Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Γ. Ψυχογιός: «Να είμαστε αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του trafficking - Να διασφαλίσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων»



http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2016/10/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82.jpgΤην Τετάρτη 1η Μαρτίου συνεδρίασε στη Βουλή η Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων με θέμα τον προγραμματισμό των εργασιών της για την επόμενη περίοδο. Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε τα εξής κατά την τοποθέτησή του:
«Έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προστατέψει δικαιώματα, όπως για παράδειγμα στην Υγεία ή στην Παιδεία που δεν πρέπει να είναι εμπορεύματα και παραμένουν κοινωνικά αγαθά, πόσο μάλλον σε ζητήματα trafficking (εμπορίας και εκμετάλλευσης), ζωής και αξιοπρέπειας ανθρώπων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη ευαίσθητη και αποτελεσματική.

Διότι είναι ανεπίτρεπτο σε συνθήκες οι οποίες μας δίνουν δυνατότητες για μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει, οι ανισότητες να μην εξαλείφονται και πρέπει σ' αυτή την κατεύθυνση ως Υποεπιτροπή να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις.
Η πρώτη σίγουρα έχει να κάνει με το Προσφυγικό, με τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τη χώρα μας και με κάποια αδιέξοδα που υπάρχουν στην καθημερινή του διαχείριση. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καλέσουμε προς ακρόαση αρμόδιους φορείς από το Υπουργείο και τις δομές φιλοξενίας αλλά και ανθρώπους όπου έχουν συμβάλει εθελοντικά, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το τι γίνεται και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε.
Ένα δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων στις οποίες με το μανδύα της εργασίας ή της απασχόλησης έρχονται άνθρωποι από τρίτες χώρες, ακόμη και από την Ε.Ε., προκειμένου να απασχοληθούν ως εργάτες γης, αλιείς, υπάλληλοι στον τουρισμό κ.λπ. και καταλήγουν αντικείμενα εκμετάλλευσης με το χειρότερο τρόπο. Επομένως, νομίζω ότι μπορούμε να καλέσουμε εδώ συνεταιρισμούς αγροτών, εκπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και εκπροσώπους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μικρομεσαίων ή άλλων, προκειμένου να διασφαλίσουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση την τήρηση της νομοθεσίας.
Το τελευταίο είναι το κομμάτι, όπου επίσης υπάρχει ο μανδύας της συμμετοχής σε καλλιτεχνικές ή αθλητικές δραστηριότητες για ανθρώπους,  οι οποίοι έρχονται είτε από τα Βαλκάνια είτε από άλλες περιοχές και επίσης καταλήγουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μάλιστα συγκεκαλυμμένης».
Κόρινθος, 02.03.2017

Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας - ΣΥΡΙΖΑ