Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοσκοπήσεις: Η αλήθεια για ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ πίσω από αριθμούς Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα μετά από όσα έγιναν το καλοκαίρι, αποτυπώνουν τις βασικές δυναμικές της προεκλογικής μάχης

Δημοσκοπήσεις: Η αλήθεια για ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ πίσω από αριθμούς | in.gr 
Παρότι συνηθίζουμε να κατηγορούμε τις δημοσκοπήσεις για την υποτιθέμενη αναξιοπιστία τους, αυτό δεν αναιρεί ότι αποτελούν έναν ιδιότυπο καθρέφτη των δυναμικών της πολιτικής σκηνής.
Μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα έρχονται να δείξουν από ποιες αφετηρίες μπαίνουμε στη προεκλογική  διαμάχη. Είναι η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, της Pro Rata για την ΕΦΣΥΝ και της Kappa Research για το Έθνος.

 

Παγιώνεται ένας συσχετισμός

Καταρχάς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να παγιώνεται ένας ορισμένος συσχετισμός, που δείχνει καθαρή πρωτιά της ΝΔ ανεξάρτητα από πως κάθε εταιρεία μετά τη διαφορά. Η Pulse τη δίνει στο 31,5%, η Pro Rata στο 24,5% και η Kappa Research στο 24,7%. Αντίστοιχα, οι τρεις εταιρείες δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%, στο 19% και στο19,8%.
Τόσο η Pusle όπως και η Kappa Research δίνουν τη ΝΔ με άνοδο σε σχέση με προηγούμενες έρευνες αλλά και συγχρόνως αναφέρουν μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που συνεπάγεται και μια μείωση της μεταξύ τους διαφοράς.
Η τάση δεν είναι παράλογη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα τώρα ξεκινά τη διαδικασία συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, καθώς μέχρι τώρα αντιμετώπιζε μεγαλύτερη φθορά, ενώ η ΝΔ ως αντιπολιτευόμενο κόμμα πέτυχε σχετικά πιο γρήγορα υψηλή συσπείρωση.
Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν ότι παρά τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης περιόδου, η γενική τάση δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Είναι σαφές ότι η αρνητική γνώμη για τους χειρισμούς σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι κατά κάποιο τρόπο «συμψηφίστηκε» με την όποια θετική εικόνα διαμόρφωσε η «έξοδος από τα μνημόνια» με αποτέλεσμα να παραμένουμε περίπου εντός των αρχικών δυναμικών.
Επομένως, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση παρότι ανεβάζει σταδιακά τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει να μετατρέψει τον αντίκτυπο από την «έξοδο από τα μνημόνια» ή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για έστω και περιορισμένες «παροχές» σε μια δυναμική ανατροπής του συσχετισμού με τη ΝΔ.
Κατά τα άλλα σε όλες η Pusle και η Kappa Research θεωρούν ότι η τρίτη θέση ανήκει στην ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ενώ η εκτίμηση της Pro Rate δίνει την τρίτη θέση στο Κίνημα Αλλαγής, με το ΚΚΕ να είναι στην Πέμπτη θέση σε όλες τις έρευνες.

Πεντακομματική Βουλή

Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον ότι καμία από τις τρεις έρευνες δεν δίνει σε άλλα κόμματα βέβαιη είσοδο στη Βουλή, τόσο αυτά που τώρα είναι στη Βουλή (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), όσο και τα εξωκοινοβουλευτικά (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.).
Εάν πάμε σε πεντακομματική Βουλή, τότε θα έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της συνολικής ψήφου χωρίς κοινοβουλευτικής εκπροσώπηση, κάτι που με τη σειρά του, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα χαμηλώσει και το κατώφλι της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν άνισα ποσοστά συσπείρωσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse η ΝΔ έχει ήδη πετύχει μία συσπείρωση 85% των ψηφοφόρων του 2015 όταν στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 55%.
Με διαφορετική μεθοδολογία στο ερώτημα, η Pro Rata εκτιμά το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2015 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για του ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 50%.
Τα στοιχεία αυτά, που συγκλίνουν και με άλλες έρευνες αποτυπώνουν την πιο κρίσιμη ανοιχτή παράμετρο αυτών των εκλογών που είναι ακριβώς η συμπεριφορά αυτού του κομματιού.
Ο βαθμός επαναπατρισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το μέγεθος της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εκτός και εάν εν τέλει μετακινηθεί μαζικά προς την αποχή, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.
Το κομμάτι αυτό μπορεί να εξηγήσει και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέχρι στιγμής μια συγκεκριμένης υφής προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία: στοχευμένες παροχές στα πιο λαϊκά στρώματα, προσπάθεια διόρθωσης των σχέσεων με τμήμα της μεσαίας τάξης και έντονη ρητορική πόλωση και σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συμπληρωματική αυτής της προσπάθειας και η επίκληση της «Κεντροαριστεράς» ως ιστορικής αναφοράς που πλέον μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκπροσωπήσει, με δεδομένο ότι σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογικές μάχες.
Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως επιλέγει να μιλήσει στο «δικό του» ακροατήριο, στο εκλογικό ακροατήριο του 2015 και να ανακτήσει δεσμούς μαζί του, παρά να προσπαθήσει να απευθυνθεί γενικά, να αποσπάσει ψηφοφόρους της ΝΔ κ.λπ.
Αυτό αποτυπώνεται και στον γενικό πολιτικό τόνο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις σε αντιδιαστολή με τη μεγαλύτερη έμφαση της ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην στις φοροελαφρύνσεις και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
 in.gr