Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Πολιτικός «σεισμός» για την δικογραφία με την Novartis

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/01/vouli-polynomosxedio-500.jpg 
Στο… κόκκινο έχει φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση μετά την δημοσιοποίηση της δικογραφίας για τη novartis.
Ολα ξεκίνησαν από την στιγμή που διαβάστηκε στην Βουλή η δικογραφία. Η δικογραφία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής.
Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.

Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:

Οι πρώην πρωθυπουργοί:
Αντώνης Σαμαράς
Παναγιώτης Πικραμμένος
Οι πρώην υπουργοί:
Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012
Για τις πράξεις:
1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία
Επίσης, μεταξύ των εγγράφων είναι οι αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου στις οποίες φέρεται να καταγγέλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργο Υγείας. Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν ανέφερε το όνομα του υπουργού, ο οποίος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Πολλοί ήταν εκείνοι που στήθηκαν στην ουρά για να μπορέσουν να διαβάσου τη δικογραφία για τη Novartis που μεταφέρθηκε στην αίθουσα 131 της Βουλής, ώστε να μπορούν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων να κάνουν ανάγνωση του περιεχομένου της. Στην αίθουσα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τη δικογραφία έσπευσαν επίσης να μελετήσουν βουλευτές του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Καραγκούνης και Γιώργος Γεωργαντάς kai  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο πρώην Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στην επίμαχη δικογραφία. Αντίγραφο ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία.

Βενιζέλος για την δικογραφία Novartis: Καλαμπούρια που εξευτελίζουν την Δημοκρατία

Αποκαλύψεις από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, που είχε την δυνατότητα να διαβάσει την δικογραφία  της Novartis.
Μετά την ανάγνωσή της, χαρακτήρισε τα όσα έχουν γίνει «θεσμικά καλαμπούρια«  και ότι «εξευτελίζουν την κοινοβουλευτική Δημοκρατία». Οπως είπε αυτό που διαπίστωσε, είναι ότι κανένας από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν είχε αναφερθεί σε οτιδήποτε που αφορά δωροδοκία σχετικά με τη Novartis.
«Τα ουσιαστικά στοιχεία του φακέλου αυτού είναι μόνο τρεις καταθέσεις, ανώνυμων, απροσδιόριστων, προστατευομένων μαρτύρων. Μαρτύρων προστατευομένων από τη δημόσια εξέτασή τους, με φανερό το πρόσωπό τους, ώστε να μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, διαχρονικά επί δεκαετίες ολόκληρες» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:
«Η αξιολογική μου κρίση είναι εύκολη γιατί η αναφορά στο δικό μου όνομα είναι περιθωριακή και αστεία και τελείως παρεμπίπτουσα. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής αλλά και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989, είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μία ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα.  Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα ή εν πάση περιπτώσει, εάν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιους και για κάποτε, αυτό ας γίνει. Αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιστολή Βενιζέλου σε Βούτση

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απέστειλε σήμερα ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος,  προκειμένου να ζητήσει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα «το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή».
Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη Τζανακόπουλου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί, αλλά και την ενημέρωση Τσίπρα από τους Κοντονή και Παπαγγελόπουλο.

Αναλυτικά η επιστολή Βενιζέλου:

Κύριε Πρόεδρε,
παρακολουθώ από εχθές να εξελίσσεται μια βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση Novartis.
Επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Εισαγγελέα του ΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για την επικείμενη διαβίβαση της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κραυγαλέα η αρχή της διάκρισης των εξουσιών!
Ενημέρωση του απολύτως αναρμόδιου Πρωθυπουργού επί του περιεχομένου του φακέλου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιος μόνο για την άμεση διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή χωρίς μελέτη και αξιολόγηση και από τον απολύτως αναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που δεν μπορούσε να έχει καν επαφή με τη δικογραφία!
Βαρύγδουπες δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του Πρωθυπουργού ενώ η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ´ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση.
«Άτυπη» ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την προκαταρκτική εξέταση κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας.
Επιπλέον έχει προηγηθεί επί μήνες ορυμαγδός σχολίων, υπαινιγμών, πολιτικών απειλών προκειμένου να δημιουργηθεί η επικοινωνιακά αναγκαία ατμόσφαιρα.
Το παράλληλο χρονοδιάγραμμα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και «εντυπωσιακών» δικονομικών ενεργειών νομίζω ότι εξηγεί πολλά πράγματα.
Μετά από όλα αυτά έχουν πλέον καταπέσει όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είναι αστείο η Βουλή, επιμένοντας στην τυπική εφαρμογή διατάξεων που ήδη ευτελίστηκαν, να ανεχθεί επιλεκτικές διαρροές, φήμες και μύθους.
Επειδή προσωπικά το ζήτημα με αφορά μόνο από την πλευρά των θεσμών και της καταδίωξης των συκοφαντών και εκείνων που τους υπέθαλψαν πολιτικά και δικονομικά, ζήτω από εσάς και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή.
Μόνη εγγύηση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιότητα των διαδικασιών. Χωρίς μυστικοπάθειες και κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που προστατεύονται από την βάσανο της δημόσιας εξέτασης.
Παρακαλώ να ενημερώσετε για την επιστολή μου αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων και την Ολομέλεια.

Μήνυση σε Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο θα κάνει ο Σαμαράς

«Καταθέτω μήνυση στον ετοιμόρροπο Τσίπρα», δήλωσε πριν από λίγο οι πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την υπόθεση novartis
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Καταθέτω μήνυση αύριο στον Άρειο Πάγο κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγελλόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός Δικαιοσύνης. Με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου, φάνηκε η σκευωρία. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλώ αλλά τώρα θα καταλάβουν και αυτοί ότι θα τους πάω μέχρι το τέλος».

Λοβέρδος για Novartis: Οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη

Για «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» και «ηθικούς αυτουργούς», οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας  ότι θα καταθέσει μηνύσεις εναντίον όσων ανακίνησαν και ενέπλεξαν το όνομά του στην υπόθεση της Novartis.
Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:
«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο γελοίο αλλά είναι και τρισάθλιο.
Οι συκοφαντικές και έωλες κατηγορίες με το που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτοκαταργήθηκαν. Οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυφθούν όπως επίσης και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς.
Άμα τη επιστροφή μου από την Αμερική καταθέτω μηνύσεις και αγωγές όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και των ηθικών  αυτουργών αυτής της ελεεινής σκευωρίας, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς και όσοι ενέπλεξαν την δικαιοσύνη σε σκοτεινές πολιτικές μεθοδεύσεις θα λογοδοτήσουν».

ΝΔ: «Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης»

«Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», υπογραμμίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά, οι επισημάνσεις που γίνονται από το γαλάζιο non paper έχουν ως εξής:
1. Από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας -καθώς παραδόξως δεν επετράπη ακόμη στους βουλευτές που κατηγορούνται να λάβουν αντίγραφά της- δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.
2. Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο). Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο “ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς.
3. Από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους. Όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι “άκουσαν”, “τους είπαν”, “υποθέτουν”, “εικάζουν”.
4. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν. Επιπλέον δε ο πρόεδρος της βουλής αρνήθηκε να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα, όπως αξίωσε η ΝΔ για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες το περιεχόμενό της. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο υπήρξαν (εμφανώς από την κυβέρνηση) ήδη από από χθες το πρωί, δηλαδή πριν καν διαβιβαστεί η δικογραφία στη βουλή.
5. Προκαλεί εύλογες απορίες ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 σε δηλώσεις του στη βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας υποστήριξε επί λέξει ότι “καθοριστικός παράγοντας στο σκάνδαλο «NOVARTIS» υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες” και ότι “μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε αυτές τις χώρες για τις εταιρείες”. Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο ότι το προφητικό αυτό επιχείρημα του πρωθυπουργού το επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ως βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εκ των υστέρων.
6. Η ΝΔ, τέλος, όπως έχει ήδη τονίσει από χθες, επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της Novartis. Κι αυτό γιατί το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της.

Γεωργιάδης: Είναι μία βρώμικη ιστορία

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα του FBI είπε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis διερωτήθηκε εάν είναι λογικό οι υπουργοί να γνωρίζουν τις καταθέσεις των μαρτύρων πριν αυτές δημοσιοποιηθούν.
Τόνισε επίσης ότι «ήρθαν ξαφνικά τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που μιλάνε μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα» και οι οποίοι, όπως είπε, «δεν έχουν σχέση με την έρευνα του FBI, όπου δεν γίνεται λόγος για πολιτικά πρόσωπα».
Έκανε επίσης λόγο για «βρώμικη ιστορία» και χαρακτήρισε προϊόν φαντασίας όσα αναγράφονται για τον ίδιο.

Αβραμόπουλος: Πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα

«Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς» τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τη δικογραφία της Novartis.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου:
«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα.
Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης.
Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς.
Ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων.
Και όμως, τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη.
Τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».