Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Και εκεί που χτυπούσαμε τις καμπάνες…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πιστεύω να θυμάστε ότι πριν από έναν μόλις μήνα είχαμε κληθεί να… πανηγυρίσουμε διότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το όριο των 100 μονάδων, φθάνοντας τις 100,6.
Ουσιαστικά είχαμε κληθεί να χτυπήσουμε τις καμπάνες διότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν τον συγκεκριμένο Δείκτη μεταξύ 102 και σχεδόν 104 μονάδων, τον γκρέμισαν στις 81 το 2015 και είχαν τον Σεπτέμβριο του 2017 καταφέρει ασθμαίνοντας να τον πάνε λίγο πάνω από το 100 – και πολύ κάτω από το 103, εκτός κι’ αν το 103 είναι μικρότερο από το 100!
Κι’ εκεί που η προπαγάνδα βαρούσε τις καμπάνες, ήλθε
τον Νοέμβριο το ΙΟΒΕ να μας πει πως τον Οκτώβριο ο Δείκτης ξαναγκρεμίστηκε στις 98,3 μονάδες!
Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, τον Οκτώβριο, με την εξαίρεση ορισμένων κλάδων του Λιανικού Εμπορίου, σημειώθηκε επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Όπως αναφέρεται, «όσο προχωρούμε προς το τέλος του έτους, πυκνώνουν και οι δυσμενείς επιπτώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν και αυτές έχουν προεξοφληθεί ως ένα βαθμό, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία όταν αποτυπώνονται και στην πράξη».
Και ιδού η ανάλυση:
- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται ελαφρώς.
- Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι αμετάβλητες.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται σταθερότητα δείκτη.
- Στις Υπηρεσίες, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.
Αναφέρεται επίσης δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σχεδόν παρέμεινε τον Οκτώβριο στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, στις -54 (από -53,7) μονάδες, ανακόπτοντας την ανοδική τροχιά του προηγούμενου εξαμήνου, αλλά παραμένοντας στην υψηλότερη τιμή του από τον Ιούλιο του 2015.
Δηλαδή μας έχουν καταδικάσει να συγκρινόμαστε με τον καταστροφικό Ιούλιο του 2015!
Σημειώστε τέλος ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία (-23,5 από -23), η Κροατία (-17,2 από -18), η Ρουμανία (-20,7 από -15) και η Ουγγαρία (-13,1 από -13,6). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης σε επίπεδο ΕΕ διαμορφώνεται εκ νέου στις -1,6 μονάδες και στην Ευρωζώνη στη -1 (από -1,2) μονάδα.
Ανοδική τάση τον Οκτώβριο σημειώνεται μόλις σε 9 χώρες (από 17 τον Σεπτέμβριο), ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 12 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

elzoni.gr