Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ψηφίστηκε η σύμβαση ΦΟΔΣΑ-Περιφέρειας για τα απορρίμματα

Με ψήφους (ονομαστική ψηοφορία με καταγραφή των ονομάτων που ψήφισαν, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Άργους) 22 υπέρ, έναντι 17 κατά (υπήρξαν και 3 απουσίες), η γενική συνέλευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που διεξήχθη, σήμερα το απόγευμα στην Τρίπολη, αποδέχθηκε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ αυτής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Αυτό σημαίνει, ότι, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια, να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση του ΣΔΙΤ (έχουν βελτιωθεί όροι του) και στην υπογραφή του έργου με τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ).
Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρξαν εκπλήξεις, σε σχέση με τις προθέσεις των μεγάλων δήμων της Πελοποννήσου.
Κάποιοι απ’ τους 26 Δήμους, τάχθηκαν καθαρά υπέρ του ΣΔΙΤ, κάποιοι άλλοι, συμφώνησαν με το ΣΔΙΤ, επιθυμώντας ωστόσο, περαιτέρω βελτιώσεις και προσαρμογές, ενώ δήμοι, όπως αυτοί, της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Άργους, της Κορίνθου και της Βόρειας Κυνουρίας, αντιστάθηκαν στο ΣΔΙΤ, επιμένοντας στην αποκεντρωμένη-δημοτική-διαδημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, υπενθυμίζοντας στο τέλος, ότι θα μείνουν πιστοί στις θέσεις τους και ότι θα διεκδικήσουν νομικά το δίκιο τους. Μάλιστα, ο κ. Πνευματικός (δήμαρχος Κορινθίων), μη θέλοντας να νομιμοποιήσει με την παρουσία του την διαδικασία της ψηφοφορίας, αποχώρησε απ’ την αίθουσα.
Ένας άλλος δήμος, αν και συμφώνησε με την μέθοδο ΣΔΙΤ, είχε απορίες για την συγκεκριμένη σύμβαση και είπε «όχι» στην ψηφοφορία.
Όσον αφορά το θέμα της εκλογής νέου προέδρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα (έχει παραιτηθεί εδώ και ημέρες ο πρόεδρος Γρυπιώτης), η εκκρεμότητα αυτή, πρόκειται να λυθεί σε νέο συμβούλιο αφού υπήρξε αναβολή.