Δευτέρα 22 Απριλίου 2019



Μετά τις προβλέψεις σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, συνεχίζει, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στην καταγραφή των δεδομένων για πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα συνεχίζεται και το ρεπορτάζ για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής όπου ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών , τους δήμους του Δυτικού Τομέα και του Νότιου Τομέα. 
Μετά τις οκτώ μεγαλύτερες πρωτεύουσες νομών που δεν έχουν περιληφθεί στο ρεπορτάζ για τους μεγάλους δήμους, σήμερα συνεχίζουμε το ρεπορτάζ για τις οκτώ επόμενες σε πληθυσμό, πρωτεύουσες νομών. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα ρεπορτάζ και για άλλες πόλεις -πρωτεύουσες νομών, με μικρότερο πληθυσμό. Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
Ντέρμπι για δύο «γαλάζιους» δίνεται στο δήμο Λαμιέων, καθώς ο νυν δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, που διεγράφη το 2012 γιατί δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και το 2013, μαζί με  αποχωρήσαντες από τους ΑΝ.ΕΛ., τον περασμένο Δεκέμβριο, ίδρυσαν νέο πολιτικό κόμμα, τη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση, αντιπαρατίθεται με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας του Κώστα Μπακογιάννη, Θύμιο Καραϊσκο, ο οποίος έχει την στήριξη της ΝΔ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο κ. Καραϊσκος φαίνεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα στον α΄γύρο, αλλά η μάχη για την τελική επικράτηση στον β΄γυρο αναμένεται να είναι πολύ σκληρή. Ο νυν δήμαρχος που είχε συζητήσεις με τοπικά στελέχη για την στήριξη της ΝΔ αλλά, τελικώς, δεν την πήρε, κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Στασινό ο οποίος, φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες για τον β΄γύρο, και μέσω στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχει στο ψηφοδέλτιο του επιχειρεί να διεισδύσει και στο χώρο του ΚΙΝΑΛ. Τη στήριξη του συγκεκριμένου χώρου, που εκπροσωπεί ο πρώην (2010-2014) αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θωμάς Στάικος, επιδιώκει και ο Θ.Καραΐσκος.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, καθώς υποψήφιος κατεβαίνει ο πρώην, πρώτος τη τάξει, αντιδήμαρχος του Νίκος Καζαντζής, ο οποίος θα παλέψει να μπει στον β΄γύρο αλλά με λίγες πιθανότητες. Κι αυτό γιατί αντίπαλός στον β΄γύρο του κ. Παπαναστασίου αναμένεται να είναι η, συνεχιστής της παράταξης του πρώην δημάρχου Παύλου Μοσχολιού, «πράσινη» αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας του Α.Κατσιφάρα, Χριστίνα Σταρακά. Μια θέση στον β΄γύρο, διεκδικεί και ο, εκ νέου, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τραπεζιώτης, στον οποίο, πάντως, (σ.σ. όπως και στον Ν.Καζαντζή), υπολογίζει την δεύτερη Κυριακή η κ. Σταρακά. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, με αυτά τα δεδομένα, ασφαλής πρόβλεψη για τον τελικό νικητή δεν μπορεί να γίνει.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τρεις υποψήφιοι παλεύουν για την είσοδο τους στον β΄γύρο. Πρόκειται για τον, προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ, πρώην δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα ο οποίος κατεβαίνει με διακομματικό ψηφοδέλτιο και έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, τον νυν δήμαρχο με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Λευτέρη Ιωαννίδη και τον «γαλάζιο» Κυριάκο Μιχαηλίδη. Το 2014 το δίδυμο του β΄γύρου ήταν Μαλούτας-Ιωαννίδης με τον δεύτερο να κερδίζει σχετικά εύκολα (57 έναντι 43%) τον τότε δήμαρχο. Ωστόσο, τα δεδομένα για τον νυν δήμαρχο δεν φαίνεται να είναι τόσο θετικά όπως πριν από πέντε χρόνια και σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η, μάλλον αδιάφορη, θητεία του όσο και το θέμα του Μακεδονικού. Πάντως, οι προβλέψεις λένε ότι, εφόσον στο β΄γύρο είναι το ίδιο δίδυμο με το 2014, το «ματς» θα είναι ντέρμπι, ενώ οι κύριοι Μαλούτας, Ιωαννίδης θα κερδίσουν ευκολότερα ή δυσκολότερα τον «γαλάζιο» υποψήφιο.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την είσοδό τους στον β΄γύρο, με αποτέλεσμα η μάχη να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη. Από το χώρο της δεξιάς, κεντροδεξιάς είναι:  ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος που το 2014 είχε κερδίσει οριακά την εκλογή του στον β΄γύρο (50,3%), ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πέλλας με τον Α.Τζιτζικώστα και πρώην δήμαρχος Κρύας Βρύσης Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Στάθης Καστερίδης, που το 2014 είχε βγει τρίτος με υψηλό ποσοστό (20,6%). Ενώ από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ο γιατρός Ηλίας Θεοδωρίδης. Με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Ωστόσο, η θέση του νυν δημάρχου καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Επανάληψη της μάχης μεταξύ του «γαλάζιου» νυν δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου και του κεντροαριστερού, πρώην δημάρχου και πρώην βουλευτή του Ποταμιού Κυριάκου Χαρακίδη, θα έχουμε με τα σημερινά δεδομένα. Το 2014 ο κ. Μαμσάκος είχε κερδίσει με 446 ψήφους διαφορά και ο πρώην δήμαρχος θέλει να πάρει τη ρεβάνς έχοντας τη στήριξη τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Το συγκεκριμένο δίδυμο επιχειρούν να σπάσουν αλλά με λίγες πιθανότητες με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 Στέργιος Ηλιόπουλος αλλά και ο δεξιός (στέλεχος της «Νέας Δεξιάς» του Φ.Κρανηδιώτη) που φαίνεται ότι κόβει ψήφους από τον νυν δήμαρχο, Λευτέρης Καλλινικίδης. 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αποδυναμωμένος, καθώς, εκτός των άλλων, στενός του συνεργάτης διεκδικεί το δήμο Κορινθίων, εμφανίζεται ο νυν «πράσινος» δήμαρχος Αλέκος Πνευματικός, που διεκδικεί μια τέταρτη θητεία. Βασικός του αντίπαλος για τον β΄γύρο φαίνεται ότι παραμένει ο, προερχόμενος από την κεντροδεξιά, Βασίλης Νανόπουλος, τον οποίο ο νυν δήμαρχος κέρδισε το 2014 με μόλις 52 ψήφους διαφορά. Για τον β΄γύρο αλλά με λιγότερες πιθανότητες παλεύει ο, επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σταυρέλης, παλαιός συνεργάτης του νυν δημάρχου που διετέλεσε επί μία επταετία (2007-2014) πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια επί μία τριετία (2014-2017) εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Κορινθίων. Ο τέταρτος που επιχειρεί να μπει «σφήνα» για τον β΄γύρο είναι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Πελοπίδας Καλλίρης, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Όσον αφορά τον τελικό νικητή, στο πιθανό δίδυμο Πνευματικού -Νανόπουλου, ο δεύτερος φαίνεται να διαθέτει περισσότερες εφεδρείες τόσο προς την πλευρά Σταυρέλη όσο προς αυτή του Π., Καλλίρη.

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στον β΄γύρο στο δήμο Καρδίτσας. Πρόκειται για τον «πράσινο» δήμαρχο Φώτη Αλεξάκο, ο οποίος στηρίζεται τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση στο χώρο της ΝΔ, απ’ όπου προέρχονται οι υπόλοιποι τρεις μνηστήρες του β΄γύρου: Ο νυν αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος που είναι και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, ο πρώην δήμαρχος και φιναλίστ στις εκλογές του 2014 Κώστας Παπαλός και ο  Κώστας Γκαβογιάννης. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Αλεξάκος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι στον β΄γύρο, ενώ για την δεύτερη θέση θα παλέψουν οι τρεις υποψήφιοι που προέρχονται από το χώρο της δεξιάς, κεντροδεξιάς.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σκληρή μάχη ανάμεσα στον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, νυν δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και τον υποψήφιο της ΝΔ Θεόδωρο Νίνο αναμένεται στο δήμο Ρεθύμνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2014 ο κ. Μαρινάκης παρότι είχε λάβει 47,01% στον α΄ γύρο έναντι 30,19% του κ. Νίνου, στο β΄ γύρο είχε κερδίσει με μόλις 180 ψήφους διαφορά! Στα υπέρ του Θ. Νίνου προσμετράτε το ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δημοσκοπική άνοδο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης έχει να αντιπαραβάλει μια θετική θητεία αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει  υπόγειες στηρίξεις και από την τοπική ΝΔ.