Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Μεγάλες πόλεις: Ποιοι «κλείνουν» & ποιοι «παίζουν» για υποψήφιοι δήμαρχοι (ονόματα)

 
 Μετά τις Περιφέρειες όπου αναμένεται να κριθεί, κυρίως, το παιχνίδι των εντυπώσεων, εφόσον, βεβαίως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές στις 26 Μαΐου 2019, ενδεχόμενο σφόδρα πιθανό, η aftodioikisi.gr, επιχειρεί μια πρώτη καταγραφή των υποψήφιων στους μεγάλους δήμους της χώρας.
Δήμος Αθηναίων

Από τη Νέα Δημοκρατία έχει «κλειδώσει» από τον Ιούλιο, τη υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. ο οποίος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα και επίσημα την υποψηφιότητά του. Ο αντίπαλός του από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη άγνωστος, αλλά το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι είτε να στηριχθεί ένα νέο στέλεχος στο πρότυπο της υποψηφιότητας Γαβριήλ Σακελλαρίδη είτε εναλλακτικά, εφόσον τελικώς κατέβει, ο νυν αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, γιος του αείμνηστου στελέχους της Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που «κόπηκε» από το ΚΙΝΑΛ λόγω Γερουλάνου. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά αλλά και της συμβούλου του Α.Τσίπρα για τον απόδημο Ελληνισμό Κατερίνα Παναγοπούλου., οι οποίες θεωρείται ότι δεν συσπειρώνουν τα ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, παρότι συζητήθηκε, δεν φαίνεται να προχωράει και η υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλίοπουλου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι υποψήφιος βουλευτής.. Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ, μετά και την επίσημη αποχώρηση του Γ. Καμίνη, επίσημος υποψήφιος είναι ο υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει εξαιρετικές σχέσεις με την αστική Αθήνα, λόγω και του γεγονότος ότι ο πατέρας του Μαρίνος, υπήρξε γραμματέας του τέως βασιλιά Παύλου, τελετάρχης του Κωνσταντίνου και αυλάρχης της βασίλισσας Άννας Μαρίας. Με αυτό το προφίλ, ο κ. Γερουλάνος, παρότι το επιδιώκει, δύσκολα φαίνεται ότι θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δήμος Θεσσαλονίκης
Οι επαΐοντες περί του δήμου της πρωτεύουσας της Μακεδονίας στοιχηματίζουν ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όχι γιατί κουράστηκε, αλλά, κυρίως, για να μην εισπράξει τα επίχειρα της στάσης που κράτησε στο Μακεδονικό. Αν πάντως είναι, τελικώς, υποψήφιος ο «Κυρ-Γιάννης», θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ και πιθανότατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψάξει για εναλλακτική στο πρόσωπο της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, καθώς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου  το όνομα της οποίας συζητήθηκε, θα είναι πιθανότατα υποψήφια στις εθνικές εκλογές. Υποψήφιος θα είναι σίγουρα, όπως δήλωσε, ο πρώην αντιδήμαρχος του Γ.Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επιζητά την στήριξη της ΝΔ. Πλην του κ. Ζέρβα στην Πειραιώς, μετά την άρνηση του δημάρχου Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, συζητούν τις υποψηφιότητες του, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, του προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρη Μπίλια, του επιχειρηματία Γιώργου Παπαντωνίου αλλά και τέταρτου προσώπου που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Παράλληλα από το «γαλάζιο» στρατόπεδο «αντάρτικες» υποψηφιότητες ανακοίνωσαν πρόσφατα, οι πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ είχαν προηγηθεί ο πρώην Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Β. Μωυσίδης, συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος, ο ιδιοκτήτης του «Βεργίνα TV» Στέργιος Καλόγηρος, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, ο Γ. Κοζακίδης και ο Γ. Νασιούλας. Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του πρώην υπουργού Σπύρου Βούγια ο οποίος διαβλέποντας τη μη κάθοδο Μπουτάρη τον οποίο είχε στηρίξει στις εκλογές του 2010, ανακοίνωσε υποψηφιότητα από κοινού με τον 38χρονο επιχειρηματία, δημοτικό σύμβουλο Πυλαίας-Χορτιάτη και υποψήφιο βουλευτή του Ποταμιού στη Β΄Θεσσαλονίκης, Νίκο Νυφούδη.   Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γ. Μπουτάρης, η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει την Εύα Καϊλή, η οποία ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, σκέφτεται μόνο τις Βρυξέλλες.

Δήμος Πειραιά
Υποψήφιος θα είναι ξανά ο νυν δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος εκτός από τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αναμένεται να στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ, ενώ, δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξει και η ΝΔ. Είναι μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε προτείνει δημοσίως σε εκδήλωση που είχε γίνει πριν λίγο καιρό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, το όνομα του οποίου ακούστηκε ως πιθανού υποψηφίου της ΝΔ, να ενισχύσει το συνδυασμό «Πειραιάς – Νικητής». Α και ο ίδιος χαρακτήρισε τιμητική αυτή την αναφορά, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέφτεται. Άλλωστε, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να στηριχθεί εκ νέου ο κ. Μώραλης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι Νοέμβριος, ακόμη δεν υπάρχει… καπνός. Στο τραπέζι έπεσε το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, ο οποίος ωστόσο δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να είναι εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, από την πλευρά της η ΧΑ ετοιμάζεται να κατεβάσει ως υποψήφιο τον γνωστό μπασκετμπολίστα, Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος, άλλωστε, έχει δηλώσει… φασίστας.

Δήμος Πατρέων
Ο προερχόμενος από το ΚΚΕ νυν δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Από εκεί και πέρα στη ΝΔ, που ατύπως είχε στηρίξει το 2014 τον δεύτερο των εκλογών, Κώστα Χριστόπουλο (σ.σ. θα είναι εκ νέου υποψήφιος), συζητούν αυτή τη φορά με τον επιχειρηματία Κώστα Μπακαλάρο αλλά και με τον πρώην βουλευτή, τον γιατρό Νίκο Παπαδημάτο, ο οποίος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην τοπική οργάνωση του κόμματος. Υποψήφιος από το χώρο της ΝΔ αναμένεται να είναι και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Κ.Χριστόπουλου, Σπύρος Πολίτης. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να οριστικοποιεί την υποψηφιότητα του προέδρου του επί μια δεκαετία προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργου Ρώρου, που αποφάσισε η ΝΕ του κόμματος και «έδειξε» σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Πάτρα ο Π.Σκουρλέτης. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος ωστόσο ζητούσε την δημιουργία συνδυασμού στον οποίο θα συμμετέχει το ΚΙΝΑΛ και ανεξάρτητοι, και έτσι η υποψηφιότητά του δεν προχώρησε. Το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται να στηρίξει τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ενώ από τον χώρο αυτό αναμένεται να είναι υποψήφιος ο παλιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι αναμένεται να είναι και πάλι οι Νίκος Τζανάκος, Βίβιαν Σαμούρη, Χρήστος Πατούχας και Θόδωρος Ντρίνιας.

Δήμος Ηρακλείου
Η εκ νέου υποψηφιότητα του 72χρονου νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού φαίνεται να απομακρύνεται (σ.σ. άλλωστε και ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην κατέβει), μετά και την άρση της στήριξης στο πρόσωπό του της ΝΔ, λόγω της κόντρας του με τον γραμματέα του κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του, τον χαρακτήρισε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, αποτυχημένο δήμαρχο. Αντ’ αυτού, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στην Πειραιώς προσανατολίζονται να στηρίξουν μαζί με το ΚΙΝΑΛ τον πρώην βουλευτή και νυν τομεάρχη Υγεία τους Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκο Παρασύρη. Το κυβερνών κόμμα, μετά και την πρόσφατη κάθοδο Σκουρλέτη στην πόλη, φαίνεται ότι οριστικοποιεί την υποψηφιότητα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ηλία Λυγερού, ο οποίος ως «Manager της Αριστεράς» , όπως είναι το προσωνύμιό του στην Κρήτη, έχει τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής στην Αυτοδιοίκηση που θέλει να σηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός της κούρσας για μία νέα υποψηφιότητα στο δήμο Ηρακλείου φαίνεται ότι οδηγείται ο πρώην «πράσινος» δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, ο οποίος δείχνει να προτιμάει την Περιφέρεια Κρήτης (σ.σ. ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα στηρίξει και η ΝΔ), όπου θα κοντραριστεί με τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Από εκεί και πέρα από το χώρο του ΚΙΝΑΛ προαλείφονται για υποψήφιοι:
-Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, κουμπάρος της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, η οποία ωστόσο δεν διστάζει να μην τον στηρίξει για τα… μάτια της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι κ. Κουκιαδάκης έχει χείριστες σχέσεις με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
– Ο Γιώργος Σισαμάκης, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, γιος του πρώην δημάρχου Αλικαρνασσού και αντιδημάρχου του Γ.Κουράκη, Βαγγέλη Σισαμάκη, ο οποίος προέρχεται και στηρίζεται από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μανώλης Αλιφιέρακης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο οποίος συζητήθηκε και για υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω της μικρής απήχησής του στην κοινωνία, η υποψηφιότητά του με στήριξη από το κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται να περπατά.
Μανώλης Κουμαντάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Δήμος Λαρισαίων
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, ενώ η ΝΔ κατέληξε στη στήριξη της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καλαραριώτου. Από την πλευρά το ΚΙΝΑΛ, στελέχη του οποίου (σ.σ. ως ΠΑΣΟΚ) είχαν στηρίξει το 2014 τον νυν δήμαρχο, εμφανίζεται διχασμένο, με ορισμένους να εξαρτούν την στήριξη του κ. Καλογιάννη από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Νίκο Τσιλιμίγκα. Για το λόγο αυτό, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γιάννη Στεφανίδη αλλά και των πρώην βουλευτών Βασίλη Έξαρχου και Έκτορα Νασιώκα 

aftodioikisi.gr