Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Μητσοτάκης στην ΔΕΘ χωρίς υποσχέσεις αλλά με ρεαλιστικό πρόγραμμα - Επιμενει ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/02/mitsotakis-lesvos-1000.jpg
Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί για τη Ν.Δ. ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην πορεία όχι μόνο προς τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά και για την προετοιμασία της ώστε να αποτελέσει μια επιτυχημένη κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ετσι, μετά τις 20 Αυγούστου που το σύνολο των γαλάζιων στελεχών θα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, αναμένεται να εντατικοποιηθούν πλέον οι συσκέψεις με αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μια επίσκεψη που δεν θα
περιοριστεί στην καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά θα λάβει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά και θα συνδυαστεί με ένα δεκαήμερο πρόγραμμα περιοδειών και τοπικών εκδηλώσεων της Ν.Δ. σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με συμμετοχή τομεαρχών, βουλευτών και μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για το κυβερνών κόμμα, που παραπέμπει στο γνωστό προεκλογικό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά εφαρμόζονται μέχρι σήμερα οι πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, επιδίωξη της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι σε ό,τι την αφορά να εξακολουθήσει να συνδυάζεται η ΔΕΘ με την προβολή «ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος». Η Πειραιώς θα ενθαρρύνει τους πολίτες να συγκρίνουν για μία ακόμη φορά την παρουσία και τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, προεξοφλώντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βγει συντριπτικά κερδισμένος από αυτή τη σύγκριση. Αυτό πιστεύουν ακράδαντα ότι συνέβη και πέρυσι, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε στη ΔΕΘ για πρώτη φορά τον οδικό χάρτη μείωσης φόρων και αντίστοιχης περικοπής δημόσιων δαπανών, στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας» που προτείνει η Ν.Δ. στην ελληνική κοινωνία ως βάση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πεποίθηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι ήδη από τότε άρεσε να δίδεται πειστική απάντηση στο ερώτημα «εάν μπορεί να υπάρξει, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, μια άλλη πολιτική πρόταση που να δίνει θετική προοπτική στην ελληνική κοινωνία». Και στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί φέτος, συνδυάζοντας το διαρκές αίτημα για πολιτική αλλαγή με την περαιτέρω ενίσχυση του θετικού μηνύματος για την κυβερνητική ετοιμότητα της Ν.Δ.
Κατά τη φετινή επίσκεψη στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση προτάσεων της Ν.Δ., επιμένοντας όμως -όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του- στη γραμμή της σύγκρουσης με τον λαϊκισμό και στην αποφυγή κάθε υποσχεσιολογίας. Σταθερή θέση, όπως τονίζουν, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να δεσμεύεται για λίγα, τα οποία όμως είναι σε θέση να υλοποιήσει ως κυβέρνηση στο σύνολό τους.
Στην Πειραιώς μιλούν για «τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις», για παρουσίαση συνολικής πολιτικής που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα δίνει ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και προαναγγέλλουν έναν προγραμματικό λόγο που θα συνδέεται με «το ρεαλισμό, την πραγματική ελπίδα, την αισιοδοξία, την ενότητα και την αλήθεια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν η περσινή ΔΕΘ συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «αυριανού πρωθυπουργού της χώρας» -και αυτό αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και στο διαρκώς αυξανόμενο από τότε δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου έναντι του Αλέξη Τσίπρα- στόχος της φετινής παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει ακόμη περισσότερους πολίτες πως η Ν.Δ. δεν θα είναι απλά η επόμενη κυβέρνηση, αλλά «θα είναι μια πολύ καλή κυβέρνηση».
«Δεν μου αρκεί να κερδίσουμε επειδή ο κόσμος έχει πια αποφασίσει να διώξει τη σημερινή καταστροφική κυβέρνηση. Πρέπει να πείσουμε ότι θα είμαστε μια πολύ καλή κυβέρνηση», τονίζει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συχνά υπενθυμίζει -και προς τα στελέχη του- πως «οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση». «Δεν θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Θα τις κερδίσει η Ν.Δ.», είχε πει χαρακτηριστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Εξόρμηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς εξαιρέσεις
Σημαντικό τμήμα του προγράμματος της Ν.Δ. έχει ήδη παρουσιαστεί τμηματικά, αλλά η κατάρτισή του, που συνιστά μια δυναμική διαδικασία, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια των οποίων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμματίζει και εξόρμηση σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο -όπως λένε στην Πειραιώς- να συζητήσει με τους πολίτες για το δικό της σχέδιο, αλλά και να ακούσει προτάσεις που θα μπορούσε και η ίδια να αξιοποιήσει. Κατάληξη αυτής της πορείας αναμένεται να αποτελέσει το Συνέδριο Θέσεων που προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου και αποτελεί, μετά τη ΔΕΘ, το δεύτερο μεγάλο σταθμό για τη Ν.Δ. τους επόμενους μήνες.
Το άνοιγμα της Ν.Δ. θα απευθυνθεί, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, σε όλους τους πολίτες, «χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις». «Μιλάμε με όλη την κοινωνία. Χωρίς εξαιρέσεις. Δεν περιχαρακωνόμαστε, δεν χαρίζουμε τίποτα στους ψευτοαριστερούς. Ούτε την κοινωνική ευαισθησία τους χαρίζουμε ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, προαναγγέλλοντας τη δράση «Λύσεις χωρίς Κόστος» που αναμένεται και αυτή να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα. Θα περιλαμβάνει οργανωμένες συζητήσεις με εκατοντάδες φορείς για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, με στόχο να βρεθούν λύσεις χωρίς κόστος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανησυχία εν όψει της τρίτης αξιολόγησης για «δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση»
 Πεπεισμένη ότι ο επιδιωκόμενος από την κυβέρνηση αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας θα αποδειχθεί σύντομα «όνειρο θερινής νυκτός», η ηγεσία της Ν.Δ. χαράσσει τη δική της αντιπολιτευτική στρατηγική εν όψει του επερχόμενου «θερμού» φθινοπώρου, επιμένοντας στην ακόμη πιο έντονη ανάδειξη των επιπτώσεων που έχει η κυβερνητική πολιτική σε όλα τα πεδία.
«Σύμμαχός» της και η ίδια η πραγματικότητα που, ακόμη και τις ημέρες της… θερινής ραστώνης, ανέδειξε αρκετές αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όπως οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, οι μεγάλες και διαρκείς επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα αμφίσημα κυβερνητικά μηνύματα προς επενδυτές, η επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, αλλά και η ανικανότητα στην ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και πέραν της οικονομίας, με τελευταίο παράδειγμα την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Η αντιπολιτευτική ατζέντα της Πειραιώς θα είναι συνολική και θα συνεχίσει να κινείται στους ίδιους ρυθμούς «σκληρού ροκ» απέναντι σε μια κυβέρνηση της οποίας η περαιτέρω παραμονή στην εξουσία είναι σαφές, κατά τη Ν.Δ., ότι βλάπτει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία μέχρι την καθημερινότητα και τους θεσμούς.
Δεν είναι μόνο τα δύο αχρείαστα Μνημόνια, η συνολική ζημιά 100 δισ. ευρώ και τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ στην προσπάθεια «να φθάσουμε εκεί που ήμασταν στο… τέλος του 2014», όπως λένε στην Πειραιώς αναφερόμενοι στη «χαμένη τριετία».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι δεν έχουμε καταφέρει ούτε καν αυτό και επιμένουν ότι δεν υπάρχει πραγματικό υπόβαθρο που να δικαιολογεί το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την περιορισμένη έξοδο στις αγορές. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, καθώς το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό συντηρεί τον γαλάζιο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί εκ νέου η ίδια τακτική «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, που έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και σε αχρείαστες επιπλέον επιβαρύνσεις για την κοινωνία. «Τα αυξημένα εκκαθαριστικά, οι μειωμένες συντάξεις, οι χαμηλότεροι μισθοί δεν είναι ούτε αυταπάτη ούτε ψέμα, είναι η σκληρή πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στο «δριμύ κατηγορώ» τόσο για την πολιτική της υπερφορολόγησης που επιλέγει η κυβέρνηση αντί μείωσης δαπανών όσο και για τον συνδυασμό «ιδεοληψίας και διαχειριστικής ανεπάρκειας» που αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, ακόμη και σε περιπτώσεις που η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους. Θεωρεί δεδομένο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να μεταμορφωθεί -ακόμη και υπό την πίεση των δικών της μνημονιακών δεσμεύσεων- σε μεταρρυθμιστική δύναμη και αυτός είναι λόγος που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την «πολιτική αλλαγή» το συντομότερο δυνατόν. «Μια φερέγγυα και αξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία θα αγκαλιάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί αυτές επιβάλλονται από το Μνημόνιο, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα, μπορεί να πετύχει μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων», είναι το μήνυμα που θα συνεχίσει να στέλνει η ηγεσία της Ν.Δ. προς τους πολίτες για να πείσει ότι υπάρχει δρόμος απεγκλωβισμού και από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν για τη χώρα και τους πολίτες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο της γαλάζιας αντιπολιτευτικής στρατηγικής θα βρεθεί και η ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, με το θέμα της δημόσιας ασφάλειας να διατηρείται σταθερά στην πρώτη γραμμή, όπου θα παραμείνουν και η Παιδεία, η Υγεία, ενώ έμφαση θα δοθεί και στη Δημόσια Διοίκηση μετά και τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης που δείχνουν πως «η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς. Ψηλά στη γαλάζια αντιπολιτευτική ατζέντα θα παραμείνουν και τα ζητήματα των θεσμών, με έμφαση στην «υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου», στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη και την «έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών», που της καταλογίζει η Πειραιώς.
«Κολλημένοι με την καρέκλα, κανένα ηθικό πλεονέκτημα…»
Πρόκειται για κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή της στην εξουσία, επιμένουν στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από την εξέλιξη της διαφωνίας Βούτση- Καμμένου. Η αξιωματική αντιπολίτευση τη συνέδεσε με τον ενδιαφέρον τους «να συνεχίσουν να κάθονται στην καρέκλα», μπροστά στην οποία υποχωρούν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές δύο κομμάτων που έχουν ως μοναδικό πλέον συνεκτικό στοιχείο στη διακυβέρνησή τους την… εφαρμογή του Μνημονίου! Και όχι το… «ηθικό πλεονέκτημα», που στη Ν.Δ. πιστεύουν ακράδαντα ότι έχει ήδη καταρρεύσει υπό το βάρος μιας διακυβέρνησης που -με πρόσφατο παράδειγμα το «άρωμα κομματισμού» που αναδύεται από την τοποθέτηση του κ. Στ. Παππά στον ΟΑΣΘ- όχι μόνο δεν αντιμετώπισε παθογένειες του παρελθόντος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τις εφαρμόζει «στον υπερθετικό βαθμό».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
 achondropoulos@e-typos.com