Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Νίκος Ανδρουλάκης στον ANT1: «Οι αρχηγοί είναι αναλώσιμοι, η παράταξη είναι αυτή που θα μείνει»


Φωτογραφίες: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας «Προσωπικά είτε νικήσω είτε χάσω, θα είμαι εκεί την επόμενη μέρα διότι πιστεύω ότι αυτή η παράταξη είναι πέρα από αρχηγούς. Οι αρχηγοί είναι αναλώσιμοι, η παράταξη είναι αυτή που θα μείνει». Αυτό τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί στην
εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της ενιαίας προοδευτικής παράταξης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την Κυριακή αλλά και στις 19 Νοεμβρίου θα υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές ώστε όλοι να γίνουν συνιδρυτές.
«Aυτοί θα καθορίσουν τη μορφή του ενιαίου φορέα στο ιδρυτικό συνέδριο κι όχι οι ηγεσίες ή όποιος εκλεγεί. Αυτό τουλάχιστον επιβάλλεται μέσα από μια νέα προσπάθεια η οποία θα φτιάξει ένα θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα που θα λειτουργεί με εσωκομματική δημοκρατία, που θα σέβεται το κράτος, τους θεσμούς, θα λειτουργεί με αξιοκρατία και πάνω από όλα θα σκοτώσει το αρχηγικό κόμμα. Το κόμμα που συνήθως τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο αρχηγός και η παρέα του. Εμείς θέλουμε κάτι διαφορετικό να γίνει στην Ελλάδα, να αποτελέσει ντόμινο και για τα υπόλοιπα κόμματα. Να δημιουργηθούν κόμματα που θα είναι πραγματικά κύτταρα της δημοκρατίας».
Ερωτώμενος για το τι πρεσβεύει η υποψηφιότητά του ανέφερε ότι οι ιδέες του εμφορούνται από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. «Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό. Η χώρα χρεοκόπησε. Δυο πράγματα πρέπει να γίνουν. Να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα αφορά τους πολλούς κι όχι τα προνόμια των λίγων και να αποκλιμακωθεί η φορολογία με προοδευτικό τρόπο για να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη. Για να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς, επομένως μείωση της ανεργίας και τα παιδιά μας να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό».
Στην ερώτηση για την ενότητα της επόμενης ημέρας ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει στην ενότητα των ιδεών, των θέσεων και της συλλογικότητας. Εάν τώρα κάποιος δεν σεβαστεί αυτή την ενότητα, προφανέστατα θα είναι αμετανόητος. Πιστεύω πως δεν θα συμβεί αυτό. Η μαζική συμμετοχή θα είναι εγγύηση ενότητας.
Τέλος, ερωτώμενος για τις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά τη θέση του.
«Θέλω να είμαι καθαρός απέναντι σε όλους. Θα μιμηθούμε τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών κομμάτων τα οποία πηγαίνουν στις εκλογές με ένα πρόγραμμα και λένε «ψηφίστε μας για να είμαστε κομμάτι της κυβέρνησης της επόμενης μέρας».
Εάν ο λαός μας τιμήσει και πάρουμε μεγάλο ποσοστό τότε θα πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η προγραμματική συμφωνία. Θα καλέσουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Εάν κάποιος συμφωνεί με τις προτεραιότητες που έχουμε για την πατρίδα, θα προχωρήσουμε.
Εάν δεν συμφωνεί, θα μείνουμε στη λογική αντιπολίτευση όπως γίνεται στην Ευρώπη. Ο κ. Σουλτς αυτό είπε: ψηφίστε με για να μείνω. Δεν τον ψήφισαν, πήγε στην αντιπολίτευση».

Νίκος Ανδρουλάκης