Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Συνελήφθη η Πόλα Ρούπα .Στην Ηλιούπολη το κρησφύγετό της - Γκαράζ με όπλα και πυρομαχικά εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. στον Άλιμο

Γκαράζ με όπλα και πυρομαχικά εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. στον Άλιμο
Έφοδο σε υπόγειο γκαράζ έκαναν το μεσημέρι της Πέμπτης οι αστυνομικές αρχές στον απόηχο της σύλληψης της Πόλας Ρούπα. Η περιοχή αυτή την ώρα έχει αποκλειστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο γκαράζ που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 26 στην περιοχή του Αλίμου εντοπίστηκαν δυο αυτοκίνητα, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και δύο βαλίτσες.
Στο σημείο έχουν φτάσει άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς και του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) για να εξετάσουν τις βαλίτσες για πιθανό εκρηκτικό μηχανισμό.
Στον Κορυδαλλό θα κρατηθεί τις επόμενες ημέρες η Πόλα Ρούπα

Τη φροντίδα του παιδιού της από τη μητέρα και την αδελφή της ζήτησε από την Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών η Πόλα Ρούπα, η οποία οδηγήθηκε νωρίτερα στο Εφετείο προκειμένου να εκτελεστούν οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν σε βάρος της.
Η 48χρονη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη που με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών θα κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού αν και προς το παρών θα παραμείνει υπό κράτηση στην ΓΑΔΑ, φέρεται να μην θέλησε να αναφερθεί στην Εισαγγελική λειτουργό σε τίποτε άλλο πλην του ζητήματος του ανήλικου γιου της.
Υπενθυμίζεται πως η 48χρονη συνελήφθη σήμερα, περίπου στις 6 το πρωί, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ. Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη, χωρίς να προβάλει αντίσταση, στον πρώτο όροφο διώροφης οικίας στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη. Όταν συνελήφθη βρισκόταν μαζί με το παιδί της, το οποίο ζήτησε να προστατευτεί. 
Η Πόλα Ρούπα, η οποία συνελήφθη το 2014, είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2013 σε κάθειρξη 50 ετών -εκτιτέα τα 25- για την αποκαλούμενη πρώτη υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, τον Απρίλιο του 2016 για πλημμεληματικές κατηγορίες στη δίκη για ενέργειες της οργάνωσης, κατά το διάστημα που η ίδια και ο Μαζιώτης ήταν φυγόδικοι.
Το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές κατηγορίες που βαρύνουν της 48χρονη γι' αυτήν τη δικογραφία -καθώς ήταν καταζητούμενη- και την είχε καταδικάσει για επιμέρους πράξεις πλημμεληματικού βαθμού. Σε βάρος της επίσης εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας για ενέργειες που της αποδίδονται ενόσω παρέμενε καταζητούμενη. Έτσι είναι πιθανό αμέσως μετά τον Εισαγγελέα η Πόλα Ρούπα να οδηγηθεί και τον Εφέτη ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί για αυτές τις κατηγορίες.
Ταυτόχρονα με την επιχείρηση στην Ηλιούπολη, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έκαναν έφοδο σε άλλο διαμέρισμα στην οδό Αθανασίου Διάκου 31 στον Άγιο Δημήτριο, όπου συνελήφθη η 25χρονη, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη. Δεν έχει διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι η σχέση της κοπέλας με την Πόλα Ρούπα, αλλά το βέβαιο είναι ότι τη βοηθούσε στο θέμα του παιδιού.
Ο δικηγόρος του Νίκου Μαζιώτη Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε, έξω από τη ΓΑΔΑ, ότι το παιδί της Ρούπα θα παραδοθεί στους γονείς της.
Η Πόλα Ρούπα πέρυσι, είχε επιχειρήσει να βοηθήσει σε απόδραση του Μαζιώτη, με τη χρήση ελικοπτέρου χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα.
Με επιστολή της στις αρχές Μαρτίου 2016 η Ρούπα είχε παραδεχθεί ότι είχε σχεδιάσει την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Παραδέχθηκε επίσης ότι η ίδια είχε κάνει τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο Σωτηρία για να οργανώσει και να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών για την επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο. Ο πιλότος του ελικοπτέρου απέτρεψε τα σχέδιά της. 
Ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την σύλληψη της Πόλας Ρούπα
Μόνιμη κατοικία για την ίδια και τον 6χρονο γιο της, φέρεται ότι ήταν το διαμέρισμα 1ου ορόφου διώροφης οικίας, στην οδό Ζαϊμη 14, στην Ηλιούπολη, όπου συνελήφθη σήμερα το πρωί, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με την συνδρομή της ΕΚΑΜ, η 48χρονη Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη και καταζητούμενη, ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά και μαρτυρίες από την γειτονιά, η Πόλα Ρούπα φέρεται ότι διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι μαζί με το παιδί της τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί πιστεύουν ότι το σπίτι αυτό δεν μπορεί να είναι γιάφκα με οπλισμό της οργάνωσης, γι’ αυτό αναζητούν άλλους χώρους και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη διενεργούνται έρευνες σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, η υπόθεση είναι μόλις στην αρχή της, καθώς θα πάρει μέρες να ερευνηθεί το σπίτι της Ηλιούπολης, για δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό και άλλα ευρήματα, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε άτομα με τα οποία είχε επαφές η 48χρονη.
Έρευνες γίνονται και για τον ρόλο της 25χρονης, η οποία συνελήφθη επίσης το πρωί στο σπίτι της, στην οδό Αθανασίου Διάκου 31, στον Άγιο Δημήτριο και κατηγορείται για υπόθαλψη.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εστιάσει τις έρευνες τους, μετά από ενδείξεις που είχαν, στις περιοχές Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αγίου Δημητρίου, αναζητώντας μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί. Ωστόσο, η κατοικία της οδού Ζαϊμη εντοπίστηκε πριν από περίπου τρεις μέρες και αφού επιβεβαιώθηκε από την παρακολούθηση ότι η γυναίκα που έμενε εκεί ήταν η Πόλα Ρούπα, (η οποία έχει βάψει τα μαλλιά της καστανά και τα έχει κόψει κοντά), αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση.
Στις 6.10 το πρωί, ομάδα της ΕΚΑΜ έσπασε την είσοδο και εισέβαλε στο διαμέρισμα, πιάνοντας στον ύπνο την 48χρονη, η οποία όμως δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να αντισταθεί. Αντίθετα, έμεινε ψύχραιμη στο κρεβάτι της και είπε στους αστυνομικούς να προσέξουν το παιδί.
Ο 6χρονος παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ανηλίκων, η οποία θα αποφασίσει τι θα γίνει στην συνέχεια.
Στο διάστημα της παρακολούθησης οι αστυνομικοί είδαν να πηγαίνει τακτικά στο σπίτι της Ηλιούπολης, η 25χρονη από τον Άγιο Δημήτριο, η οποία πρόσεχε τον μικρό γιο της Ρούπα. Γι’ αυτό και μετά την σύλληψη της 48χρονης, σήμερα στις 07.00, έγινε δεύτερη επιχείρηση στον Άγιο Δημήτριο, όπου συνελήφθη η κοπέλα.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, διώκεται με:
- Ένταλμα σύλληψης του 15ου τακτικού ανακριτή, από το έτος 2014, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης - διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού, από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού. Όλα τα παραπάνω αφορούν στην δεύτερη φάση της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα.
- Απόφαση του ΣΤ΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το έτος 2016, με την οποία ορίστηκε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, σχετικά με έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, την 10η Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Επιπλέον:
- Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματισθεί σε βάρος της δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης εγκλείστων στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, με τη χρήση ελικοπτέρου, την 21η Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κυρία ανάκριση από τον ειδικό ανακριτή- εφέτη Αθηνών, ενώ
- στο πλαίσιο της προανάκρισης για την παραπάνω υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, εντός του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», την 25η Ιουνίου 2015.
Σε ερώτηση αν με την υπόθεση σχετίζεται και η σύλληψη, χτες, ενός ποινικού στη Νέα Σμύρνη, από την Ασφάλεια Αττικής, για ένοπλες ληστείες, από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr