Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: ΕΡΩΤΗΣΗ για την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Το ζήτημα των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και γενικότερα την προετοιμασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. θέτει με Ερώτηση του στο Υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας
Ο κ.Δήμας ζητά να ενημερωθεί για το βαθμό ετοιμότητας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών την φετινή περίοδο αλλά και ειδικότερα για το σχεδιασμό του Υπουργείου για το Νομό Κορινθίας, καθώς με τις πρόσφατες μετακινήσεις, μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό κατά 4 πυροσβέστες και έναν αξιωματικό, έχει δημιουργηθεί σχετική ανησυχία.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Εσωτερικών
Θέμα: Ετοιμότητα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
15.03.2017
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με δεδομένο πως σημαντικός αριθμός πυροσβεστών μετακινήθηκαν προς τα αεροδρόμια της χώρας από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια, εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο είναι επαρκώς στελεχωμένη η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της θερινής περιόδου.
Συνεπώς, ενόψει της θερινής περιόδου του 2017, για την οποία ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός ώστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, να είναι επαρκώς στελεχωμένη και να διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή με σκοπό τη δυνατότητα άμεσης και ουσιαστικής επέμβασης για την προστασία του δασικού μας πλούτου.
Όλα αυτά την στιγμή που δυστυχώς παραμένει ανοικτό και το ζήτημα της ομογενοποίησης του προσωπικού καθώς προκύπτουν σημαντικές δυσλειτουργίες με τα διαφορετικά καθεστώτα που διέπουν του πυροσβέστες (μόνιμο προσωπικό, 5ετείς, εποχικοί, εθελοντές) με αποτέλεσμα ο συντονισμός να δυσκολεύει πολύ και να τίθενται και ζητήματα ασφάλειας.
Ως εκ τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών την φετινή περίοδο;
- Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός του Υπουργείου για ενίσχυση του προσωπικού αλλα και των υλικοτεχνικών υποδομών;
  • Ειδικότερα, ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το Νομό Κορινθίας, καθώς με τις πρόσφατες μετακινήσεις, μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό κατά 4 πυροσβέστες και έναν αξιωματικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για έλλειψη προσωπικού; Περιλαμβάνεται σε αυτό τον σχεδιασμό η ενδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορινθίας με επιπλέον προσωπικό και οχήματα;