Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Editor’s pick: κλειστές πόρτες και άκυρες συμφωνίες

logo hi logo
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο πειράζει. Και δεδομένου ότι ο τελευταίος μήνας δεν θύμισε ακριβώς καλοκαίρι, είναι ίσως και δύσκολο να εξηγήσει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών.
Την αυλαία ανοίγουν επάξια ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, με τον μεν πρώτο να εξετάζει την πιθανότητα βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης ενόψει των
εξελίξεων στο «Diciotti», και τον δε δεύτερο να προετοιμάζει αντιμεταναστευτικό μανιφέστο από κοινού με τον Βίκτορ Όρμπαν. Ήδη βέβαια ο Oettinger έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις στον Ντι Μάιο, ο οποίος όμως δεν πτοήθηκε και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Επιτρόπου γεμάτες «υποκρισία».

Πλέον, αναπόφευκτα –και μάλλον μάταια-, τα γκέμια προσπαθεί να κρατήσει ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, καλώντας τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο να περιορίσουν τις δηλώσεις τους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής αγοράς ομολόγων. Στον αγώνα και η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ζήτησε από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις ως προς το μεταναστευτικό και την «Operation SOPHIA», την ναυτική αποστολή της EE.
Mε τη σειρά του ο Μακρόν απάντησε στους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Ιταλίας, ότι στο εξής μπορούν να τον βλέπουν ως τον «κύριο αντίπαλό» τους για το μεταναστευτικό, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος του Γάλλου Προέδρου για τις ευρωεκλογές του 2019. Βέβαια, ο Μακρόν έχει ανοίξει και άλλα μέτωπα με τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από μια στρατηγική σχέση με την Ρωσία και την Τουρκία, ενώ στο ίδιο κύμα ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της Άγκυρας.
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις γύρω από το διαζύγιο της ΕΕ με την Βρετανία καλά κρατούν αλλά δεν βγάζουν πουθενά. Της σπόντα της πέταξε λοιπόν η Τερέζα Μέι, δηλώνοντας ότι ένα «Brexit χωρίς συμφωνία» δεν θα είναι «και το τέλος του κόσμου», ενώ ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε δήλωση του σημείωσε ότι τα οφέλη της ΕΕ δεν μπορούν να απολαμβάνονται από μη μέλη.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται όμως και ο Mr. America First, ο οποίος δεν ξεχωρίζει πλέον φίλους και εχθρούς, συνθήκες και έριδες. Εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, ο Πρόεδρος χάνει σταδιακά το αγροτικό του έρεισμα στη χώρα. Σε σχέση με την Ευρώπη, παρά τις ελπίδες του Γιούνκερ για διατήρηση της «συμφωνίας εκεχειρίας» του Ιουλίου και την αποφυγή της επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε ήδη σε απόρριψη της πρότασης της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ιδιαίτερα «ανεπαρκή» -ξανά- και απειλώντας παράλληλα με αποχώρηση από τον ΠΟΕ. Την ίδια στιγμή, ο (άλλος) εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την ΕΕ για την αμερικανική σόγια έχει προκαλέσει την οργή των Γάλλων αγροτών, οι οποίοι κατηγορούν την Κομισιόν για την ευνοητική της στάση απέναντι στην Αμερική.
Τέλος, στα δικά μας, μάλλον βρέχει λεφτά αυτή την περίοδο. Από τη μια, στην επένδυση συνολικά 240 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέλει να ενισχύσει όμως και η Κομισιόν, μέσω της αύξησης του ποσοστού χρηματοδότησης τους από το ΕΤΠΑ. Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης την συνδρομή της στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με χρηματοδότηση ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την ανοικοδόμηση έπειτα τις φυσικές καταστροφές του 2017.
Όχι, τα λεφτά δεν σταματούν εδώ (ευτυχώς). Στην Κεντρική Μακεδονία, δεκαεννέα έργα πρασίνου, προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ για επτά δήμους της Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδόν 7 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για «έργα αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια», ενώ άλλα 1.500.000 ευρώ θα διατεθούν για παρόμοια έργα στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, να έχετε υπομονή: πολλά μπορούν να αλλάξουν ή ακόμη και να καταργηθούν, μέχρι και η θερινή ώρα
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου