Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2022


Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους Ο.Τ.Α. μέχρι το 2022 περιλαμβάνει η Αιτιολογική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου υλοποίησης των μνημονιακών προαπαιτούμενων, που κατετέθη στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.
Ειδικότερα, οι κυβερνητικές προτεραιότητες για την Αυτοδιοίκηση τα επόμενα έτη προσδιορίζονται ως εξής :


·         Αναβάθμιση της διαδικασίας στοχοθεσίας των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ των ΟΤΑ. Θα εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η νέα διαδικασία οικονομικής στοχοθεσίας των Ο.Τ.Α., η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη των δημοσιονομικών κινδύνων και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του συνόλου των Ο.Τ.Α. Με τη νέα διαδικασία, τα κριτήρια στοχοθέτησης και παρακολούθησης απλοποιούνται και καθίστανται πιο ουσιαστικά. Επιπροσθέτως, η διαδικασία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους για το σύνολο των εμπλεκομένων.

·         Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κόμβου Διαλειτουργικότητας. Είναι ήδη σε εξέλιξη η ένταξη των οικονομικών στοιχείων ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ της T.A. στον Κόμβο. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους εμπλεκομένους φορείς, στην περαιτέρω προτυποποίηση και αυτοματοποίηση των ελέγχων και στη μείωση του χρόνου και του κόστους επεξεργασίας των στοιχείων και εκτέλεσης των διοικητικών εργασιών. Ταυτόχρονα έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης του Κόμβου και ανάδειξής του σε βασικό εργαλείο άσκησης του ρόλου των οργάνων που εμπλέκονται στη δημοσιονομική εποπτεία και τον έλεγχο των ΟΤΑ.

·         Επικαιροποίηση των διατάξεων περί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ των Ο.Τ.Α., με την έκδοση π.δ. που θα αντικαταστήσει το β.δ. της 17-5/15-6-1959.

·         Κωδικοποίηση και συστηματοποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κρατήσεων για την ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ των Ο.Τ.Α. με παράλληλη πρόβλεψη ενός μηχανισμού συνεχούς επικαιροποίησης αυτών.

·         Επικαιροποιείται και απλοποιείται η νομοθεσία που διέπει τη βεβαίωση και είσπραξη των θεσμοθετημένων ΕΣΟΔΩΝ της T.A., με σκοπό την ενίσχυση της φορολογικής αποκέντρωσης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διαφανούς και δίκαιου φορολογικού καθεστώτος σε τοπικό επίπεδο.Κωδικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα έσοδα των Ο.Τ.Α., αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους του Ε.Π.“Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα 2014-2020”.

·         Θεσμοθέτηση Ηλεκτρονικής Βάσης Καταγραφής ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ των Ο.Τ.Α., με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους και τη δυνατότητα επιτελικού σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων.

·         Συγκροτούνται και υλοποιούνται δύο νέα επενδυτικά προγράμματα για τους Ο.Τ.Α. (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ), με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δις ευρώ για την πενταετία 2018-2022.

·         ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ των Δομών των ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ με εξορθολογισμό των θέσεων ευθύνης, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτές και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

·         ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ των ασκούμενων ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ από την κεντρική και περιφερειακή κρατική διοίκηση και την Τ.Α. μέσα από την καταγραφή και επεξεργασία των αρμοδιοτήτων τους

·         Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων/εφαρμογών ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ των Ο.Τ.Α. με τους πολίτες και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων τους καθώς και διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών (ενδεικτικά: υποβολή αιτήσεων, έκδοση πιστοποιητικών) μεταξύ Ο.Τ.Α. και πολιτών με στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

·         Θωράκιση της Νομιμότητας μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α. μεταξύ τους, αλλά και με το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., το Συνήγορο του Πολίτη και το Υπ.Εσ.

·         Σχεδιασμός προγραμμάτων ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ των μονίμων ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ των Ο.Τ.Α., των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των ΑΥΕ – Ο.Τ.Α. και του Υπ.Εσ., καθώς και σχεδιασμός προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης των ΑΙΡΕΤΩΝ.

 airetos.gr