Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η χωματερή που καλείται "ΧΥΤΑ Αιγείρας" κλείνει

 
του Β. Αντωνίου
Ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας πολιορκείται, με απορριμματοφόρα,  με την μαινόμενη Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας, με τις διοικήσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Αστυνομίας.   Απαιτούν  από τους κατοίκους που αγωνίζονται αρκετές μέρες να κρατήσουν την πόρτα  του ΧΥΤΑ κλειστή,  να  την ανοίξουν!!  
Περιφέρεια και Δήμος  δεν θα κάνουν εύκολα πίσω..., από την εύκολη λύση γι’ αυτούς, για τη μεταφορά των απορριμμάτων  των  πρώην δήμων της  3ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας (Αιγιάλειας & Καλαβρύτων),  στον υπερκορεσμένο  ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους, αδιαφορώντας για την υγεία χιλιάδων κατοίκων από την διαρρέουσα μόλυνση υδάτων και αέρος.   Περιφέρεια και Δήμος δεν σέβονται πλέον τον  αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας . Επικαλούνται ότι κινδυνεύει η  δημόσια υγεία στις περιοχές της δυτικής Αιγιάλειας και κηρύσσουν σε κατάσταση έκτακτης την εν λόγω περιοχή. Θέλουν και αγνοούν, ότι η υγεία χιλιάδων κατοίκων της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας  ( Ανατολικής Αιγιάλειας), κινδυνεύει εκατοντάκις περισσότερο άλλων  περιοχών, από την τοξική βόμβα του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
 Μονόδρομος οι αγώνες μας τονίζουν κάτοικοι σύλλογοι και φορείς  της Ανατολικής Αιγιάλειας!
Με έκτατη ανακοίνωσή τους οι "ελεύθεροι πολιορκημένοι"   στο χώρο του ΧΥΤΑ κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας,  απευθύνονται σε όλους τους συνδημότες και συμπολίτες με την κάτωθι ανακοίνωση:

- Όταν λίμνες με μαυροζούμια σχηματίζονται σε κάθε λακκούβα γύρω από το χώρο που πετιούνται τα σκουπίδια.
- Όταν "πηγές" που ρέει δηλητήριο ξεπηδούν σε λαγκάδια κάτω από την χωματερή που μερικοί ακόμα αποκαλούν "ΧΥΤΑ".
- Όταν καμία εγκατάσταση δεν έχει πραγματοποιηθεί για την άντληση του βιοαερίου 12 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, τη στιγμή που αυτή έπρεπε να "χτίζεται" μαζί με την εναπόθεση του σκουπιδιού, ήδη από τον πρώτο χρόνο.
- Όταν έγγραφα της περιφέρειας και του υπουργείου τον αναφέρουν σαν "μηδενικής χωρητικότητας" αντλώντας στοιχεία από το ζυγολόγιο, τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους ότι εκεί πάνω έχουν ταφεί τουλάχιστον διπλάσια από τα καταγραμμένα.
- Όταν η παραμονή στο χώρο για μερικές μόνο ώρες αρκεί για να προκαλέσει σε κάποιον πονοκεφάλους και εμετούς.
τότε αυτό δεν μπορεί να ονομάζεται ΧΥΤΑ και μάλιστα εν ενεργεία.
Λεηλάτησαν μια περιοχή καταστρέφοντας συστηματικά ένα έργο που εξ αρχής κατασκευάστηκε σε λάθος τόπο και λειτούργησε με τον λάθος τρόπο. Λένε ότι η φύση εκδικείται. Και μόνο έτσι θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την μόνιμη πια μόλυνση που σκορπά από όλους τους πόρους αυτής της χωματερής που επιμένουν να αποκαλούν  "ΧΥΤΑ Αιγείρας".
Όχι μόνο νομιμοποιούμαστε αλλά και είμαστε υποχρεωμένοι να περιφρουρήσουμε την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Να εξασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας. Και αποφασίσαμε να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να συνεχιστεί το έγκλημα.
Είμαστε για εικοσιπέντε μέρες από τις 6.30 το πρωί στα μπλόκα μας εμποδίζοντας απορριμματοφόρα να πλησιάσουν. Μερικές μέρες χρειάστηκε η πρωινή περιφρούρηση να τραβήξει όλη την ημέρα ακόμα και νύχτα. Όμως σκουπίδια δεν πέρασαν και ούτε πρόκειται να περάσουν.
Κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για αδιαλλαξία, ή για έλλειψη ανοχής. Αντίθετα κατηγορούμε τους εαυτούς μας για την εμπιστοσύνη που δείχναμε στα "θα" και τις γλαφυρές υποσχέσεις του κ. δημάρχου και όλης της δημοτικής αρχής, χρόνια τώρα.
Λυπούμαστε που οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων και του προβλήματος. Έχουμε μάτια και βλέπουμε ποιοι από τους εκλεγμένους τοπικούς προέδρους συμπαραστέκονται και παλεύουν μαζί μας. Το σκουπίδι δεν έχει χρώμα, μόνο βρώμα και διαπλοκή.
Γι αυτό όλοι ανεξάρτητα των πολιτικών τους πιστεύω, έχουν θέση στον αγώνα μας. Στους συνδημότες μας σε κάθε σημείο του απέραντου δήμου μας, λέμε ότι δεν αρνούμαστε να δεχθούμε τα σκουπίδια του δήμου, αρνούμαστε να δεχθούμε κάθε σκουπίδι ακόμα και της γειτονιάς μας, γιατί απλά δεν υπάρχει Τίποτα πια που μπορεί να δεχθεί αυτός ο ρημαγμένος τόπος που αποκαλούν «ΧΥΤΑ».
Το μόνο που μπορεί και πρέπει άμεσα να δεχθεί είναι φροντίδα. Φροντίδα για να μην καταρρεύσει, φροντίδα για να περιοριστούν σι αέριοι και υγροί ρύποι που καταλήγουν στη θάλασσά μας.
Δεν προσφέρει καμία λύση στο χρονίζον και τεράστια πρόβλημα των σκουπιδιών η εξοντωτική επιβάρυνση της περιοχής μας με μερικούς ακόμα τόνους σκουπιδιών που θα ταρακουνήσουν  τον κ. δήμαρχο για το Πάσχα, αλλά μπορεί να φέρουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο κατάρρευσης του κυττάρου.
Μια τέτοια εξέλιξη, Θα ήταν τεράστια οικολογική καταστροφή όχι μόνο για τον δικό μας δήμο αλλά και για όλο τον Κορινθιακό. Άλλωστε, το κάθε κιλό σκουπίδι εκεί, προσθέτει τον ανάλογο ρύπο στον τόπο, και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γι αυτό στα μπλόκα μας ενισχύουν - εκτός από τους Αιγειράτες και τους Ακρατινούς - όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας από τα γειτονικά διαμερίσματα του πρώην δήμου Ευρωστίνης.
Ζητάμε και την δική σας κατανόηση και συμπαράσταση στον αγώνα μας. Σας καλούμε να ενισχύσετε καθημερινά τις ομάδες περιφρούρησης.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

styga.gr