Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για εξελιξεις στη ΔΕΗ (ιδιοτικοποιηση, ΣΣΕ, κ.α.)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ –στηρίζεται από τοΠΑΜΕ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απρίλιος  2018


Αμέσως μετά το Πάσχα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  θα φέρει στη βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την
συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.


Προχώρησε στην ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η διοίκηση του οποίου ήδη επέβαλε τις πρώτες απολύσεις δίνοντας το <<τυράκι>> της εθελούσιας πολύ πριν το χρονικό περιθώριο των τριών χρόνων που έδινε ο ίδιος ο νόμος, προκειμένου να πετύχει τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Τις σημερινές εθελούσιες κυβέρνηση και διοίκηση θα τις κάνουν  βίαιες απολύσεις, εκμεταλλευόμενες το τεράστιο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν στη διάθεση τους.

Όσον αφορά την μητρική ΔΕΗ έχουμε, μείωση της παραγωγής και της εμπορίας έως 50% μέχρι το τέλος του 2019 υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, υπερταμείο,  στρατηγικός  επενδυτής,  ΝΟΜΕ,  πώληση των πιο αξιόμαχων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ορυχείων, απόσυρση παλαιών μονάδων (Καρδιά, Αμύνταιο) ενώ είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων, που εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών.

Στο απυρόβλητο φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει  έτοιμη οδηγία από την Ε.Ε. που προβλέπει κατ αρχήν τον τεμαχισμό και στην συνέχεια την ιδιωτικοποίηση του. Ήδη η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει με συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο τραγικά για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς.  Για τους εργαζόμενους του κλάδου θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση, ενώ οι απολύσεις θα έρχονται πιο κοντά με την εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος.
 

Συναδέλφισσες-οι,

Αυτή την περίοδο η ΓΕΝΟΠ με την διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, με δεδομένο ότι η προηγούμενη έχει λήξει από τις 28-2-2018.
 

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ  (ΕΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) στο πλαίσιο που έχει συμφωνήσει δεν κάνει τίποτε άλλο παρά :


1.     Να επικαιροποιεί πρώτα από όλα όλες τις μνημονιακές διατάξεις που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις του 2012 και 2015 που προβλέπουν αυτόματο <<κόφτη>>  (δηλαδή νέες μειώσεις) όταν το μισθολογικό κόστος ξεπερνάει το 65% όσων ίσχυαν στο τέλος του 2009 σύμφωνα με τον νόμο 4024/11 που επέβαλε τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς μας.

2.     Να προτείνει την πρόσθετη ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση κάνοντας  τους εργαζόμενους πελάτες στα γεράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, βάζοντας ουσιαστικά μπουρλότο σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, λόγω των αλλεπάλληλων αντιασφαλιστικών  νόμων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ κλπ.


3     Να διορθωθούν υπαρκτές αδικίες που υπάρχουν λόγω του άρθρου 4 του κανονισμού ΔΕΗ εμποδίζοντας την μισθολογική εξέλιξη μεγάλου μέρους του προσωπικού.


4.     Να αποδεσμευτεί η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης από το εφάπαξ, που έτσι και αλλιώς έχει καταργηθεί από του ίδιους τους μνημονιακούς νόμους .

5.     Να διατηρηθεί ως έχει το τροφείο  που τυπικά έχει πάψει να ισχύει με την λήξη της σύμβασης του 2015 και που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπολογίζεται                                           στο μισθολογικό κόστος όπως και κάθε άλλη παροχή σε είδος (Ιδιωτική Ασφάλιση).
 

Η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διοίκηση της ΔΕΗ  έχει συμφωνήσει ουσιαστικά σε αυτό το πλαίσιο το οποίο άλλωστε είναι  ανώδυνο και ανέξοδο, δείχνοντας μάλιστα γενναιοδωρία στο σχέδιο σύμβασης που κυκλοφόρησε επεκτείνει κατά ένα τα τερματικά κλιμάκια όλων των κατηγοριών χωρίς προϋποθέσεις, εκτός των ηλεκτρολόγων Τ4/Α που έχουν προσληφθεί μετά το 1990 και για να το πάρουν πρέπει να κατέχουν την νέα άδεια εγκαταστάτη που είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων να πάρουν διατηρώντας έτσι τις αδικίες. Όλα αυτά όμως θα γίνουν αφού πρώτα δεχθούμε  όπως λέει τον νέο τρόπο αξιολόγησης και τον νέο πειθαρχικό έλεγχο,  που σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα αξιολογούνται θετικά προκειμένου να εξελιχθούν μισθολογικά ενώ όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος και με  διαδικασίες fast-track θα τιμωρούνται.

Λειτουργώντας μάλιστα σαν <<Πέμπτη φάλαγκα>> με μια πρωτόγνωρη τακτική γνωστοποίησε το σχέδιο διαπραγμάτευσης σε όλο το προσωπικό προβάλλοντας τα δήθεν θετικά στοιχεία   με προφανή στόχο την υπονόμευση των κινητοποιήσεων που έρχονται για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων.
Συναδέλφισσες-οι.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
·        Η συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογραφεί θα πρέπει να περιλαμβάνει πραγματικές αυξήσεις για όλους, που θα καλύπτουν μέρος έστω των τεράστιων απωλειών που είχαμε από το 2010 μέχρι σήμερα. Αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει, καταργώντας στην πράξη τον νόμο 4024/11 που καθορίζει το μισθολογικό κόστος στο 65%-35%  προχωρώντας σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο.
·        Άνοιγμα του χρονοεπιδόματος.
·        Διεύρυνση κατά ένα των τερματικών μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών χωρίς  προϋποθέσεις.
·        Ουσιαστική αντιμετώπιση των αδικιών του άρθρου 4 για όλες τις κατηγορίες.
·        Συλλογική σύμβαση εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας. (ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ)
·        Ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας στη εργασία για όλους τους εργαζόμενους και τους εργολαβικούς.
·        Όχι στις νέες μειώσεις με την σύνδεση του μισθού μας με τον νέο τρόπο αξιολόγησης.
·        Όχι στον νέο πειθαρχικό έλεγχο με την παράλληλη εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος και της τρομοκρατίας.
·        Ναι στην αποδέσμευση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης από το εφ’ άπαξ που μέχρι σήμερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ το χρησιμοποιούσαν σαν μέτρο πίεσης προκειμένου να κάνουν απολύσεις.
Συναδέλφισσες-οι.

Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί και στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες από την Ε.Ε.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.    
Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ, να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχουμε ήδη στον ΑΔΜΗΕ.

Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας.
Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
Μόνο έτσι θα βρούμε συμμάχους χτίζοντας την μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα ανατρέψει αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ  ΣΥΜΒΑΣΗΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

 

Π.Α.ΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ