Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Άγρια επεισόδια στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στην Αλβανία «Κόλαση» κατά του Ράμα.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/02/tirana_epeisodia6.jpg

Μνήμες του εμφυλίου του 1997 έρχονται στο μυαλό των Αλβανών με τα όσα συμβαίνουν εδώ και λίγη ώρα έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο στα Τίρανα.
«Ράμα φύγε!». Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (16.02.2019) μπροστά από το πρωθυπουργικό Μέγαρο στα Τίρανα και ζήτησαν από τον Αλβανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.Ζητούσαν επιτακτικά την παραίτηση του Έντι Ράμα (που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013), κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας τους για διαφθορά.


Η κατάσταση «μύριζε» μπαρούτι και τα πράγματα δεν άργησαν να ξεφύγουν από
τον έλεγχο. Χάος και ξύλο επικράτησαν, όταν οι διαδηλωτές με «όπλα» καδρόνια, ξύλα και ό,τι άλλο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Πολίτες έχουν σπάσει τους αστυνομικούς φραγμούς και τα κλειδώματα  της αστυνομίας έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο του Έντι Ράμα  με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να έχουν εισβάλει μέσα στο Μέγαρο.
Σύμφωνα με τα τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ενώ πολλοί ακόμα άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τις δεκάδες ρίψεις των δακρυγόνων από την Αλβανική αστυνομία. Τα μέσα της γείτονος αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι στην ταράτσα του Πρωθυπουργικού Μεγάρου και ρίχνουν κατά των πολιτών με σφαίρες καουτσούκ.
Για να τους απωθήσουν, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το οργισμένο πλήθος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, από τα επεισόδια μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί και νοσηλεύονται, ενώ τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες.
Την ίδια στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα.
Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης έχουν οργανώσει μαζικές συγκεντρώσεις για σήμερα στα Τίρανα με στόχο να φύγει από την εξουσία ο Έντι Ράμα.
«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του .Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Είχε προγραμματίσει να πάει στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας  Ιλίρ Μέτα αντέδρασε άμεσα μετά την κλιμάκωση της βίας έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ο Αλβανός πρόεδρος απευθύνει έκκληση και ζητά αυτοσυγκράτηση για να μην υπάρξουν θύματα. .
«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης και παροτρύνω τον καθένα για τον περιορισμό της αντιπαράθεσης και της βίας. Οι πολίτες πρέπει να διαμαρτύρονται ελεύθερα και τα θεσμικά όργανα πρέπει να γίνονται σεβαστά»  δήλωσε ο Αλβανός Πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως ο Αλβανός πρωθυπουργός την Πέμπτη δέχθηκε δέχθηκε επίθεση από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Παλόκα ο οποίος του έριξε μαύρο μελάνι μέσα στο Αλβανικό κοινοβούλιο.