Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ολυμπιακός - Μπεσίκτας: Με Καμπιάσο και Ρέτσο βασικούς

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με τη χθεσινή προπόνηση την προετοιμασία του για το αποψινό μεγάλο ματς με την Μπεσίκτας και ο νέος τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Βασίλης Βούζας, έχει πάρει τις αποφάσεις του για την εντεκάδα με την οποία θα παρατάξει την ομάδα του.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την απόφαση του νέου τεχνικού των Πειραιωτών να παίξει με δύο καθαρούς αμυντικούς μέσους, τον Ρομαό και τον Καμπιάσο. Αυτό έδειξε ο Βούζας στη χθεσινή προπόνηση της ομάδας του λιμανιού και είναι αναμφίβολα μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις επιλογές και την τακτική του προκατόχου του, Πάουλο Μπέντο.
Η χθεσινή προπόνηση πάντως δεν είχε καλά νέα για τον Βούζα, καθώς ο Μανουέλ Ντα Κόστααισθάνθηκε και πάλι ενοχλήσεις και θα είναι εκτός βασικής εντεκάδας. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Ολυμπιακού και θα δοκιμάσει και σήμερα το μεσημέρι για να δει αν θα είναι τελικά στη 18άδα.
Συνεπώς τη θέση του στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού θα πάρει ο Παναγιώτης Ρέτσος. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την εντεκάδα με την οποία θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός, όλα δείχνουν ότι θα είναι η ακόλουθη: Τερματοφύλακας ο Λεάλι και στο δεξί άκρο της άμυνας ο Φιγκέιρας.
Στο κέντρο της αμυντικής γραμμής των πρωταθλητών θα αγωνιστούν οι Μποτία Ρέτσος και αριστερό μπακ θα είναι μάλλον ο Ντε Λα Μπέγια, αν και τη θέση διεκδικεί και ο Σισοκό.
Οπως προαναφέραμε στον άξονα της μεσαίας γραμμής θα είναι ο Ρομαό με τον Καμπιάσο και μπροστά τους σε ρόλο επιτελικού χαφ θα παίξει ο Κώστας Φορτούνης. Στα δύο άκρα της επίθεσης θα είναι ο Μανθάτης και ο Ελιονούσι, ενώ στην κορυφή θα αγωνιστεί ο Ανσαριφάρντ.
Εχουμε πει πολλές φορές μέσα στη σεζόν πως αυτή η χρονιά είναι μακράν η πιο «τρελή» των τελευταίων ετών στον Ολυμπιακό. Δεν χρειάζεται ανάλυση του γιατί, φαντάζομαι. Και έτσι απόψε ο Ολυμπιακός, με νέο προπονητή τον Βασίλη Βούζα και με το ρόστερ όλο ξανά διαθέσιμο (πλην του Τσόρι, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής), μπαίνει στη δεύτερη κατά σειρά ελληνο-τουρκική «μάχη» για το Γιουρόπα Λιγκ.
Η Οσμανλίσπορ ήταν η εμπροσθοφυλακή που με τον Πέρση στράικερ ο Ολυμπιακός προσπέρασε σαν «σίφουνας» στην Αγκυρα. Και από τους «32» βρέθηκε μετά από χρόνια στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Η Μπεσίκτας είναι η «ελίτ» των Τούρκων. Είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν στο ποδόσφαιρό τους. Φέτος είναι ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα ομάδα από τον Ολυμπιακό.
ε καλύτερη κατάσταση, με πιο «γεμάτο» και ποιοτικό ρόστερ. Είναι το φαβορί. Είναι αυτή που έχει το «πρέπει» σε αντιστοιχία με τον Ολυμπιακό. Βεβαίως ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια ως μέγεθος είναι πιο μεγάλο από τους Τούρκους. Σε μια άλλη χρονιά θα ήταν αντίστροφα τα πράγματα. Το τώρα όμως κοιτάμε. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του την ευκαιρία να πετύχει κάτι πολύ ωραίο.
Να μπει στα προημιτελικά. Η Μπεσίκτας είναι το φαβορί, αλλά δεν είναι και η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη φέτος ρίχνει «άσφαιρα». Μόνο «κάστρο» δεν το λες, όπως παραδοσιακά ήταν. Καιρός να γίνει, θα έλεγα. Αλλά το πρώτο πράγμα που θαρρώ πρέπει να προφυλάξει ο Ολυμπιακός είναι τα μετόπισθεν. Το μηδέν στην άμυνα είναι πολύτιμο.
Το 0-0, όπως με την τουρκική εμπροσθοφυλακή, θα είναι καλό, θα αφήσει την πρόκριση ανοικτή για την Πόλη. Το βάρος θα είναι μεγαλύτερο για τους Τούρκους, που διαχρονικά δεν διακρίνονται για τη σταθερότητά τους. Ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο είναι.
Η ενδεκάδα των Τούρκων
Για τους Τούρκους το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι: Φάμπρι (τέρμα), ΜαρσέλοΤόσιτς (στο κέντρο της άμυνας), Γκιονούλ (δεξιά), Αντριάνο (αριστερά), ΧάτσιντσονΟζιακούπ (αμυντικά χαφ), Κουαρέσμα (μπροστά τους), Ταλίσκα (δεξιά μπροστά), Μπάμπελ (αριστερά) και προωθημένος ο Αμπουμπακάρ
Διαιτητής θα είναι ο Μακέλιε, βοηθοί οι Ντικς, Στέεγκστρα  και επιπρόσθετοι βοηθοί οι  Μπλομ, Γιόκεμ. Τέταρτος ο Βράις (όλοι από την Ολλανδία)

«Καμίνι» το γήπεδο
Ο κόσμος θα είναι και απόψε ο δωδέκατος παίκτης των «ερυθρόλευκων», καθώς οι οπαδοί των Πειραιωτών θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις εξέδρες του Καραϊκάκη. Οι φίλαθλοι της ομάδας του Πειραιά θα ενισχύσουν τους πρωταθλητές στην προσπάθειά τους να πάρουν μια νίκη με «καθαρό» σκορ, μετατρέποντας σε... καμίνι το γήπεδο.

Η πιο γνωστή παροιμία για τον τρίτο μήνα του χρόνου μπορεί να προσαρμοστεί και στον Ολυμπιακό. Γιατί ο Μάρτης είναι ο γδάρτης των... ονείρων του για ευρωπαϊκή διάκριση. Εξι αποκλεισμούς μετρούν οι «ερυθρόλευκοι» μήνα Μάρτιο με απολογισμό 8 ήττες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 νίκη χωρίς βέβαια αντίκρισμα...
Το 2014 ηττήθηκαν 3-0 στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ αδυνατώντας να διαχειριστούν τη νίκη 2-0 που είχαν σημειώσει στο Καραϊσκάκη τον Φλεβάρη Στην αντίστοιχη φάση του Γιουρόπα Λιγκ το 2012 ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μέταλιστ εκτός έδρας (0-1), αλλά στη ρεβάνς στο Φάληρο έχυσε την καρδάρα με το γάλα χάνοντας 1-2 (αν και προηγήθηκε).
Το 2010 ηττήθηκε 2-1 από την Μπορντό στη Γαλλία και αποκλείστηκε στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (έχοντας χάσει και Φλεβάρη εντός έδρας με 0-1). Στην ίδια καμπή της διοργάνωσης το 2008 η Τσέλσι αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο (3-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ», μετά το 0-0 στο Φάληρο τον Φλεβάρη).
Το 2005 στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ οι Πειραιώτες δεν προέβαλαν αντίσταση στη Νιούκαστλ γνωρίζοντας δύο ήττες (1-3 και 4-0). Μάρτη μήνα όμως έπαιξε δύο φορές και σε προημιτελικά ο Ολυμπιακός.
Το 1999 κόντρα στη Γιουβέντους με τον αποκλεισμό από το περιβόητο φύσημα του ανέμου στο γκολ του Κόντε στο ΟΑΚΑ (2-1 ήττα εκτός, μετά 1-1 εντός) στο Τσάμπιονς Λιγκ και το 1993 στο Κυπελλούχων απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1 εντός, ήττα 3-1 εκτός). Οπότε κόντρα στην Μπεσίκτας καλείται να ξορκίσει και την κατάρα του Μάρτη.