Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Editor’s pick: χωρισμοί, λιμοί και καταποντισμοί


Εβδομάδα ήττας στην Ευρώπη αυτό το πενθήμερο: Έχασε το «στέμμα» του ΕΛΚ o Alexander Stubb, χώρισε και ο Ματέο Σαλβίνι, και όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα για τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν πήγαν ακριβώς με βάση το σχέδιο.

Ούτε όμως ο ιταλικός προϋπολογισμός φαίνεται να πηγαίνει ακριβώς με βάση το σχέδιο και μάλλον οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Άμεση αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού ζητά, λοιπόν, το Eurogroup, αλλά για τον Ντι Μάιο τα αμφισβητούμενα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης θα αποτελέσουν σίγουρα «συνταγή» για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι – που χώρισε και το έμαθε μέχρι και ο Κιμ Γιονγκ Ουν – σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά για σιγουριά ο Ντράγκι ζήτησε από την Ιταλία μεγαλύτερη πειθαρχία στη διαχείριση του χρέους της. Ο Τζιοβάνι Τρία ανταπάντησε όμως, τονίζοντας ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία είναι ξεκάθαρα λάθος.
Στα του Brexit, η εφημερίδα The Times γράφει ότι η ΕΕ αναμένεται να προτείνει έναν συμβιβασμό για τα τελωνειακά ζητήματα και τα σύνορα με την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και όντως στη Downing Street, σε ετοιμότητα για ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο έθεσε τους υπουργούς της η Τερέζα Μέι, με σκοπό την εύρεση λύσης σε ακριβώς αυτό το ζήτημα που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.
«Ευρωεκλογικό μπαρούτι» μυρίζει όμως και το κλίμα στις Βρυξέλλες, με την πανηγυρική εκλογή του Βέμπερ ως επικεφαλής του ΕΛΚ, και με τον Τίμερμανς να καταλήγει μοναδικός υποψήφιος του ΕΣΚ, έπειτα από την απόφαση του Μάρος Σέφκοβιτς να αποσυρθεί από την «κούρσα».
Τα δύο κόμματα παραμένουν τα ισχυρότερα στο Ευρωκοινοβούλιο και η «δεξιά» στροφή του ΕΛΚ είναι πλέον εμφανής, ενώ παράλληλα, τη δημιουργία ευρείας προοδευτικής συμμαχίας πριν από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, φαίνεται πως ξεκινούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τέλος στα της Ελλάδας, η Αθήνα ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018 ενώ αισιόδοξος δήλωσε ο Μοσκοβισί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.
Τουλάχιστον επί ελληνικού εδάφους, κανείς δε χώρισε ούτε και χρεοκόπησε.
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου

Editor EurActiv