Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Με μεγαλοπρέπεια η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Με κάθε μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει στην ημέρα, ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πολιτικών αρχηγών, της στρατιωτικής ηγεσίας .
Φέτος συμμετείχε και το Πολεμικό Ναυτικό λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η έναρξη της σιγής σήμανε με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη, που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εντυπωσίασαν τα πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού.Μονάδες του πεζικού, της αεροπορίας στρατού, του ναυτικού, των ειδικών δυνάμεων, αλλά και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών παρήλασαν σε άψογους σχηματισμούς και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη ήταν το μήνυμα του λημνιακής καταγωγής πιλότου της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16C «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος, πραγματοποίησε εκπληκτικούς ελιγμούς πάνω από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας απογειωθεί από την 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.«Το ΟΧΙ αποτελεί συνέχεια του «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα. Δείχνει το σθένος και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Σ’ αυτή την επέτειο πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Χρόνια πολλά, Ελλάδα», είπε από το κόκπιτ ο χειριστής του αεροσκάφους, αφού προηγουμένως είχε αφήσει άφωνους όλους τους παρευρισκόμενους με τους ελιγμούς του! 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Επισμηναγό είπε: «Κύριε Eπισμηναγέ, τα φτερά σας, τα φτερά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του ανθρωπισμού και της ειρήνης. Στέλνουν, όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα και το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το έθνος μας είναι υπερήφανο για εσάς. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει πάντα στις πτήσεις σας. Χρόνια πολλά».  
Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε στη δήλωσή του πως το
«Το πάνδημο «ΟΧΙ», που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας. Είναι το διαχρονικό «ΟΧΙ» σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα «ΟΧΙ» που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό «ΝΑΙ» στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ’ εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης». 
«Το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Χαρακτήρισε άριστη τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχή, δυνατός αέρας και κρύο) κάτω από τις οποίες έγινε.  ...