Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η
δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο –Μάρτιο. Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.
Ο ιός της γρίπης καθώς και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες. Ο ιός της γρίπης όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταφέρονται όχι μόνο με τα μεγάλα σταγονίδια, που έχουν ως χαρακτηριστικό ότι δεν αιωρούνται στο χώρο επί αρκετή ώρα, και δεν εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο που βήχει (απόσταση ασφαλείας), αλλά και με τα μικρότερα.
Σε ότι αφορά στη γρίπη, o άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του ιού της γρίπης είναι απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από φρίκια (κρυάδες) και ρίγος, κακουχία, κεφαλόπονο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα. Με την πάροδο των ημερών ο βήχας γίνεται πιο έντονος, υπάρχει πόνος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα και η αρχική ρινίτιδα επιδεινώνεται. Σε μερικούς αρρώστους συνυπάρχει ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών),η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.