Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Επενδύσεις: Ούτε στο νυχάκι του Σαμαρά ο Τσίπρας


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η τακτική του «μεγάλου ψέματος» παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής του κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό και κατά την ομιλία του στο Λαύριο (31 Μαρτίου, παραμονή πρωταπριλιας), δήλωσε το απίστευτο:
«Μόνο μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας».
Αναφέρθηκε στην επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην ανακοίνωση της δημιουργίας ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν
600 εκατομμύρια το 2018, άλλα τόσα το 2019 και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.
Και κατέληξε: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, ότι μόλις μέσα σε μια βδομάδα είχαμε ανακοινώσεις επενδύσεων στην χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα το ύψος των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί, όχι υλοποιηθεί (πού να υλοποιηθούν;) κατά τη διάρκεια 2010-2015».
Ήταν όλα ψέματα. Πρώτον, ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να αναπτύξει τα δίκτυα των οπτικών ινών – διαφορετικά θα πρέπει να βρει καμιά άλλη δουλειά να κάνει. Οπότε δεν πρόκειται για «επένδυση». Άλλωστε, η Deutsche Telekom είχε από τον Ιανουάριο του 2014 ανακοινώσει (στον Σαμαρά) επενδύσεις 1,2 δις ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και ο ΟΤΕ είχε το 2014 ανακοινώσει πως τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ. Άρα, ο κ. Τσίπρας ψεύδεται ασυστόλως όταν μιλά για την προ της διακυβέρνησής του πενταετία.
Δεύτερον, ανακοινώσεις για fund 400 εκ. ευρώ και επενδύσεις της τάξης των 600 εκ. επίσης δεν αποτελούν επενδύσεις. Και πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απέγιναν οι προσπάθειες για δημιουργία επενδυτικού fund με το Κατάρ, που είχε ξεκινήσει ο Σαμαράς. Όπως επίσης πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απέγινε η Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υπεγράφη επί Σαμαροβενιζέλων. Να υποθέσουμε ότι κατέληξαν στο fund που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας; Διότι σε αυτή την περίπτωση, πάλι είναι αποτέλεσμα ενεργειών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και οπωσδήποτε, αυτά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν τις προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επενδύσεις, οι οποίες ήταν, μετρημένες από την ΕΛΣΤΑΤ, περί τα 3,5 δις τον χρόνο και το 2015 έπεσαν στο 1,9 δις. Μόνο ο αγωγός φυσικού αερίου TAP που συμφωνήθηκε επί Σαμαρά ξεπερνά ως άμεση ξένη επένδυση το 1,5 δις ευρώ! Και μόνο ο ΟΤΕ είχε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις 2 δις! Και μόνο με την Κίνα υπεγράφησαν επί Σαμαρά 19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων ύψους 6,4 δις.
Αλλά έπρεπε να πει το «μεγάλο ψέμα».
Διότι η αλήθεια είναι πως όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση πολέμησαν όλες τις επενδύσεις (βλέπε Κόσκο, Ελληνικό, Χαλκιδική) και συνέχισαν και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίες να καρκινοβατούν. Για την περίπτωση της Χαλκιδικής, θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε πως «χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές».
Ακόμη και αυτές που τις παρουσιάζουν ως «δικές» τους επενδύσεις, είχαν ανακοινωθεί ή και υλοποιηθεί πριν επιδράμουν στην εξουσία – μαζί με συγγενείς και φίλους.
Επενδύσεις, σημαίνουν θέσεις εργασίας και επί επαράτου είχαμε πραγματικές επενδύσεις.
-Στις 16 Νοεμβρίου 2012 τον κ. Σαμαρά επισκέφθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever στην Ελλάδα, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο, για να του ανακοινώσει την απόφασή της να παράγει στην χώρα μας 110 προϊόντα που μέχρι τότε παράγονταν στο εξωτερικό.
-Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 (τότε που απεργούσε η ΕΡΤ), ήλθε στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, που δήλωσε: «Ήρθα στην Ελλάδα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα».
-Την 1η Μαρτίου 2013, υπεγράφη στο Πέραμα παρουσία Σαμαρά η συμφωνία Cosco - Hewlett Packard και Τραινοσέ, που εδραίωνε τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα κάγκελα με ανακοινώσεις του τύπου «όσο για τη θρυλούμενη αύξηση θέσεων εργασίας, μάλλον μαγική εικόνα θα αποδειχθεί, καθώς η αισιοδοξία που προκύπτει από την σχετική πρωθυπουργική δήλωση, δεν τεκμηριώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία».
-Στις 6 Μαρτίου 2013 συνήλθε η Μικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ για τη δημιουργία επενδυτικού fund. Η συγκρότηση της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ αποφασίστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα στις 29-30 Ιανουαρίου 2013.
-Στις 12 Μαρτίου 2013, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος επανέλαβε το ενδιαφέρον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η εταιρεία του συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
-Στις 26 Μαρτίου 2013, τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων νοτίου Ευρώπης της SAP, του μεγαλύτερου παγκόσμιου προμηθευτή λογισμικών, στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
-Στις 26 Ιουνίου 2013, ο Σαμαράς εγκαινίασε μαζί με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου Cosco, Γουέι Τζιαφού, την προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο του Πειραιά, οπότε και ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 340 εκ. ευρώ. Στις 20 Ιουνίου 2014, ο Σαμαράς υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ και επισκέφθηκαν μαζί τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Θυμίζω ότι όταν στις 19 Μαρτίου 2014 ο πρωθυπουργός Σαμαράς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Κόσκο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια  να ξαναζεστάνει την πλαστή εικόνα του success story», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει την αλήθεια που είναι, ότι εκατοντάδες σταθερές θέσεις αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας χάθηκαν και αντικαταστάθηκαν από κυμαινόμενο αριθμό θέσεων επισφαλούς απασχόλησης, σε συνθήκες γαλέρας»!
-Επίσης στις 26 Ιουνίου 2013, τον κ. Σαμαρά επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι της Vodafone και της Wind προκειμένου να του ανακοινώσουν συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους, επένδυση από την οποία θα προέκυπταν 650 νέες θέσεις εργασίας.
-Επίσης στις 26 Ιουνίου 2013, ο Σαμαράς δέχθηκε τον Ρώσο επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, που πρόσφατα είχε αγοράσει τον Σκορπιό και ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επένδυσή του, καθώς και για άλλα πιθανά επενδυτικά σχέδιά του στη χώρα μας.
-Στις 28 Ιουνίου 2013, ανακοινώθηκε η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Κασπία, θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία, θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική και θα καταλήγει στην Ιταλία. Μόνο στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Ένα έργο που στα επόμενα χρόνια θα έφερνε 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις υποστήριξης του έργου. Η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τον TAP είχε υπογραφεί στις 13 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του κ. Σαμαρά.
-Στις 23 Αυγούστου 2013 ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Aλ Βαλίν Μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ και συζήτησαν σειρά επενδυτικών σχεδίων.
-Στις 26 Αυγούστου 2013, ο Σαμαράς συναντήθηκε με τους υπευθύνους της IBM και της Nestle Ελλάδας. Η ΙΒΜ ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου bussiness analytics για επενδύσεις στην Ευρώπη, με την επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας να δημιουργεί περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. Η Νεστλέ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επέκτασης της επένδυσής της που αφορά τη συνεργασία με Έλληνες προμηθευτές για τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στη χώρα μας. Επρόκειτο για επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη (600 για τη χώρα μας).
-Η περίπτωση της Philip Morris. Η εταιρία ήδη την προηγούμενη δεκαετία είχε προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 600 εκ. ευρώ και στις 29 Αυγούστου 2013, ο επικεφαλής της είχε επισκεφθεί τον κ. Σαμαρά για να του ανακοινώσει την απόφαση της καπνοβιομηχανίας να μετατρέψει τις αποθήκες καπνού της εταιρείας "Παπαστράτος" στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου. Έξι μήνες νωρίτερα, η τότε κυβέρνηση (των Σαμαροβενιζέλων, εντάξει;) είχε υπογράψει συμφωνία με την πολυεθνική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Philip Morris αυξάνει τις προμήθειές της, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, κατά 20%.
-Στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, τα στελέχη της Vodafone επισκέφθηκαν και πάλι τον κ. Σαμαρά, για να του ανακοινώσουν τη δέσμευση της εταιρίας στην ελληνική αγορά και την πρόθεσή της να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες.
-Στις 17 Οκτωβρίου 2013, ο Σαμαράς συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TUI TRAVEL PLC Πήτερ Λονγκ προκειμένου να συζητήσουν σχέδια ανάπτυξης του Τουρισμού και τη δέσμευση της εταιρίας στην Ελλάδα.
-Στις 30 Ιανουαρίου 2014, τον κ. Σαμαρά επισκέφθηκε ο νέος τότε διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Τίμοθι Χέτγκες, μαζί με το εδώ επιτελείο του ΟΤΕ, για να του ανακοινώσει επενδύσεις 1,2 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας μετά από την υλοποίηση των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επισκεπτόταν ο Χέτγκες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τα στελέχη του ΟΤΕ είχαν επισκεφθεί τον κ. Σαμαρά και στις 23 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να του αναφέρουν ότι ο όμιλος είχε ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις 2 δις τα προηγούμενα πέντε χρόνια και για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή (που ανακάλυψε τώρα και ο κ. Παππάς).
-Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 ο Σαμαράς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Lidl Ελλάς, ο οποίος τον ενημέρωσε για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ύψους 130 εκ. ευρώ το 2014, καθώς και για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων χώρων Logistics, ο πρώτος από τους οποίους, στα Καλύβια Αττικής, εγκαινιάσθηκε την επομένη. Αναφορά έγινε και στην συμμετοχή της εταιρίας όσον αφορά στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
-Στις 11 Απριλίου 2014, κατά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, συζητήθηκε η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW, για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την χορήγηση φθηνών δανείων. Αλλά ο Τσίπρας τότε φώναζε «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Μέρκελ».
-Στις 29 Απριλίου 2014, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας στον κόσμο, της China State Construction Engineering Corporation, με τους οποίους συζήτησε διάφορα επενδυτικά σχέδια (είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το αεροδρόμιο στο Καστέλι).
-Στις 7 Μαΐου 2014 την Ελλάδα επισκέφθηκε ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας - στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην Τέρνα Ενεργειακή και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, TAQA και για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,16% - Ομιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar. Πραγματοποιήθηκε η 2η Μεικτή ΔιυπουργικήςΕπιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπεγράφη Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης Επενδύσεων.
-Στις 14 Μαΐου 2014 υπεγράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού κόλπου και Κατακόλου. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 700 εκ. ευρώ. Όπως είχε εκτιμηθεί για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δις.
-Στις 17 Μαΐου 2014, ο Σαμαράς βρισκόταν στο Κατάκολο της Ηλείας για να ενημερωθεί για τα έργα στο λιμάνι, μεγάλο κέντρο υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, μια επένδυση 20 εκ. ευρώ.
-Στις 20 Ιουνίου 2014, ο κ. Σαμαράς υποδεχόταν και πάλι στον Πειραιά τον Κινέζο ομόλογό του και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε: «Για μια ακόμα φορά, τέταρτη μέσα σε 14 μήνες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αυτή τη φορά μαζί με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για να πανηγυρίσει την «εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων» και να μοιράσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας». Μιλάμε για την επίσκεψη Κετσιάνγκ κατά την οποία υπεγράφησαν 19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες χρηματοδότησης, ύψους 6,4 δις ευρώ (ναυτιλία, ενεργειακά, κρασί, λάδι, ακίνητα). Και όταν τον Μάιο του 2013 ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφθεί την Κίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούσε για «πλήρη υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα, στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και εκποίηση όλου και μεγαλύτερου μέρους μιας σειράς παραγωγικών τομέων της χώρας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι». Όπως ανέφεραν, «η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της πώλησης και των τελευταίων υποδομών της χώρας με σκοπό να γίνουν επενδύσεις στο ''αποικιακό κράτος'', που ο κ. Σαμαράς  ονομάζει ‘’Ελλάδα’’, μοιάζει  όλο και περισσότερο με ανέκδοτο».
-Στις 23 Ιουλίου 2014 ο ΟΛΠ ενέκρινε συμφωνία για επενδύσεις 230 εκ. ευρώ και δημιουργία 700 άμεσων θέσεων εργασίας και 1.500 έμμεσων.
-Στις 8 Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, όπου καταδικάστηκαν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και εκδόθηκε κοινή διακήρυξη όπου προβλεπόταν επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».
-Στις 6 Δεκεμβρίου 2014 εντελώς διαφορετικό από το σημερινό κλίμα επικρατούσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου στην Αθήνα για το 3ο ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τον οποίο συνόδευαν 71 επιχειρηματίες. Το πρώτο οκτάμηνο του 2014 η Τουρκία είχε αποτελέσει την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατατασσόταν 15η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών.
Μετά, ήλθαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
elzoni.gr