Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ψυχρολουσία για τους συμβασιούχους -Δεν θα μονιμοποιηθούν, λέει το ΥΠΔΑ


Διαφορετική εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των δήμων από αυτή που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, δίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκαλώντας ψυχρολουσία σε χιλιάδες εργαζόμενους. «Δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», τονίζουν χαρακηριστικά,
προσθέτοντας ότι “αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δυστυχως υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο (σ.σ. 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 το 2018) που δεν το επιτρέπει”. 
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την μονιμοποίηση συμβασιούχων τονίζοντας ότι «για τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αίτημα στο ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι». Παραδέχονται, πάντως, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με βάση το οποίο οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από αορίστου χρόνου υπαλλήλους και όχι από συμβασιούχους, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Επιφυλακτικός και ο Σκουρλέτης
Τέλος, τονίζουν ότι ακομη και να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους με βάση την διαδικασία που περιγράφτηκε προηγουμένως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσληφθούν οι ήδη υπηρετούντες συμβασιούχοι, καθώς «το ΑΣΕΠ θα πριμοδοτήσει προϋπηρεσία όσο την πριμοδοτεί και σε άλλους διαγωνισμούς». Υπενθυμίζουν,δε, ότι πριμοδοτείται η προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαιτέρως αμφίβολο αν θα προσληφθούν όσοι εργάζονται ήδη.
Παράλληλα, από την Βασιλίσσης Σοφίας τονίζουν ότι η υπόθεση συμβασιούχοι στους δήμους, αφορά κατά κύριο λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Πάνο Σκουρλέτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ,  κατά την προχθεσινή του συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προσγειώνει τις προσδοκίες των συμβασιούχων, λέγοντας ότι «ο Υπουργός Επικρατείας είπε φωναχτά τη σκέψη του’».
Διαβάστε επίσης: