Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Σκανδαλώδεις δηλώσεις

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
«Είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στην εφημερίδα Corriere della Sera στις 3 Σεπτεμβρίου, από το Κόμο όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Ιδρύματος «Αμπροζέττι».
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ό,τι αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις,
την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».
Την επομένη, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανταπάντησε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να κατανεμηθεί το βάρος του ελληνικού προγράμματος ισότιμα και δίκαια».
Είπε επίσης ότι ακριβώς επειδή η Επιτροπή Γιούνκερ ήθελε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος του ESM, πριν από την οριστικοποίησή του τον Αύγουστο του 2015.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές και το κοινό σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα».
Και πρόσθεσε ότι, πράγματι, «η Επιτροπή Γιούνκερ, επένδυσε πολλή προσπάθεια σε χρόνο και σε πόρους για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε».
Στην πραγματικότητα, σκάνδαλο αποτελούν οι ίδιες οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί.
Διότι τα προγράμματα στην Ελλάδα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος ήταν υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας και μέλος του Eurogroup.
Και συνεχίστηκαν μια χαρά όταν εκείνος μεταπήδησε στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τον ίδιο να πιέζει με κάθε ευκαιρία, συχνά προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Στις 29 Ιουλίου 2015, ο κ. Μοσκοβισί είχε δηλώσει: «Για να υπάρξει πλήρης εμπιστοσύνη, πρέπει να φτάσουμε σ’ αυτήν την ανταλλαγή, δηλαδή μεταρρυθμίσεις έναντι του προγράμματος στήριξης, και αργότερα θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους».
Στις 25 Μαΐου 2016, μετά την συμφωνία στο Eurogroup και τις αποφάσεις για το υπερταμείο, είχε δηλώσει, αναφερόμενος στη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού και στην ψήφιση προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας: «Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα»!
Επομένως, η αποδοχή όλων αυτών των μέτρων για τον κ. Μοσκοβισί είναι «υπευθυνότητα» - και καθόλου σκάνδαλο!
Νωρίτερα μάλιστα, στις 28 Απριλίου 2016, ο κ. Μοσκοβισί είχε πει ότι το Eurogroup είναι το σωστό πλαίσιο για να αναζητηθεί μια λύση στον εν λόγω μηχανισμό (σ.σ. τον «κόφτη») και πως δεν είναι στο συμφέρον κανενός η όποια καθυστέρηση.
Ακόμη πιο πριν, στις 14 Ιανουαρίου 2016, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Ζeitung», ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι θέλει «να παραμείνει το ΔΝΤ», καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πολύτιμη μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι και θέμα αξιοπιστίας, «διότι για πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα λεπτό θέμα, όχι μόνο για τη Γερμανία». «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ», λέει ξεκάθαρα.
Και στις 7 Μαρτίου του 2016, μας είχε ενημερώσει πως, όσον αφορά το δημοσιονομικό, κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Άρα, μια χαρά του φαίνονται και τα θηριώδη πλεονάσματα που τελικά επιβλήθηκαν.
Και στις 12 Φεβρουαρίου 2016, η εκπρόσωπός του, Ανίκα Μπράιτχαρτ, μας πληροφόρηση πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο».
Τίποτε περισσότερο!
Μάλιστα, στις 21 Ιανουαρίου 2016, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα «υπογράμμισε», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, «τη σημασία ενός φιλόδοξου σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού» και την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το ελληνικό Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Και τα δύο είναι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», είχε ξεκαθαρίσει η Α. Μπράιτχαρτ.
Κανένα σκάνδαλο, λοιπόν, και πάλι…
Το είχε, άλλωστε, ξεκαθαρίσει ο κ. Μοσκοβισί και στις 14 Ιανουαρίου 2016: «Αυτό που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο».
Και τον δραματικό Ιούνιο του 2015, ο Μοσκοβισί ήταν εκείνος που
ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες προτάσεις από την Αθήνα δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις Τσίπρα με Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ.
Στις 2 Ιουνίου 2015, ο Μοσκοβισί, που μετείχε ενεργά στις συζητήσεις ως αρμόδιος επίτροπος, μας είχε ξεκαθαρίσει πως «ο χρόνος πιέζει», αν και «έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα». Προσθέτοντας σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ότι «δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα»!
Όταν προκηρύχθηκε το περίφημο «δημοψήφισμα», με κείμενό του που ανήρτησε στο διαδίκτυο, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους πίστευε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ψηφίσουν «Ναι». Όπως έγραψε, αν οι Έλληνες πουν «Ναι» οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα βελτιωθούν, ενώ αν πουν «Όχι» θα υπάρξει επιδείνωση.
Πρόσθετε επίσης ότι τους τελευταίους έξι μήνες χάθηκε κάθε ελπίδα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι οι ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη είναι ποικίλες, κάνοντας λόγο για «μπλόφες πόκερ», για «κοντόφθαλμους υπολογισμούς» και για «ακραίες λογικές» και τονίζοντας πως το κόστος το φορτίζεται ούτως η άλλως ο ελληνικός λαός.
Και όταν, στις 20 Αυγούστου του 2015, προκηρύχθηκαν οι εκλογές η εκπρόσωπός του, μέσω twitter διακήρυξε: «Η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία».
Ούτε τότε είχε δει κάποιο σκάνδαλο…
Όπως δεν είχε δει κανένα σκανδαλο και όταν, σε δήλωσή του της 18ης Ιουνίου 2015, είχε πει ότι «οι προτάσεις των θεσμών δεν είναι από κοινωνικής απόψεως απαράδεκτες»!
Προφανώς, αφού τρεις μέρες νωρίτερα τις είχε παρουσιάσει η εκπρόσωπός του!
Το 2014 πίεζε το ίδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί για αντικρουόμενες δηλώσεις (14 Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά).
«Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», είχε δηλώσει ο Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά – οπότε ούτε τότε υπήρχε κατά τη γνώμη του κάτι το σκανδαλώδες…
Και ζητούσε κι’ άλλες μεταρρυθμίσεις (που επίσης δεν τις έβρισκε σκανδαλώδεις).
Ακατανόητα πράγματα δηλαδή!

elzoni.gr