Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό – Τι ορίζει Γνωμοδότηση ΝΣΚ που απεδέχθη ο Σταθάκης (ΕΓΓΡΑΦΑ

 Στην αποδοχή της αριθμ.232/2017 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κοινοποιώντας την με σχετικό έγγραφό τουχθες 22/8/2018.

Πρόκειται για Γνωμοδότηση που αφορά την εφαρμογή του ν.4178/2013 και
απαντά σε Ερώτημα που το Υπουργείο είχε υποβάλει στο ΝΣΚ πέρυσι τον Ιούνιο, συγκεκριμένα στο εάν δύναται να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού ή μόνο αυτές που βρίσκονται εντός της ζώνης του καθορισθέντος παλαιού αιγιαλού.

Όπως αναγράφεται και στο έγγραφο του Γ. Σταθάκη, με την Γνωμοδότηση έγιναν ομόφωνα αποδεκτά τα εξής:

Α) Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό, δεν δύνανται να υπαχθούν κατά κανόνα στο πεδίο εφαρμογής του ν.4178/2013 (αρ.2, παρ.2,περ.ζ’, εδ. πρώτο).

Β) Στον ΠΑΛΑΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟ και μόνον κατ’ εξαίρεση του ως άνω αποκλεισμού υπαγωγής, επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις:
-  είτε να υφίστανται επ’αυτού (ακινήτου), νομίμως, εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού,
-  είτε να εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη (αρ.2, παρ.2,περ.ζ’,εδ.δεύτερο).

Γ) Στον ΑΙΓΙΑΛΟδύνανται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό τις εξής προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς:
αα) να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983,
ββ) να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και
γγ) το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του (αρ.23 παρ.8).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη Γνωμοδότηση ΕΔΩ

ΑΙΡΕΤΟΣ.GR