μετά μεγίστης βεβαιότητας να συμβάλει ουσιαστικά και καίρια στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού θα καταστεί δυνατή η επίτευξη της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και η ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής, λόγω της ποιοτικής του αναβάθμισης που θα έχει σαν βασικό εργαλείο το περί ου ο λόγος Ινστιτούτο.
Εξάλλου, η βάσιμη υψηλή προσδοκία εδράζεται και στο γεγονός ότι η διερεύνηση εκ μέρους του Ινστιτούτου του τρόπου βελτίωσης της παραγωγής του οίνου, λαμβανομένων υπόψη των διαρκώς μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, καθώς επίσης η βελτίωση των όρων συστηματοποίησης της εφαρμοσμένης έρευνας μετά βεβαιότητας θα συντείνει στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας των καλλιεργειών και στην αναγκαιότητα της χρήσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων από εμπλεκόμενους παραγωγούς.
Πέραν δε αυτού, τα προγράμματα του Ινστιτούτου υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα καταστούν ικανά να συμβάλουν στη δυνατότητα ανάπτυξης νέων ποικιλιών, που εν συνεχεία θα συνεισφέρουν στην παραγωγή τοπικών οίνων υψηλής ποιότητας.
Τέλος, η Νεμέα ως προτεινόμενη έδρα του Ινστιτούτου, έχοντας με το μέρος της την ιστορία, αλλά και πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως την υψηλή τεχνογνωσία στην αμπελουργία και την παραγωγή οίνων εξαιρετικής ποιότητας -εξ ου και ο λόγος της συνύπαρξης στην περιοχή μεγάλου αριθμού οινοποιείων- και συναφή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό, μετά πλήρους βεβαιότητας αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόταση αυτή και να κυριαρχήσει θετικά στην ιστορικότητα της περιοχής, δηλαδή ως μια πόλη με ιδιαίτερα παραγωγική ικανότητα στην αμπελουργία και την εξ αυτής παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και εν τέλει να δικαιώσει την επιλογή της αυτή.
Υπάρχει το δεύτερο κομμάτι, που αφορά το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, κύριε Υπουργέ, και αρχικά είχε προταθεί για το Άργος και μετά την τροπολογία της ίδρυσης του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας θα πρέπει να δούμε εάν εξακολουθεί να υφίσταται η κατεύθυνση αυτή. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αυτή η κατεύθυνση εκτιμώ, κύριε Υπουργέ, ότι ο φυσικός διάδοχος του Ινστιτούτου αυτού είναι η Κορινθία, καθ’ όσον η μελισσοκομία στην Κορινθία είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε έξαρση παραγωγική θα έλεγα, αφού τόσο οι κλιματικές συνθήκες όσο και η εύκολη προσβασιμότητα στον Νομό Κορινθίας έχει ως αποτέλεσμα νέοι επενδυτές να εμφανίζονται και γενικά το μέλι να αποτελεί επενδυτικό προϊόν ιδιαιτέρας απόδοσης. 
 Συνεπώς, με δεδομένο ότι οι αναδιαρθρώσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν επηρέασαν διευρυντικά τον οικείο κορινθιακό τομέα, εκτιμώ ότι το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας θα πρέπει να εγκατασταθεί στην Κορινθία, γιατί θα συμβάλει ουσιαστικά στην έκρηξη της παραγωγικής δραστηριότητας, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία, που φέρει βαθιές τις πληγές της κρίσης στην ανεργία, την ανάπτυξη και την κοινωνική προοπτική.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, υποβάλλω με κάθε σεβασμό και σοβαρότητα το αίτημα που περιέγραψα, προσδοκώντας την αποδοχή του και πιστεύοντας στην ολιστική σας αντίληψη για την παιδεία και την εκπαίδευση μιας κοινωνίας που δραπέτευσε από την κρίση, νιώθει όμως ακόμα την ενοχλητική ύπαρξη της στάχτης που παρήγαγαν τα αποκαΐδια της.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ