Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση Τσίπρα – Ματαρέλα με... κοινές ανησυχίες

Συνάντηση Τσίπρα – Ματαρέλα με... κοινές ανησυχίες
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων, και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών.
Παράλληλα, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια».

«Επιπλέον, εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στους δεσμούς, τις αξίες και τους αγώνες που συνδέουν την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα για την αναγκαιότητα να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα, Ελλάδα και Ιταλία συμπορεύονται.

«Είμαστε ευτυχείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, διότι είναι ο ίδιος μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί μια μεγάλη φίλη χώρα, με την οποία για πολλά χρόνια συμβαδίζουμε και στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της ιστορίας μας εδώ και χιλιετηρίδες» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία εργάζονται από κοινού, ώστε να υπάρχει ειρήνη και να δυναμώσουν οι δυνάμεις της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται στο μάτι μιας γενικότερης αποσταθεροποιημένης περιοχής (και από τη Βόρεια Αφρική και από τη Μέση Ανατολή) και βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων.

«Εργαζόμαστε από κοινού και με τις ίδιες αξίες, έτσι ώστε να υπάρχει η αλληλεγγύη, η φιλία και η φιλοξενία για τους εκατοντάδες χιλιάδες απόκληρους που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη μέσα από τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε από κοινού για τα πολύ μεγάλα θέματα της οικονομίας, της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Τόσο η Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και της Ευρώπης, όσο και η Ελλάδα, υφίστανται τις άδικες και αδυσώπητες καταστάσεις, με βάση τις οποίες αυτή η οικονομική κρίση παράγεται και αναπαράγεται και δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Νότο, επίσης ο κ. Βούτσης.

«Πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη και σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί. Αυτά είναι και τα μεγάλα διακυβεύματα μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάληξη των αντιπαραθέσεων πάνω σ’ αυτά τα μείζονα προβλήματα, είτε θα δώσουν ζωή, είτε θα οδηγήσουν σε ιστορικά ανεπίτρεπτα αδιέξοδα την ίδια την πορεία της Ε.Ε.. Αυτός είναι τελικά ο αγώνας τον οποίο πρέπει να δώσουν χέρι - χέρι οι χώρες του Νότου και όχι μόνο, για να υπερνικήσουν τις δυσκολίες τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκεται στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μια έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα», δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη θερμή υποδοχή.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες που ενώνονται, όχι μονάχα από μια εξαιρετική ανθρωπιστική, ανθρώπινη, πολιτιστική και πολιτική σχέση εδώ και χιλιετίες. Είναι δύο χώρες που καλούνται να ερμηνεύσουν και ερμηνεύουν σήμερα τις αξίες του πολιτισμού, που η Ελλάδα και η Ευρώπη προσέφεραν στον κόσμο. Αξίες όπως η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, ο διάλογος με τους άλλους, αποτελούν τη βάση του σύγχρονου Πολιτισμού. Αυτές τις αξίες θέλουν η Ελλάδα και η Ιταλία να συνεχίσουν να μεταφέρουν στην ανθρωπότητα», είπε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο κ. Ματαρέλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συμμερίζονται μια κοινή αντίληψη για τη διεθνή πολιτική, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επίσης κοινή οπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως η Ευρώπη βασίστηκε στις αξίες της ειρήνης και της ανάπτυξης και διεύρυνε το διάλογο και με χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη. Υποστήριξε δε, πως η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και το μέλλον των νέων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλή, Τάσος Κουράκης και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ιταλίας, Γιάννης Γκιόλιας. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Βιντσέντζο Αμέντολα και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Εφίζιο Λουίτζι Μάρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ