Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων


Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.
Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και
παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Τη σταθερή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων που στέκονται πάντα στο πλευρό της χώρας, σε κάθε της βήμα, με ανυπέρβλητο φρόνημα και ήθος, εξήραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας, η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος και κ. Μάριος Γεωργιάδης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών Βολιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Παρέστησαν, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαρχηγός Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Γιόβας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας, Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γεώργιο Βαρεμένο, μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων.