Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΧΙ Ιταλικό δημοψήφισμα: Κερδίζει το ΟΧΙ σύμφωνα με τα exit polls- Στη 01:00 διάγγελμα Ρέντσι - Αγωνία στην ΕΕ


Από 42% ως 46% το ΝΑΙ, από 54% ως 58% το ΟΧΙ σύμφωνα με το exit poll που πρόβαλε η RAI για το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης

1480888944377090
Στο δεύτερο κύμα των exit polls που παρουσίασε η RAI, το ΝΑΙ φαίνεται να παίρνει από 40% ως 44% και το ΟΧΙ από 56% ως 60%.
Ιταλικό δημοψήφισμα: Κερδίζει το ΟΧΙ σύμφωνα με τα exit polls
Ιταλικό δημοψήφισμα: Κερδίζει το ΟΧΙ σύμφωνα με τα exit polls
Το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».
Το αποτέλεσμα με βάση τα exit polls θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και το ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο  Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί και έχει ανακοινώσει πως θα απευθύνει μήνυμα στο λαό στη 01:00 ώρα Ελλάδας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων συμμετείχε στο ιταλικό δημοψήφισμα.
Η προβολή του αποτελέσματος στα exit polls έχει φτάσει πια σε επίπεδα ελληνικού δημοψηφίσματος. Το υψηλότερο σημείο του ΟΧΙ φτάνει ως και το 61% και το χαμηλότερο του ΝΑΙ ως το 39%.
Η εκτίμηση του Guardian:

Αν τα exit polls αποδειχθούν αξιόπιστα, τα αποτελέσματα θα μπορεί να διαβαστεί ως μια νίκη όχι μόνο για το κίνημα των 5 αστέρων, αλλά και για την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε προπύργια του συγκεκριμένου κόμματος.
Το μόνο που αρκέστηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του Ρέντσι, μετά τα exit polls ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που χαρακτήρισε θετικό για την ιταλική δημοκρατία. 
Η νίκη του ΟΧΙ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τις ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματαγορά, που ήθελαν τη νίκη του Ρέντσι και επεδίωκαν να μην δουν την χώρα να βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά σε οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, καθώς η οικονομία βελτιωνόταν, με αργούς ρυθμούς.
Αρκετοί τραπεζίτες, πριν την ψηφοφορία εξέφραζαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο νίκης του ΟΧΙ, καθώς όπως έλεγαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε τα σχέδια για διάσωση της Banca Monte dei Paschi of Siena.
Για βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters. 
Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα στην Ιταλία έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται και η εικόνα είναι η ίδια με εκείνη που έδειξαν και τα exit polls.

Οι εκπρόσωποι της Λέγκας του Βορρά και του κόμματος Forza Italia, ζήτησαν ήδη την άμεση παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Σε σχεδόν μισή ώρα θα γνωρίζουμε αν θα εισακουστούν.