Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Μια πολύ παγερή αύξηση!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν κανείς σταθεί στον γενικό τίτλο, είτε θα εκπλαγεί, είτε θα… πανηγυρίσει – ανάλογα αν ανήκει στην πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου είτε όχι.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 είχαμε αύξηση στην κατανάλωση πετρελαιοειδών κατά 3,2%.
Το (στατιστικό) μυστικό βρίσκεται στην ανάλυση των στοιχείων που ακολουθεί και που κρύβεται από τον γενικό και θριαμβευτικό τίτλο.
Κατ’ αρχήν, επειδή για πρώτη φορά στα συγκεντρωτικά στοιχεία κατανάλωσης πετρελαιοειδών περιλαμβάνεται η κατανάλωση υγραερίου – οπότε η «αύξηση» δεν είναι αύξηση, διότι… με τι συγκρίνεται;

Κατά δεύτερον διότι η αύξηση προέρχεται από την αύξηση στην κατανάλωση της σούπερ αμόλυβδης βενζίνης, κατά 13,6%, του πετρελαίου κίνησης, κατά 4,3% και του υγραερίου, κατά 4,3% (που, όπως είπαμε, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά).
Και τελικά φθάνουμε στην πραγματική είδηση: Το 2016 σημειώθηκε μείωση στη βενζίνη σούπερ (-33,7%), στην αμόλυβδη (-2,2%) και, και… στο πετρέλαιο θέρμανσης (-13,6%)!
Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι περιφέρειες της χώρας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία και ακολουθούν οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κρήτης, της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου. Η χαμηλότερη κατανάλωση παρατηρείται στις περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.
Επομένως, είχαμε αύξηση στην κατανάλωση πετρελαιοειδών, αλλά μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης!
Κατά τα λοιπά, είχαμε… αύξηση, αλλά… παγώσαμε περισσότερο.
Κάθε σχόλιο περιττεύει…
Διότι πραγματικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ… παγερή αύξηση!

elzoni.gr