Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΙΝΥΑΕ



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
Email: tub@elinyae.gr, Τηλ: 6977806266, 6979245529

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (5/9/2017)

Μέσα στο καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στο ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ κατέθεσαν εισήγηση-πρόταση  που περιλαμβάνει διακοπή λειτουργίας των Παραρτημάτων Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης, Βόλου με απόλυση των συναδέλφων που εργάζονται σήμερα εκεί. Το σύνολο των προτάσεων ανοίγει το δρόμο για βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις,
επιπλέον απολύσεις, καθώς και για νέες μειώσεις μισθών.
Η πρόταση για κλείσιμο των Παραρτημάτων γίνεται με πρόσχημα την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους», συνδέοντας τη λειτουργία κάθε Παραρτήματος με την ύπαρξη ιδιόκτητου κτηρίου. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο που να διασφαλίζει την ανάπτυξη του έργου του Ινστιτούτου. Κανένας στόχος δεν αναφέρεται για αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΛΑΕΚ και άλλες πηγές, με εξαίρεση μια γενική και αόριστη αναφορά για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του ΣΕΤΕ στο Ινστιτούτο.
Αν και μέχρι σήμερα στις 2 σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ του Ινστιτούτου δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, οι απολύσεις και γενικότερα το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σε Αθήνα και παραρτήματα είναι προ των πυλών, αφού δεν αποκλείονται πλέον ούτε από την πλευρά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ (και ας παρουσιάζονται με εναλλακτική μορφή)!
Ενώ οι ίδιοι οι ιδρυτικοί φορείς του Ινστιτούτου και οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ έχουν αποδεχτεί και ομολογούν ότι δεν αντιμετώπισαν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, βρήκαν την «εύκολη» λύση:  μειώσεις μισθών των εργαζομένων, συχνή και παρατεταμένη (έως και 7μηνη) μη καταβολή δεδουλευμένων και ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (ενώ υπήρχε δέσμευση για το αντίθετο). 
Αξιοπρόσεκτη είναι και η επισήμανση από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ότι υπάρχει και ζήτημα ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών του Ινστιτούτου.
Σημειώνεται επίσης και η απουσία τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικής πολιτικής από την πλευρά των ιδρυτικών φορέων για αξιοποίηση των υποδομών και των δράσεων του ΕΛΙΝΥΑΕ, πρώτα και κύρια για την υποστήριξη των μελών τους, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσουν ανταγωνιστικές δράσεις για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (με σχετική χρηματοδότηση φυσικά).
Η μεθόδευση για συρρίκνωση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και η ανάγκη για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 5 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα (18 το τελευταίο δίμηνο). Οι προτάσεις που προωθούνται οδηγούν σε ένα ΕΛΙΝΥΑΕ ντεκόρ του «κοινωνικού διαλόγου», χωρίς ουσιαστικό έργο για τη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας και ουσιαστική παρέμβαση για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου μέσα από τις υπηρεσίες του.
Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει τις δυνατότητες προώθησης της ουσιαστικής έρευνας για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο και επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας γενικά. Σχετίζεται με την κρατική πολιτική «στάσης πληρωμών» της σημερινής κυβέρνησης για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
ΔΕΝ θα πληρώσουμε εμείς το πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη!
î Απαιτούμε την άμεση απόσυρση κάθε είδους πρότασης που περιλαμβάνει απολύσεις, διακοπή λειτουργίας Παραρτημάτων, μειώσεις μισθών, αλλαγή εργασιακής σχέσης του εργαζόμενου, μεταθέσεις και άλλες βλαπτικές μεταβολές στα δικαιώματά μας.

î Διεκδικούμε αποφασιστική διασφάλιση:
Ø της σταθερής καταβολής των δεδουλευμένων μας
Ø της αύξησης της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το ΛΑΕΚ και την επανεξέταση της κατανομής των πόρων του ΛΑΕΚ στα Ινστιτούτα των «κοινωνικών εταίρων» με βάση το σκοπό τον οποίο επιτελούν και τις σχετικές ανάγκες
Ø άλλων πηγών χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ (π.χ. γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ΕΣΠΑ, προγράμματα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα των ιδρυτικών φορέων)
Ø της αναβάθμισης της ελλιπούς υλικοτεχνικής υποδομής και της ανάπτυξης του αναγκαίου έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ με περιεχόμενο δράσεων που θα ανταποκρίνεται τόσο στους καταστατικούς σκοπούς του, όσο και στις σημερινές οξύτατες ανάγκες των εργαζομένων της χώρας για την προστασία τους από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Προχωράμε σε σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, όπως:
ü  Στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις (που θα κλιμακωθούν ανάλογα με τις εξελίξεις).
ü  Παρέμβαση στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ για την αποσαφήνιση της δικής της επίσημης στάσης στα παραπάνω.
ü  Διοργάνωση ημερίδας που θα εστιάσει στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και στη σημερινή κατάσταση χρηματοδότησης δράσεων υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας (εκπαιδευτικά σεμινάρια, ερευνητικά προγράμματα, άλλες δράσεις).
ü  Συντονισμός με άλλα σωματεία από ερευνητικούς και άλλους φορείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
ü  Πραγματοποίηση συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΟΑΕΔ.
ü  Συντονισμός με άλλα σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις (σε Αθήνα και Παραρτήματα) για τη διεκδίκηση ουσιαστικής πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και διασφάλισης της ουσιαστικής λειτουργίας του ΕΛΙΝΥΑΕ γι’ αυτό το σκοπό.
ü  Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.
ü  Δημοσιοποίηση των δράσεων του σωματείου.

PPanousi